Твір у форматі ЗНО: «Без ядра горіх ніщо, так само, як і людина без серця»


Рейтинг твору 3.73 на основі 170 голосів


Зі словами видатної української поетеси Ліни Костенко я цілком згодна. Вважаю, що й справді людина повинна мати в собі добре серце. Це в тому сенсі, що тоді ми стаємо добрішими, милосерднішими, лагіднішими. Коли людина має в собі серце, вона починає ставитися до інших з розумінням та повагою, допомагає із задоволенням та без бажання мати якусь користь собі.

Свою думку я можу пояснити. По-перше, лише людина з добрим, чесним, відкритим серцем здатна піти на поступки навіть, якщо це буде невигідно їй самій. Відданість переповнюється, і тоді здатен зробити все заради того, щоб рідним та близьким було спокійно.

Яскравим прикладом може слугувати соціально-побутова драма Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Автор показує життя українського народу на початку дев’ятнадцятого століття. Іван Котляревський возвеличує духовну велич, вірність у коханні людини з народу. Наталка — «золото — не дівка»: працьовита, богомільна, скромна й чесна. Батько помер, залишилася лише мати. Коли Возний освідчився дівчині в коханні, вона йому відмовила, адже ніяк не могла забути свого Петра. Наталка дуже сумувала за коханим. Дівчина мала дуже добре серце, поважала матір. З дитинства Наталка знала, що батьківське слово треба поважати. Саме через це дівчина прислухалася до матері й погодилася на те, щоб вийти заміж за Возного. Наталка була готова жити з нелюбом, щоб матір не засмучувалася! Серце дівчини розривалося, коли вона бачила сльози найріднішої людини. Добре, що Возний виявився не таким уже й жорстоким, поступився Наталкою заради її коханого Петра.

У жорстокому сучасному світі зло, жорстокість, непорозуміння панують скрізь. На противагу йому у світі є люди, які роблять добрі вчинки за велінням душі, не чекаючи якоїсь вигоди.

Не можу не згадати Матір Терезу, яка присвятила себе служінню людям. Її ім’я стало символом найвищої людяності, благородного служіння знедоленим у будь-якій частині світу. Заснувавши Орден Милосердя, вона спрямувала свої сили на тих, хто потребував допомоги. Мати Тереза зверталася до людей з такими словами, які втамовували душевний біль, давали надію та розраду: «Ми повинні зробити крок один одному назустріч, щоб розділити радість кохання. Але ми не зможемо дати те, чого самі не маємо. Ось тому потрібно молитися. І тоді молитва дасть нам чисте серце». Жінка допомагала дітям-сиротам, аби вони змогли вижити в нашому світі, де багато зла й жорстокості. Також Мати Тереза створила лікарню для бідних, адже вони також мають повне право на життя. Тендітна жінка стала взірцем для кожного. Вона довела, що в будь-якій ситуації треба мати добре серце.

Отже, ми переконалися, що лише людина з добрим серцем здатна на гарні вчинки. Нехай же в нашому світі запанує злагода й мир!