Твір у форматі ЗНО: «Здоров’я — це найбільший скарб людини»


Рейтинг твору 3.87 на основі 640 голосів

На моє переконання, здоров’я — це найбільший скарб людини. З розвитком сучасного світу люди часто забувають про це. Матеріальні цінності, які щодня засліплюють нам очі, затьмарюють також і наш розум, і така важлива річ, як здоров’я, стає другорядною проблемою. Часто це стається мимовільно: ми не помічаємо, що п’ємо, що вживаємо в їжу, чим дихаємо і скільки рухаємось. А тим часом наше здоров’я ламається…

Здоровий спосіб життя повинен бути першочерговим завданням кожного з нас, якщо ми сподіваємось на щасливе майбутнє. Довести своє твердження я можу наступними аргументами.

По-перше, людина, яка в молодості не шанувала свого фізичного стану, не почуватиметься добре в старості, якщо їй пощастить дожити до цього періоду людського життя. Саме від нас залежить, як виглядатиме наше потомство та й людство загалом через добрий десяток років. Страшно собі уявити, що майбутнє нашого світу в наших руках.

По-друге, становлення здорового організму — це річ поступова та непереривна. Якщо здоров’я не стоїть серед твоїх пріоритетів сьогодні, то через деякий час твоя байдужість дасть про себе знати. «Шило в мішку не сховати», як і не сховати недбалості до себе та свого фізичного стану.

Скарбниця світової літератури дає багато прикладів щодо порушеної проблеми, адже вона була актуальною сто років тому, такою залишається й зараз. Щодо цього яскравим прикладом може слугувати образ Чіпки з роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Цей герой намагався боротись з несправедливістю та соціальною нерівністю, проте, врешті-решт, став на шлях, який перекреслив усі його благі наміри. А причиною цього став як психологічний стан Чіпки, що є ланкою загального здоров’я, так і шкідлива звичка: надмірне вживання алкоголю.

Історія також дає багато прикладів, коли здоров’я ставало ключовим важелем у процесі досягнення успіху, і було першочерговою частиною людського життя. Як відомо, на Запорізькій Січі існував свій розпорядок та характерні правила. Серед них було зазначено, що козакам забороняється вживати алкоголь на території Січі. За умови недотримання цього правила, чоловіка, що його порушив, жорстоко карали. Можливо, методи виховання бійців були занадто радикальними, проте у випадку, коли йдеться про майбутнє не тільки однієї особи, а цілого народу, важко визначати межу між правильним та неправильним підходом до реалізації мети.

Отже, можна дійти до висновку, що здоров’я та здоровий спосіб життя — це запорука не тільки щасливого майбутнього, а й багатьох інших речей: успіху, стабільності, у деяких випадках — перемоги. Не забуваймо: «У здоровому тілі — здоровий дух!»