Твір у форматі ЗНО: «Чи можливе життя без дружби?»


Рейтинг твору 3.62 на основі 13 голосів

Тема дружби не переставала цікавити кожного протягом усього розвитку суспільства. Хтось може назвати це почуття останньою моральною категорією, що лишилась в зруйнованому світі. На мою думку, дружба не змінила своїх особливостей в ХХ-ХХІ століттях.

По-перше, друг — це міцна опора за будь-яких обставин життя. Дуже важливо, коли поряд є людина, яка підтримає, не покине в тяжку хвилину або розділить щасливу мить.

Переконливим прикладом з літератури є Евріал та Низ з поеми Івана Котляревського «Енеїда». Автор доводить, що справжні друзі готові віддати життя один за одного. Низ умовляв товариша, щоб той залишився на варті, цим самим зберіг своє життя, адже в Евріала вдома є старенька мати, заради якої він повинен жити. Незважаючи ні на що, хлопець у важку й тривожну хвилину не відпускає Низа самого до рутульців, іде з ним. Бойова дружба між героями дуже міцна. Ніщо не може стати їм на заваді. Заради спільної ідеї вони віддали своє життя.

По-друге, я впевнена, що дружба існуватиме завжди, адже це почуття не зникло ні в роки війни або революції, ні під час будь-якої нестабільності.

Яскравим прикладом можуть слугувати події в Україні 2013-2014 років. Саме на Майдані переплелися долі багатьох людей. Серед них Василь та Олег. Хлопці познайомилися в Будинку профспілок. Виявилося, що вони земляки й мають багато спільких друзів та інтересів. Ці люди майже не знали один одного, адже не було часу на довгі розмови. Останній раз Олег та Василь бачилися 14 лютого. У цей день почався штурм. Зв’язок між ними обірвався. Декілька днів Василь нічого не чув про свого нового товариша, не знав, чи живий Олег взагалі. Дякувати Богу, волонтери допомогли хлопцям знайти один одного. Виявилося, що Олег ледь не загинув у день штурму. Зараз між хлопцями зав’залася міцна дружба. На Майдані вони багато чого пережили.

Отже, ми переконалися, що навіть в епоху катастроф та політичної нестабільності дружба не втрачає своєї сили. Не важливо бути друзями змалечку. Гарну, вірну, щиру людину можна знайти в будь-якому віці.