Твір у форматі ЗНО: «Якщо дитину виховує телевізор»


Рейтинг твору 4.08 на основі 12 голосів

На мою думку, дуже погано, коли дитину виховує телевізор.

По-перше, проводячи час перед блакитним екраном, дитина втрачає зв’язок із батьками та друзями. Це відриває її від реального світу. Передачі та серіали замінюють їй живе спілкування. А, зважаючи на те, що людина — соціальна істота, я вважаю, що відсутність нормальних стосунків — це серйозна проблема.

Можу навести приклад з особистого життя. Одна моя близька подруга впродовж літніх канікул взагалі не виходила з дому, весь час перемикала канали телевізора з метою знайти щось цікаве. Через це в неї виникали часті суперечки з батьками. Також вона втратила багато друзів. Нарешті дівчина звільнилася від такої залежності, і лише тоді її життя стало налагоджуватись.

По-друге, відмовившись від перегляду телепередач, людина виявляє, що у неї з’явилося значно більше вільного часу. Батьки можуть допомогти дітям знайти нові хобі, аби організувати новий спосіб дозвілля. А це, у свою чергу, принесе лад і мир у сім’ю, зробить стосунки між членами родини дружнішими та глибшими.

Прикладом може буде життя сучасної письменниці Ольги Валяєвої. Ще декілька років тому її сім’я відмовилася від телевізора на користь спілкування. У них з’явився час для подорожей, саморозвитку та для занять із дітьми. Ольга відмічає, що за останні роки її сім’я стала більш дружною та щасливою.

Таким чином, виховання телевізором дитини — це не найкраща ідея. Щоб сім’я була щасливою, я думаю, саме батьки повинні бути авторитетом для їхнього сина чи доньки та формувати його або її характер і світогляд. Надмірне захоплення телевізором може бути причиною розладу в сім’ї, а також позбавити дитину друзів. А час, що звільниться у дитини після того, як вона покине дивитися телевізор, можна витратити на щось більш цікаве та важливе.