Твір у форматі ЗНО: «Традиції й звичаї – важливий складник народної педагогіки»


Рейтинг твору 3.75 на основі 208 голосів

Із думкою, запропонованою в темі, я цілком згоден. Твердо переконаний, що саме у звичаях і традиціях розкривається вся душа нації, вони є важливим складником народної педагогіки.

На користь мого переконання можу навести такі аргументи. По-перше, у народних звичаях та традиціях живе безцінний досвід поколінь, незламний національний дух, який допоможе подолати труднощі в житті. По-друге, народні обряди формувалися упродовж багатьох віків та століть. У них можна побачити менталітет певної нації, її характер.

Переконливим доказом першого аргументу може слугувати образ Григорія Многогрішного з роману «Тигролови» Івана Багряного. Саме завдяки волелюбному духові Григорія, що передався йому в спадок від Дем’яна Многогрішного, його діда, герой зміг подолати труднощі на шляху до виживання, залишився нескореним перед тоталітарною системою, представленою в образі Медвина.

Другий аргумент можу проілюструвати прикладом з української етнології. У нашого народу збереглися звичаї та традиції, залишені нам від предків ще з часів Київської Русі та Запорожжя. І сьогодні Україна асоціюється з волею, піснею та нездоланністю, що формувалися протягом багатьох століть. Нам є що показати світові: і кручі «ревучого» Дніпра, і золотий пісок морського узбережжя, й могутні Карпати, і квітучий Київ.

Отже, сформовані упродовж багатьох віків звичаї та традиції є своєрідним обличчям нації, у них можна простежити народний дух. І сьогодні науковці не можуть дати повної характеристики нації, не знаючи її давніх обрядів, звичаїв та традицій, адже саме під їх впливом формувався й менталітет народу.