Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #1

Волт Вітмен
(1819–1892рр.)
Виконали
Учениці 10 класу
Гершун Богдана
Ярмолюк Анастасія


Слайд #2
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #2

Волт Вітмен (Walter Whitman) — американський поет, есеїст, журналіст та гуманіст. Представник перехідного періоду між трансценденталізмом та реалізмом, що об'єднав ці два напрями в своїх творах. Вітмен — один з найвпливовіших поетів американського канону, якого часто називають батьком верлібру.


Слайд #3
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #3

Волт Вітмен народився 31 травня 1819 року у фермерській родині у селі на Лонг-Айленді, на пустельному пагорбистому острові, де повітря було просякнуте солоним диханням океану, а погляд людини охоплював два безмежжя неба й водної стихії. «Ще хлопчиком я мріяв написати щось про морське узбережжя, про той таємничий обрій, що розділяє, об'єднує, як у шлюбному союзі, непорушне і мінливе... про велике зіткнення дійсного з ідеальним» — згадував пізніше поет.
Дитинство


Слайд #4
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #4

Дитинство на фермі, а потім у Брукліні, куди переїхала родина, було доброю школою. Провчившись кілька років у бруклінській школі, Вітмен полишає її і стає учнем друкаря. У цей же чає він публікує свої перші вірші.
Бруклін у 1830-ті роки


Слайд #5
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #5

Робота
У вісімнадцять юнак працює сільським учителем, секретарем у місцевому політичному дискусійному клубі. Ще рік по тому він уже редактор, а також єдиний репортер і набірник власної газети «Лонг-Айлендер». До 22 років поет «перепробував» ще цілу низку професій — політика, лектора, оратора,— і у кожній він шукав не шляху до кар'єри та заможності, а засобів утвердження і захисту своїх ідеалів.
З 1846 по 1852 рік Вітмен працює в різних бруклінських газетах, де пише статті на «злобу дня», зокрема, рішуче й гнівно виступає проти грабіжницької Мексиканської війни (1846— 1848), справжньою метою якої було накопичення земель плантаторів-рабовласників.


Слайд #6
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #6

Вітмен був самоуком. Його цікавлять давні цивілізації, світові релігії, він часто відвідує нью-йоркський Єгипетський музей, багато читає з історії, етнографії, засвоюючи погляд на історичний розвиток людства як на єдиний у своїй різноманітності потік, який плине з темряви століть до сучасності — і далі у майбутнє. Відвідує він також і лекції з астрономії. Ці знання допомагають формуванню його поетичної філософії. Вітмен вчиться бачити Всесвіт безмежним у просторі й часі, що перебуває у загальному і безперервному русі.


Слайд #7
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #7

Творчість
У 1855, знаменному для Вітмена році, виходить друком збірка «Листя трави» — книга, яка зробила поета всесвітньо відомим.


Слайд #8
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #8

Наступний етап у житті поета — Громадянська війна у Сполучених Штатах (1861 —1865). Працюючи санітаром у тилових шпиталях, він не раз зазнавав смертельної небезпеки, доглядаючи тифозних і холерних хворих. У ці роки написані вірші «1861 рік», «Рік озброєний, рік боротьби», «Бий, бий, барабане», «Вертайся з поля, тату», які увійшли до циклу «Під барабанний гуркіт».


Слайд #9
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #9

Вершиною творчості Вітмена цих років стала поема «Коли бузок розцвів торік у моєму дворі» (1865) — реквієм пам'яті президента Авраама Лінкольна, який загинув від руки вбивці. Поетика цього величного твору наслідує краще від романтичної традиції комічність поетичного бачення, масштабність узагальнень, філософську насиченість символікою і музикальність.


Слайд #10
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #10

Коли бузок розцвів торік у моєму дворі
1
«Коли бузок розцвів торік у моєму дворі
І велика зірка так рано в ніч упала з вечірнього неба на заході,Я сумував, і відтоді сумуватиму завжди, коли настане весна.Коли настане весна, всі троє будуть зі мною:Бузок, що цвіте кожен рік, і зірка, що впала на заході,І думка про того, кого я люблю…»


Слайд #11
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #11

У 1871 році він опублікував книгу публіцистики «Демократична далечінь», де відкрито заявив про те, що «демократія Нового Світу... зазнала банкрутства».
У 1891 році Вітмен створив цикл віршів «Прощай, моя фантазіє!» і тоді ж устиг прочитати коректуру й внести зміни в останнє прижиттєве видання книги «Листя трави».


Слайд #12
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #12

Важкі роки життя
Повоєнні роки були дуже важкими для поета. Доля завдавала йому удару за ударом він довго не міг знайти роботу, потерпав від злиднів, поховав матір і брата. У 1873 році Вітмена вразив параліч.
.


Слайд #13
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #13

26 березня 1892 року Волт Вітмен помер


Слайд #14
Презентація на тему «Волт Вітмен» (варіант 5) - Слайд #14

Пам'ятник Волту Вітмену в Москві