Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4 на основі 11 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #1

Презентація на тему:
"Майстер і Маргарита"


Слайд #2
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #2

Михайло Булгаков;
Історія створення роману;
Жанр, тема, проблематика, конфлікт та ідея твору;
Композиція твору;
Система образів;
Біблійні мотиви в романі.
План:


Слайд #3
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #3

Михайло Булгаков - незвичайне явище у світовій літературі. Він розкрив у своїй творчості найважливіші проблеми XX століття і передрік розвиток суспільства на майбутнє. Тепер, коли ми прагнемо осмислити своє минуле і теперішнє, Булгаков може дати відповіді на найскладніші питання нашої епохи.
Михайло Булгаков (1891 – 1940)


Слайд #4
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #4

Булгаков працював над романом протягом 1928-1940 років. Відомі шість редакцій твору. Спершу автор хотів написати «роман о дьяволе» — сатиричну фантасмагорію із вставною новелою про Христа і Пілата. Варіанти назв роману були такі: "Черный маг», «Копыто инженера», «Жонглер с копытом», «Сын В(...)», «Гастроль (Воланда)», «Инженер с копытом», «Князь тьмы» та ін. У 1931-1932 роках у роман увійшли образи Майстра і Маргарити, а в 1937-1938 роках з'являється остаточна назва «Майстер і Маргарита».
Історія створення роману «Майстер і Маргарита»


Слайд #5
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #5

Жанр
Сатирико-філософський роман
Тема
Моральна відповідальність людини за свої вчинки. Показ ду­ховної деградації суспільства в культурно-істо­ричному контексті, зображення загальної трагедії людини і всього світу. Головній темі підпорядковуються інші окремі теми: історія загибелі Ієшуа Га-Ноцрі, трагічна доля Майстра і його роману, життя Івана Бездомного, пригоди Воланда зі своїм почтом та ін. Булгаков показує, що світ утратив свою духовну сутність, люди забули про Бога, про вічні цінності, а це неминуче веде до трагедії всіх і кожного.
Проблематика
У романі розкриваються найважливіші моральні і філософські проблеми: свобода і насильство, художник і влада, смисл буття людини, духовна сутність світу, значення кохання в житті, призначення особистості і вибір її позиції тощо.
Конфлікт
Вічний конфлікт ідеального і реального, загальнолюдського і соціально-політичного.
Ідея
1)Пошук істини неможливий без терпіння, мужності, любові. Заради любові і віри Маргарита переборює страх і перемагає обставини.
2)Хід історії не змінює людську природу: Іуди і Алоїзії існують в усі часи.
3)Письменницький обов'язок – повернути людству віру в високі ідеали, відновити справедливість всупереч обставинам життя.


Слайд #6
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #6

«Майстер і Маргарита» — це «роман у романі». Розділи про життя Москви 1930-х років межують з розповідями на біблійні теми (роман, який пише майстер, інтерпретує відому історію зіткнення Ісуса і Понтія Пілата, а також жертовної загибелі Христа), Це дає можливість письменникові говорити про сучасність із позиції вічності і водночас нагадати про втрачені християнські заповіді.
Композиція твору.


Слайд #7
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #7

Ще одна особливість композиції роману — принцип контрапункту, тобто поєднання різних, відносно незалежних, сюжетних ліній, які розвиваються з різною швидкістю. Це зумовлює певний поліфонізм твору, його узагальнюючий характер.


Слайд #8
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #8

Слід відзначити, що в побудові роману відчуваються позиції Г.С. Сковороди. У трак­таті українського філософа XVIII ст. «Потоп зміїн» викладено концепцію про існування трьох світів: земного, космічного і біблійного, кожний з яких має дві сторони —зовнішню (ту, що всі бачать) і внутрішню (невидиму). Це не просто витвір фантазії митця. Змальовуючи різні світи, Булгаков наголошує на загальному розриві між ними. Люди живуть на Землі і не думають про Бога, про Всесвіт. Злободенні проблеми відтиснули на другий план вічні цінності. А це означає, що світ утратив свою духовну ціль і летить у прірву. Роман «Майстер і Маргарита» Булгаков писав як попередження людству про порушення законів буття.
Характерною рисою композиції
є також те, що епічна оповідь
поєднується з ліричними відступами,
у яких виявляється авторська
позиція.


Слайд #9
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #9

У Булгакова земний світ уособлюють персонажі з московського життя 30-х років: Голова МАССОЛІТу Михайло Олександрович Берліоз, директор Вар'єте Степан Ліходєєв, фінансовий директор Вар'єте Римський, адміністратор Варенуха, Ласточкін та ін.
Система образів


Слайд #10
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #10

До космічного світу належать: професор чорної магії Воланд і його почет - Азазелло, Коров‘єв-Фагот, кіт Бегемот, Абадонна, Гелла. Біблійний світ показаний в історіях про бродячого філософа Ієшуа Га-Ноцрі, прокуратора Іудеї Понтія Пілата, Левія Матвія, Іуди, Низу та ін.


Слайд #11
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #11

Одна з найбільших таємниць роману — біблійний сюжет, який розгортається в уяві майстра. Що це? Євангеліє від Булгакова? На наш погляд, не слід говорити про ство­рення письменником нового п'ятого Євангелія. Булгаков не претендував стати євангелістом нового часу. Інша річ, що письменник своєрідно інтерпретує євангельські мотиви й образи.
На основі сюжету роману «Майстер і Маргарита» можна зробити висновок, що Булгаков розвиває головні ідеї Євангелія від Луки, у якому Христос змальовується як Син Людський. Але Ієшуа в романі вже не Христос і навіть не його літературна інтерпретація. Ієшуа - це людина, як усі, й водночас незвичайна.
Біблійні мотиви в романі


Слайд #12
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #12

Письменник максимально приземлює біблійний сюжет. Ієшуа - людина, зіткнувся в ідейному діалозі з Понтієм Пілатом, який зображується не як могутній прокуратор, а теж як звичайна людина, котру знесилює головний біль. У Біблії Понтій Пілат не мучиться сумнівами і докорами совісті, а булгаковський герой постійно балансує між добром і злом і, наказавши вбити Ієшуа, потім буде
страждати, аж поки майстер
не простить його. Іуда,
зрадивши Ієшуа, - також уже
не біблійний Іуда, підлий
зрадник, а закоханий чоловік,
готовий на все заради жінки.


Слайд #13
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #13

Ієшуа Га-Ноцрі не проголошує в романі полум'яних промов про спасіння людства і Царство Боже. Його істина проста: всі люди добрі, і треба все зробити, щоб допомогти людині виявити свою добру природу, бо тільки добро може змінити світ. Усі, хто зустрічається з Ієшуа, внутрішньо перетворюються. Жорстокий збирач податків, наслухавшись добрих слів Ієшуа, кинув гроші на дорогу і пішов за ним. Співчуття Ієшуа лікує головний біль Понтія Пілата.
Але воля Ієшуа Га-Ноцрі і його прагнення до правди і добра виявляються злочином з погляду єршалаїмських законів, тому що там неможливо вірити у що-небудь інше, крім кесаря. Всяка інша віра, навіть віра в добро, підриває державний устрій, заснований на владі і насильстві. У цьому плані єршалаїмський світ роману «Майстер і Маргарита» - це своєрідна модель тоталітарної держави, яка знищує людину і людські істини. Булгаков змальовує насильство у широкому історико-філософському контексті, він доводить, що зло є зло, яких би форм воно не набувало, і доля людини буде трагічною, допоки людство не усвідомить цінності окремої особистості і не повернеться до духовних ідеалів.


Слайд #14
Презентація на тему «Майстер і Маргарита» (варіант 2) - Слайд #14

Презентацію підготували:
Синиця Ілона;
Молокова Ірина.