Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк»


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #1

Еріх Марія Ремарк «Життя в борг»


Слайд #2
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #2

Ремарк народився в місті Оснабрюк, Німеччина, в католицькій робітничій родині. Він — друга дитина в родині, де було п'ятеро дітей. При народженні хлопцеві було дане ім'я Еріх Пауль. 1918 року, після смерті матері, Анни Марії Ремарк — у пам'ять про неї — змінив своє ім'я на Еріх Марія. Оскільки Ремарки були католиками, юнак потрапив до католицького педагогічного училища. Педагогічна освіта пізніше згодилася, коли він вчителював певний час у сільських школах. Помер 25 вересня 1970 року у віці 72-х років у місті Локарно. Похований на швейцарському цвинтарі Ронко.


Слайд #3
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #3

“Життя в борг”


Слайд #4
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #4

Роман Ремарка «Життя в борг» — своєрідне переплетення філософських думок і побутових елементів. Особливість цього твору, яку відзначили всі літературні критики, — психологічна спрямованість і майже абсолютна аполітичність. Саме відсутність політичного контексту і відкритість душ головних героїв підкуповує і змушує все глибше і глибше занурюватися в сюжет, не побоюючись наштовхнутися на якесь подвійне дно в описах автора або діалогах героїв.


Слайд #5
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #5

В центрі роману «Життя в борг» — любов приреченої на смерть молодої Ліліан і старіючого гонщика Клерфе, яка зароджується на тлі миру і спокою, який нарешті прийшов до Європи після Другої світової війни. Здавалось би, головні герої дуже різні: їх розділяє не тільки вік, але й погляди на багато подій. І в той же самий час вони дуже схожі: обидва навчилися цінувати кожну мить життя в очікуванні смерті — Ліліан унаслідок своєї невиліковної хвороби — туберкульозу, а Клерфе в силу свого багатого життєвого досвіду, який захопив воєнні роки і небезпечну роботу професійного гонщика, коли будь-який поворот може стати останнім.


Слайд #6
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #6

Образ головної героїні — Ліліан Дюнкерк — багато в чому схожий з образом Пат з роману «Три товариші», і навіть не тільки тому, що обидві дівчини смертельно хворі. Є такий певний улюблений ремарківский жіночий типаж — тендітна дівчина, яка створює враження легкості, легкості, якоїсь самобутності. На тлі її покірної приреченості і усвідомлення неминучості, смерті ,все суттєве, зайве просто йде кудись на задній план, а їй нічого не залишається — тільки бути самою собою. Ліліан натуральна, не скута ніякими забобонами — цим, можливо, і приваблює Клерфе. Після чотирьох років існування в гірському санаторії із суворим режимом дівчина прагне вибратися з цієї неволі і хоча б перед смертю побачити те, що інші називають повноцінним життям.


Слайд #7
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #7

Побудова роману «Життя в борг» також відрізняється своєрідністю — по суті це зібрані воєдино окремі епізоди, розділені місцем дії і часом, що змінюють одне одного подібно кінокадрам — без яких-небудь словесно оформлених переходів, і позначені тільки відступами в тексті. Авторська розповідь раз у раз змінюється внутрішніми монологами і діалогами героїв, що не навіюють нудьгу, як це часто буває, а навпаки, спонукають до подальшого читання.


Слайд #8
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #8

Роман «Життя в борг» написаний простою мовою, його основна ідея — цінності життя — не завуальована в кокон з хитромудрих фраз та складних образів. Все гранично ясно будь-якому читачеві: легкий склад, відсутність надмірно складних фраз, прозорість позиції автора і головних героїв імпонують, змушують перегортати сторінку за сторінкою.


Слайд #9
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #9

При всій своїй простоті розповіді роман «Життя в борг» несе в собі глибинний сенс — сенс радості і насолоди кожною секундою прожитого життя, адже завтра вже може бути смерть. Саме це і намагається донести до читача автор: ми всі приречені на те, щоб жити, і ми всі приречені на те, щоб померти, тому потрібно цінувати своє життя вже зараз, сьогодні, а не колись потім. І не варто розмінюватися на всякі непотрібні справи, розтрачувати себе на неважливі події.


Слайд #10
Презентація на тему «Еріх Марія Ремарк» - Слайд #10

 Ми не цінуємо те, що маємо. Тільки усвідомивши, що в будь-який момент все закінчиться, ми починаємо поспішати жити і проживаємо не одну, а багато сотень життів в борг.Читати обов'язково варто, хоча б для того, щоб ще більше цінувати життя. Адже вона дана лише раз, і необхідно радіти кожній її миті. Саме цьому вчить Ремарк, цей письменник - песиміст, геніально перетворює свій песимізм неприкрите насолоду життям. Ця книга присвячена життю. Вона вчить хворих, що робити коли лікар сказав “ми зробили все що могли, а далі як дасть Бог”,а також показує, що потрібно жити, а не існувати.