Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #1

Стендаль (1783—1842)
Виконали учениці 10 класу
Михейдіна Олена


Слайд #2
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #2

Один з видатних французьких письменників XIX століття Анрі Бейль творив під псевдонімом Фредеріка Стендаля (Стендаль — назва німецького міста)


Слайд #3
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #3

Стендаль народився 23 січня 1783 року в Греноблі, у родині багатого адвоката. Мати хлопчика рано померла. Батько не переймався вихованням сина, довіривши його католицькому абатові Ральяну. Це призвело до того, що Стендаль зненавидів і церкву, і релігію.


Слайд #4
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #4

У 1797 році Стендаль вступив у Греноблі до Центральної школи, метою якої було введення в республіці державного і світського навчання замість релігійного. Тут хлопець захоплювався математикою. Після закінчення курсу його відправили до Парижа для вступу в Політехнічну школу, куди він так і не вступив.


Слайд #5
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #5

У 1800 році сімнадця-тилітній Стендаль вступив в армію Наполеона. Він прослужив у ній понад два роки, а потім подав у відставку й 1802 року повернувся до Парижа з прихованим наміром стати письменником.


Слайд #6
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #6

Стендаль був прихильником ідеалізації Наполеона, що відбилося і в його творчості. Але його ставлення до Наполеона, особливо після захоплення останнім престолу Франції і перетворення на імператора, було, проте, досить критичним.


Слайд #7
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #7

Після падіння Наполеона й повернення Бурбонів у Францію Стендаль їде до Італії, лише наїздами буваючи на батьківщині. Стендаль полюбив Італію; ця країна відіграла чималу роль у формуванні поглядів письменника.


Слайд #8
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #8

Перебування в Італії залишило глибокий слід у творчості Стендаля. Ця країна надихнула його на цілу низку творів. Це робота з історії мистецтва «Історія живопису в Італії», «Прогулянки по Риму», новели «Італійські хроніки». Нарешті, Італія дала йому сюжет одного з найбільших його романів «Пармський монастир».


Слайд #9
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #9

Стендаль стає консулом у папських володіннях у Чівітавеккія. Його смілива, незалежна думка, співчуття революції і якобінцям, атеїзм, його сповнені бойового протесту твори робили однаково тяжким його перебування як в Італії, так і в себе на батьківщині.


Слайд #10
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #10

Стендаль почував себе хворим, проте досить часто їздив з Чівітавеккії до Рима. У 1841 році з ним стався перший апоплексичний удар. Йому дали відпустку, і восени він знову приїхав до Парижа, маючи намір пробути там усього кілька днів. І несподівано його звалив другий удар.


Слайд #11
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #11

Після смерті письменника навколо його імені критики створили «змову мовчання». Першим, хто заговорив про нього і змусив звернути увагу на Стендаля, був Бальзак.


Слайд #12
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #12

Називаючи Стендаля чудовим художником, Бальзак стверджував, що зрозуміти його можуть тільки найбільш піднесені уми суспільства.


Слайд #13
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #13

Творчість Стендаля належить до першого етапу в розвитку французького критичного реалізму. Стендаль вносить у літературу бойовий дух і героїчні традиції нещодавньої революції. Зв'язок його з просвітителями можна спостерігати як у творчості, так і в його філософії й естетиці.


Слайд #14
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #14

«Червоне і чорне» Цей перший великий роман Стендаля вийшов у 1830 році, в рік Липневої революції.


Слайд #15
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #15

Про глибокий соціальний зміст роману свідчить уже його назва. Під «червоним», «чорним» Стендаль мав на увазі зіткнення двох сил — революції (червоне) і реакції (чорне). Епіграфом до свого роману Стендаль узяв слова Дантона: «Правда, сувора правда!».


Слайд #16
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #16

«Історія живопису в Італії», «Прогулянки по Риму»«Італійські хроніки».«Пармська обитель», «Расин і Шекспір», «Ваніна Ваніні», «Червоне і чорне».
ОСНОВНІ ТВОРИ:


Слайд #17
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #17

АФОРИЗМИЛюбов - чудова квітка, але потрібна відвага, щоб підійти й зірвати його на краю прірви. Усе можна пізнати, тільки не самого себе. Любов - єдина пристрасть, що оплачується тією же монетою, яку сама чеканить. Ледарство - мати нудьги.


Слайд #18
Презентація на тему «Стендаль» (варіант 4) - Слайд #18

Ніякість літератури є симптомом стану цивілізації. на землі. Головне достоїнство мови - у ясності.