Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7)


Рейтинг презентації 4 на основі 12 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #1

(1875–1926)
Райнер Марія Рільке


Слайд #2
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #2

Райнер Марія Рільке народився 4 грудня 1875 в Празі (тоді Австро-Угорщина) в сім'ї чиновника по залізни-чному відомству Йозефа Рільке і Софії Рільке(Ентц).


Слайд #3
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #3

Справжнє ім'я — Рене Карл Вільгельм Йоган Йозеф Марія Рільке.


Слайд #4
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #4

Дитинство і юність не були щасливими — через невдалий шлюб батьків, який розпався 1884 року, коли хлопцеві було 9 років.Мати, Софія Енц, не могла забути своєї першої дитини — рано померлої дочки, тому трактувала сина як дівчинку, навіть одягала в сукні.


Слайд #5
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #5

До 1884 року — навчається у початковій школі в Празі. Після розлучення батьків у 1884 році, Рільке залишається під опікою батька.


Слайд #6
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #6

Всупереч волі сина, 1886 року батько Йозеф Рільке віддав його до військової академії. 1 вересня 1886 року Рільке вступив у кадетське військове училище у Санкт-Пельтені (поблизу Відня). Тоді ж з'являються перші дитячі вірші.
Міська ратуша Санкт-Пельтена


Слайд #7
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #7

Після закінчення школи у Санкт-Пельтені з вересня до червня навчався у вищому реальному військовому училищі у Мегріш-Вайскірхені (Граніце у теперішній Чехії), звідки звільнився за станом здоров'я. Молодий Рільке залишив її 1891 року — з допомогою дядька, який оцінив великі здібності небожа.


Слайд #8
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #8

У тому ж році він розпочав навчання у Торговельній академії (торговельне училище) у Лінці, яке припинив у середині наступного року.1892 — закінчення середньої освіти, підготовка екстерном до екзаменів на атестат зрілості в Празі.


Слайд #9
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #9

 Писати вірші Рільке почав рано, і вже 1894 року вийшла його перша збірка "Життя і пісні". Наприкінці XIX століття з'являються наступні книжки поета: "Вінчаний снами" (1896), "Свят-вечір" (1898) і "Мені на свято" (1900).


Слайд #10
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #10

З 1900 по 1902 Рільке жив недалеко від колонії художників Ворпсведе, в 1901 одружився на Кларі Вестхоф.


Слайд #11
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #11

Обмеженість у статках і художні пошуки привели його в Париж, де він мав змогу спілкуватися зі скульптором О.Роденом. Французький імпресіоністичний живопис і символічна поезія також відобразилися на поезії Рільке, котра набула пластичності, широти діапазону і зосередженості на передачі незмінної суті речей.


Слайд #12
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #12

 Кілька років Рільке проводить у подорожах: він відправляється в Мюнхен , де два семестри вивчає філософію в місцевому університеті ( 1896-97 ) , потім переїжджає в Берлін. Навесні 1898 поет здійснює поїздку по Італії. У ці роки з'являються дві збірки поета.


Слайд #13
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #13

Під час першої недовгої подорожі (квітень-травень 1899 року) він побував у Москві й Петербурзі, де в основному знайомився з російською культурою. Найбільш хвилюючою подією в Москві стали для Рільке відвідини Льва Толстого.


Слайд #14
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #14

Друга, триваліша подорож, охоплювала весну й літо 1900 року. Поет продовжує вивчення російської культури й знову, цього разу в Ясній Поляні, відвідує Толстого.


Слайд #15
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #15

З Ясної Поляни Рільке їде в Україну і на початку червня 1900 року прибуває до Києва, де живе близько двох тижнів.


Слайд #16
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #16

Враження Рільке з відвідин України 1899 і 1900 років позначилися на циклі «Книга про чернече життя», збірці «Часослов», як також на книжці коротких розповідей «Про Господа Бога та інше» (1900) (передусім два оповідання з української тематики — «Як старий Тимофій умирав співаючи» та «Пісня про правду»).


Слайд #17
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #17

Могила Рільке біля стіни церкви Сан-Роман
Наприкінці життя Рільке працював не так багато (тяжка хвороба лейкемія нагадувала про себе дедалі тривалішими нападами), але на диво легко, майже без чернеток. Незадовго до смерті він написав книгу віршів французькою мовою.


Слайд #18
Презентація на тему «Райнер Марія Рільке» (варіант 7) - Слайд #18

Помер Райнер Марія Рільке 1926 року у Швейцарії.