Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #1

Учениці 9-В класу
Гутянської Діани
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ”ТВОРЧІСТЬ АДАМА МІЦКЕВИЧА”


Слайд #2
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #2

АДАМ МІЦКЕВИЧ


Слайд #3
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #3

Адам Міцкевич війшов в історію польської і світової літератури, як геніальний поет і великий мислитель. Майбутній поет народився 24 Грудня 1798 року на хуторі Заоссє, біля Новогрудка, в сім'ї адвоката. 


Слайд #4
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #4

Рано вративши батька, Адам Міцкевич ще з дитинства привчався до самостійного життя. В 1815 році поступає y Вільно, де був зачислений «казеннокоштним» студентом університета. Там за допомогою професорів і вчителів вивчав різні науки, серед яких були найулюбленіші рідна і зарубіжна література, вітчизняна історія і античний світ.


Слайд #5
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #5

В Москві Адам Міцкевич зайняв посаду чиновника канцелярії генерал-губернатора. Весною 1826 р. поет знайомиться з членами журнала «Московскій телеграф», поетами і письменниками. Самим яскравим було знайомство з видатним російським поетом Олександром Сергійовичем Пушкіним.


Слайд #6
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #6

В 1822 і 1823 роках з допомогою близьких друзів Міцкевич в Вільно видає два невеликих томника його «Поезій». За організацію і участь у пітпільних товариствах у 1824 р. був висланий у віддаленні губерні Польщі, а згодом у листопаді прибув до Петербургу, звідки потрапив у Одесу де працював учителем в Ришельєвському ліцеї. 


Слайд #7
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #7

Незважаючи на привабливу зовнішність і витонченість манер Міцкевича, його особисте життя не складалося. Близько 1818 р. він закохався в дівчину з багатої шляхетської родини Маріанну (Марилю) Верещак, але вона вийшла за іншого. У 1830 р. Міцкевич мало не одружився з донькою знаменитого американського письменника Фенімора Купера. Переживши ще кілька закоханостей, лише в 36 років Міцкевич одружився з донькою співачки Марії Шимановської — Целіною. Але повного щастя і спокою не знайде він і в подружньому житті, через важку хворобу дружини, яку лікарі пов'язували з психічними відхиленнями. Із шести дітей Міцкевича вижили лише четверо, свою ж першу доньку Міцкевич назвав Марилею — на честь Марилі Верещак, світлі почуття до якої зберіг на все життя.


Слайд #8
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #8

.
В Україні він залишався понад дев'ять місяців, постійно цікавлячись суспільним і культурним життям, фольклором та історією. Тут було написано більшість його сонетів, в тому числі «Кримських», балада «Воєвода», «Дозор». У 1825 р. при переїзді на роботу у Москву, у Харкові познайомився з відомим письменником Петром Гулаком-Артемовським, за рахунок чого вийшла балада «Пані Твардовська»на українській мові. 


Слайд #9
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #9

Творчість геніального поета відома в Україні ще з 20-30-х років минулого століття завдяки перекладам і переспівам Петра Гулака-Артемовського, Л. Боровиковського, О. Шпигоцького. Поезією Адама Міцкевича захоплювався Тарас Григорович Шевченко. Згодом його твори переклали Іван Франко, Леся Українка, Максим Рильський, М. Бажан, Андрій Малишко та Іван Драч. 


Слайд #10
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #10

Під час Кримської війни 1853-56 років Міцкевич вирушив з політичною місією до Константинополя, де помер від холери (похований у Парижі, прах був перенесений до Кракова в 1890 році). 


Слайд #11
Презентація на тему «Творчість Адама Міцкевича» - Слайд #11