Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #1

Бальзак і Україна
Презентація на тему:


Слайд #2
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #2

Дo 1847—1850 poкiв вiднoситься пepeбyвaння нa Укpaїнi вiдoмoгo фpaнцyзькoгo письменника poманіста Оноре де Бальзака.
Жив він у селі Верхівні на Київщині у своєї коханої Еви (Евеліни) Ганської, з котрою одружився в Бердичеві у 1850 році, за кілька місяців перед своєю смертю.


Слайд #3
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #3

З першої зустрічі ця жінка стала ідеалом кохання в житті Оноре де Бальзака. У вирі пристрастей вона ладна була позбутися всього, щоб бути з ним поруч. І потім, незважаючи на відстань, роки, вона не лише зберегла силу своїх почуттів, а й змогла розпалити багаття родинного вогнища, яке так необхідне для створення сімейного затишку. Щоб одружитися з ним, вона зреклась більшості своїх маєтків. Заплатила борги, зроблені ним за життя і залишені по смерті.


Слайд #4
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #4

Історія кохання:
Їх знайомство було романтичним. Закохана в талант великого романіста одна з найбагатших жінок Російської імперії написала письменникові листа, зітканого з суцільних компліментів, й підписалася загадково “Незнайомка”,але невдовзі назвала своє ім'я.
Так розпочалося листування, що тривало 17 років.
Вперше вони зустрілися в Швейцарії.
У Швейцарії з письменником познайомився й Вацлав Ганський і не лише розповів йому про свої численні багатства, а й запросив письменника до Верхівні.


Слайд #5
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #5

“Я продам і ліквідую все. Поїду туди, де будеш ти, з радістю, байдужий до того, що залишив у Франції...Життя без тебе неможливе. Якщо ти хочеш...залишитися на Україні й там одружитися зі мною, обміркуй це і скажи мені відверто. Я не завагаюся й на мільйонну долю секунди, як треба буде приїхати, щоб оселитися й жити там, де перебуваєш ти. Даю тобі слово, що аж до останніх моїх днів, до останнього подиху, не буде в моєму серці жалю за тим, що покидаю, не почуєш від мене зітхання, не побачиш тіні смутку в моїх очах. Буду тоді веселіший, як за молодих літ...”
Із листа Бальзака
до Евеліни


Слайд #6
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #6

Верхівня
Бердичів
Вперше Бальзак потрапив до Верхівні тільки восени 1847 року і пробув там із невеликими перервами до лютого 1848-го. Вдруге(і востаннє) він жив у цих місцях з вересня 1848-го до квітня 1850-го року. Під час цих відвідин України письменник виїжджав до Києва, Санкт-Петербурга, Бердичева, інших місць.


Слайд #7
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #7

Палац Ганської. Верхівня
Парковий місток
Гість із Франції знайомиться з побутом Верхівні, її природою і детально розповідає про це в листах до Парижа друзям і рідним, захоплюється майстерними кріпаками Ганської, занотовую 77 способів виготовлення хліба. Місцем його частих прогулянок був парк навколо палацу. Доріжки в ньому були вимощені червоними цеглинами, що давало можливість мандрувати ними навіть після дощу. Через яр у парку було перекинуто місток – все це збереглося у Верхівні й донині.


Слайд #8
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #8

У Верхівні Бальзак працював над такими творами, як «Мачуха», «Селяни», «Зворотний бік сучасної історії», «Дрібні буржуа», «Театр такий, яким він є», «Жіночий характер», «Петро І та Катерина» та інші.
В одному з листів із Верхівні Бальзак пише: “Я маю тут розкішний апартаментик – салон, кабінет і спальню; кабінет із рожевого мармуру з каміном, чудовими килимами та зручними меблями, вікна цілком із скла без олов'яної фольги; краєвид відкривається переді мною на всі боки...”


Слайд #9
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #9

Досі поблизу Бердичева, на Житомирщині, стоїть костел святої Варвари, де вінчалися графиня Евеліна Ганська з “великим французом” Оноре де Бальзаком. На фасаді храму в меморіальній рамці так і написано: “Тут 2 березня 1850 року житомирський прелат Віктор Ожаровський закріпив церковним актом шлюб Евеліни Ганської та Оноре де Бальзака”.


Слайд #10
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #10

Трохи більше, ніж за місяць після одруження, подружжя виїхало з Верхівні до Парижа. Через весняне бездоріжжя ця подорож тривала майже місяць. Бальзак, як писала Евеліна доньці, прибув на місце в жахливому стані.
Колишній будинок Бальзака в Парижі на вул. Фортюне


Слайд #11
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #11

Бальзак так і помер – рука Евеліни тримала його руку до останніх хвилин. Про таку відданість, мабуть, мріяв би майже кожен чоловік.
Після смерті пана Оноре Евеліна Ганська сплатила його чималі борги. Північна Зоря пережила його на 32 роки. Поховані вони поруч на кладовищі Пер-Лашез у Парижі.


Слайд #12
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #12

О. Бальзак у своїх листах до родини подає загальні риси українського життя:
«В царстві квітів і зелені» — як називає О. Бальзак Україну – є багато контрастів і див:
«Країна ця дивна з того погляду, що поруч з надзвичайним блеском бракує в ній самого необхідного комфорту»
«Не можна уявити собі просторів та врожаю на цих землях, котрих ніколи не гноять і на котрих щороку сіють жито».


Слайд #13
Презентація на тему «Бальзак і Україна» (варіант 2) - Слайд #13

Презентацію виконала:
Соломко Юлія