Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #1

Тарас Шевченко – художник


Слайд #2
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #2

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814 р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії в сім'ї кріпаків поміщика В.В.Енгельгардта. Т.Г.Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу.


Слайд #3
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #3

«Малярство – це німа поезія, а поезія – промовисте малярство»
Леонардо да Вінчі
Природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним генієм, а й талантом художника, які ніколи не зраджували його, навіть у години страждань і тяжкої неволі. Для Шевченка малювання стало потребою, вираженням його творчого духу. У Шевченкові поєднувалися і боролись водночас поет і художник.


Слайд #4
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #4

25 квітня 1838 року в домі K. Брюллова сам Василь Андрійович Жуковський вручив Тарасу Шевченку відпускну. З цього ж першого дня волі він стає учнем Академії мистецтв, увесь поринає у світ навчання і творчої праці - і як художник, і як поет. Kарл Брюллов стає учителем Шевченка. Перед молодим художником розкривається дивосвіт мистецтва, велике таїнство і чародійство барв, живопису.Художні твори Шевченка Академія мистецтв невдовзі відзначає срібними медалями. Та вже і в цей час в душі молодого митця над сріблом академічного живопису бере гору золото народного слова.


Слайд #5
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #5

Поетичних творів Шевченка до нас дійшло понад 240, а мистецьких – олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків – майже 1200. Сама ця кількість свідчить про його глибоку закоханість у малярство. Не випадково його твори виставлялися на академічних виставках, а за видатні успіхи у гравюрі Шевченкові було присвоєно звання академіка.


Слайд #6
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #6

Митці всіх віків прагнули оспівати природу, яка давала їм силу і натхнення. Шевченко ніби був створений для того, щоб виразити словом і фарбами всю красу навколишнього. Тривалий час він жив за межами України, але марив нею, згадував рідну Черкащину, Київщину. "... я хочу малювати нашу Україну ... Я її намалюю в трьох книгах, в першій будуть види, чи то по красі своїй, чи по історії прикметні, в другій теперішній людський побут, а в третій історія ... На рік буде виходити 10-ть картин" (Лист Т.Шевченка до О.Бодянського від 6-7 травня 1844 р.).


Слайд #7
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #7

Шевченко - художник не компонував свої пейзажі, а змальовував краєвиди, які бачив перед собою. Саме тому в його робочих альбомах ми знайдемо багато начерків гілок дерева, бур'янів, хат, церков. За тематикою пейзажні малюнки Шевченка 1843 – 1847 рр. можна поділити на дві групи: малюнки, на яких зображено сільські краєвиди і пейзажі, на яких відтворені історичні та архітектурні пам'ятки.


Слайд #8
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #8

«Свою Україну любіть.Любіть її... Во врем'я люте.В останню тяжкую минутуЗа неї Господа моліть.»Т. Шевченко


Слайд #9
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #9

Малюнки здебільшого розповідають нам про убоге життя Шевченкової родини  і всього покріпаченого українського села ("Удовина хата", "Селянське подвір'я", "На околиці", "Хата біля річки", "Хата над ставком"). Чарівна природа на малюнках, як і в подіях є контрастом до важких соціальних умов життя народу.


Слайд #10
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #10

Особливо улюблені пейзажні мотиви Шевченка – зображення мальовничих околиць та куточків сіл, містечок, берегів тихих степових річок, ставків, урочищ тощо ("Повінь", "Комора в Потоках", "Андруші", "Урочище Стінка", "Хутір на Україні", "У Вюнищі", "В Решетилівці"). Ці твори сповнені справжньої поезії, в них лагідна, мрійлива українська природа знайшла свого натхненного співця. Майстерні вони і з боку малярської техніки.


Слайд #11
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #11

Треба згадати, що Шевченко створив галерею портретів. Серед них портрет поміщика П.В.Енгельгардта, виконаний на досить високому рівні. Перед нами людина, яка знає собі ціну. Одягнений у фрак коричневого кольору, з-під якого видно синій жилет, на шиї елегантно пов'язано бузковий шарф, вираз очей самозакоханий.


Слайд #12
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #12

"Голова жінки" – твір досконаліший. Вважається, що тут майстерно, засобами світлотіні змодельовано обличчя, обрамлене красивими гофрованими пасмами кучерів. Однак у плані характерності образу цей твір поступається перед портретом П.В.Енгельгардта.З жіночих зображень наймайстерніший портрет Катерини Абаж, в якому вражає виняткова чарівність створеного художником образу молодої жінки, граціозної, з цнотливим виразом обличчя. Особливої привабливості портретові надають легкі, прозорі, надзвичайно ніжні сріблясто-блакитні тони, в яких цей твір виконано.


Слайд #13
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #13

До власних зображень художник звертається протягом усього життя. На виставці представлено автопортрет 1845 року. Перед глядачем - романтично піднесений образ молодого митця. Експонується також автопортрет 1849-1850 рр., створений на засланні, та самозображення 1857 року, виконане після повернення з неволі. Зокрема, автопортрет у шапці та кожусі (офорт), створений за фотографією Г.Деньєра 1859 р. (його сучасники вважали найвдалішим і найбільш схожим із усіх прижиттєвих зображень митця). Технічно портрет виконано бездоганно, офортний штрих набув тут виняткової експресії.


Слайд #14
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #14

Пейзажі становлять майже половину мистецького доробку художника. На виставці представлено твори, виконані Шевченком у різні періоди творчості. Це офорт “У Києві” з альбому “Мальовнича Україна”(СПб, 1844), задум якого виник у художника під час першої подорожі Україною, коли митець замальовував краєвиди чи то красою, чи за історичними спогадами прикметні. Поряд з ними експонуються твори, виконані Шевченком під час другої подорожі Україною. Серед них - “Будинок І. Котляревського в Полтаві” (акварель 1845); “Вигляд Почаївської Лаври з півдня” (акварель 1846).


Слайд #15
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 17) - Слайд #15

Шевченко для свідомості українців — не просто література. Він — наш всесвіт. Явище Шевченка — виправдання України перед людством, підтвердження нашої національної повноцінності. Слово, яке не співвідноситься з його Словом,— нічого не варте. До Шевченка треба доростати всім життям.