Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #1

Тема:” Любовники Марко Вовчок ”
Що ми знаємо про особисте життя письменниці з чоловічим псевдонімом Марко Вовчок, крім того, що нам розповідає шкільна програма? Напевно нічого. Однак її бурхливого особистого життя може позаздрити навіть цариця Катерина II, як вважають деякі дослідники.


Слайд #2
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #2

Перший чоловік
Зі своїм першим чоловіком Марійка Вілінська (так насправді звали цю письменницю) познайомилася, коли їй було 15 років. На одній з вечірок в будинку її тітки її познайомили з сином полтавського поміщика Афанасієм Марковичем, який перебував на засланні за участь у Кирило-Мефодіївському братстві. Він був значно старший за неї, знав, як справити враження на молоденьку цікаву дівчину. Друзям він розповідав, про «величні бесіди з вдячним слухачем», і дивувався, як вона все тонко розуміла, як уважно слухала його. Їй справді було цікаво з ним - вона дуже любила все українське, а він був класичним представником українського колориту.


Слайд #3
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #3

Хто кого спокусив - невідомо, проте «величні бесіди» дуже швидко переросли в бурхливий роман. Одного ранку їх навіть застукали на "гарячому". Зрозуміло, що це був скандал, після якого Афанасій, як чесна людина, зобов'язаний був одружитися на Маріі. Свадьбу відіграли, але шлюб виявився не довгим. Як вона пізніше зізнавалася Герцену: «Не любила, він був захопленням. А ще більше мені хотілося просто позбутися опіки батьків і здобути незалежність ». Та й Афанасій втратив пристрасть до Марії, коли вона завагітніла


Слайд #4
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #4

Від одноманітності Марія почала заводити любовні інтрижки, і зовсім не боялася бути викритої. Та й писати вона почала через те, що більше не було чим зайнятися. Це в неї виходило непогано, навіть чоловік оцінив її старання, адже вона для нього була своєрідним «Пигмалионом» - саме він навчив її всьому, що вона знала і вміла. Одного разу він навіть надіслав деякі її роботи Пентелеймон Кулішу, який на той час жив в Росії. З того часу і почалася кар'єра Марко Вовчка.
Початок кар'єри


Слайд #5
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #5

Наступний роман
Куліш був захоплений творчістю дружини свого друга, і попросив якнайшвидше відправити нові оповідання, якщо такі є, і обговорити всі нюанси їх публікації. Цю справу Афанасій доручив дружині Марії. Куліш був яскравим, темпераментним чоловіком, Марія зачарувала його своєю красою. І хоча він був одружений на той час на дворянці Олександрі Білозерській, незабаром увесь Петербург шепочеться, що вона стала його коханкою. Тепер життя Марії стало значно цікавіше, ніж у провінції, а її роман з Кулішем лише підігріває інтерес до її «Народні оповідання», які розкуповують за лічені дні.


Слайд #6
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #6

Перехід на світовий рівень
Але з часом Марії стало «тісно» в Росії. За однією з версій, вона захотіла знайти коханця, який би вивів її на світовий рівень, і таким став для неї сам Іван Тургенєв. Куліш всіма силами намагався утримати коханку у себе, і навіть п'є спеціальне зілля, яке запропонував його друг Віктор. Воно повинно було зміцнити його «чоловічу силу». Він не знав, що друг пообіцяв його дружині Саші повернути чоловіка в сім'ю, відповідно ефект зілля вийшов протилежним. Марія не пробачила цього своєму коханцеві. Довго не роздумуючи, поїхала з Петербурга разом з Тургенєвим. Після цього Пантелеймон називав її не "пташкою”, а «європейської хльоркою»...(на рос. «европейской потаскушкой»)


Слайд #7
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #7

Тріумф
За кордоном завдяки Тургенєву, на Марка Вовчка чекав справжній тріумф. Але тільки в літературній сфері: її поведінка в особистому житті виходило за рамки пристойності. Дами шепотілися за її спиною: що ж у ній такого є, що Тургенєв лежить біля її ніг, Герцен приїхав до неї в Бельгію, Куліш розлучився через неї з дружиною ... Та роман з Тургенєвим швидко завершився, проте дружба їх об'єднувала до його останнього подиху.


Слайд #8
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #8

Нове захоплення
У Дрездені Марія знайомиться з двоюрідною сестрою Герцена, Тетяною Пассек, і її синами. І, як не дивно, закохається в 23-річного юнака Олександра Пассека, який був значно молодший за неї. Любов виявилася взаємною, і хоча мати хлопця намагалася вивести його з цієї скандальної історії, все було марно. Олександр з Марією прожили шість років у Франції у злагоді. Однак життя його обірвалося дуже рано - хворий на туберкульоз, він помер на руках у Марії. Тоді їй здавалося, що життя закінчилося.


Слайд #9
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #9

Повернення до Петербурга
Вона повертається до Петербурга і на вокзалі зустрічає свого троюрідного брата, тодішнього відомого критика, Дмитра Писарєва. Незважаючи на те, що вони були родичами, між ними розгорівся лютий роман. Це були прекрасні відносини двох талановитих людей, які завершилися трагічно - Дмитро потонув, коли вони разом відпочивали в Ризі. Вона після його смерті кілька місяців не могла розмовляти.


Слайд #10
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #10

Занепад у кар'єрі
А ось люди про неї говорили багато: спочатку смерть Олександра, потім - Опанас Маркович, через невзаємне кохання закінчив життя самогубством вчений-хімік Віктор Олевінскій, а тепер ще й ця трагедія з Віктором ... Після смерті Писарєва у неї наступила темна смуга в кар'єрі. У Петербурзі вона організувала журнал «Кращі переклади іноземних письменників». Її звинувачують у плагіаті, вона втрачає і роботу, і друзів...


Слайд #11
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #11

Другий чоловік
Щоб підтримати, до неї приїжджає син Богдан із своїм другом Михайлом Лобач-Жученко. Саме з ним у неї зав'язується роман, хоча хлопець був значно молодший за неї. Вони навіть одружилися офіційно, Марія взяла прізвище свого другого законного чоловіка, і підписуватися стала не як Марко Вовчок, а просто Лобач ... І останні тринадцять років свого життя вона прожила щасливе, тихої сімейної життям з коханим чоловіком, як звичайнісінька дружина дрібного чиновника в маленькому провінційному містечку ...


Слайд #12
Презентація на тему «Любовники Марко Вовчок» - Слайд #12

Фотографія зроблена в останні роки ії життя.