Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #1

Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”


Слайд #2
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #2

Роман Івана Багряного «Тигролови» став одним з найвідоміших у його творчості. «Тигроло́ви» — це пригодницький роман , написаний 1944 року як «Звіролови», згодом перероблений і виданий 1946 року під назвою «Тигролови».


Слайд #3
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #3

Перші проби пера І.Багряного
Роман «Тигролови» був фактично першою пробою пера І.Багряного як прозаїка і мав певні недоліки ( розтягнутість описів, захоплення деталями мисливської справи, декларативність, багатослівність), він мав і має великий успіх у читачів, що свідчить про неабияку художню майстерність автора.


Слайд #4
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #4

Про художню майстерність письменника завжди говорити важко. Адже існує певний набір художньо-виражальних засобів, якими послуговується будь-який автор. Справа лише в тому, в яких пропорціях це подається і чому віддає перевагу митець, які його улюблені засоби, наскільки вони оригінальні чи традиційні. У справді талановитого письменника, ці художні засоби мають бути непомітними, але відтворювати такі художні словесні образи, які запам'ятовуються, вражають, роблять неповторною словесну тканину, творять індивідуальний стиль.


Слайд #5
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #5

Щодо роману І. Багряного «Тигролови», то тут можна знайти прикмети і традиційного, і новаторського.
Із традиційних засобів автор часто вживає епітети, інколи навіть дуже нагромаджує їх. Наприклад, тайга у І. Багряного височенна, чотириярусна, буйна, непролазна, зачарована. І це тільки в одному реченні! Любить письменник і колоритні порівняння (тайга, як африканський праліс; ліщина, мов щітка; повалені дерева, мов велетні на полі бою; тиша, як у дивному храмі дивного бога, та ін.). Зустрічаються й метафори різних видів («сонце ...ткало золоті прошви на білій скатертині»; «тюбетейки грубо перепрошували, виправдовуючись перед френчем»), часті антитези (ударники і літуни, прокурори, розтратники, відповідальні відряженці і безвідповідальні рвачі). Мова роману багата на фразеологізми, прислів'я, афористичні вислови та пісні (ні пари з уст, геройське діло не кожен зробить, козача кров, Бог не без милості, козак не без щастя, у сміливих завжди щастя є).


Слайд #6
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #6

Присутні також елементи драми — діалоги, монологи, риторичні окличні та питальні речення. Синтаксис різноманітний — від серії коротких односкладних речень до складних конструкцій на кільканадцять рядків. Постійно зустрічаються детально виписані пейзажі, інтер'єри. Скрізь присутній майже іронічний підтекст. Але є й те, що належить до творчих знахідок І. Багряного. Оригінальний початок у формі казки — наскільки фантастично страшної, настільки й правдивої. Письменник використовує антитезу не лише на словесному рівні, а й на образному. Два світи — один в арештантському драконівському поїзді, інший — у комфортабельному експресі. І все це під загальною назвою «соціалістіческоє отечество».


Слайд #7
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #7

Дві України — справжня, стероризована і сплюндрована, та ідилічна, патріархальна держава давніх українських поселенців на Далекому Сході. Хоч інколи письменник буває багатослівним і декларативним, чимало його образів виростають до символів. Наприклад, поїзд — «дракон», шлях Григорія — шлях України, тигри у клітках — доля головного героя. Навіть прізвища тут не прості, а старовинні козацькі: Многогрішний, Сірко, Мороз.


Слайд #8
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #8

І. Багряний — не безсторонній оповідач. Скрізь відчувається у романі біль автора за свій нещасний народ і гнів на тих, хто занапастив його долю. Це помітно і в патетиці висловів, і в іронічній транскрипції російських слів («дєло Слави, дєло честі, доблесті і геройства», «експрес, которий возіт дрова і лєс», «соціалістіческоє отечество», «ви умерлі, но дєло ваше живьот!»). Поряд із «золотими арабесками» автор вживає просторічні, навіть лайливі слова.


Слайд #9
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #9

Кадри з фільму “Тигролови”:


Слайд #10
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #10

Отже, завдяки художній майстерності письменника ми маємо й енциклопедію життя українців Далекого Сходу, і багатопроблемний політичний роман, і чудову пригодницьку книжку зі щасливим, майже фантастичним фіналом, і твір, що дає читачеві естетичну насолоду.


Слайд #11
Презентація на тему «Художня майстерність твору І.Багряного “Тигролови”» - Слайд #11