Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6)


Рейтинг презентації 4 на основі 5 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #1

Іван Драч


Слайд #2
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #2

Навчався від 1958 у Київському університеті. Був виключений за політичні погляди; у вересні 1961 перейшов на заочний відділ і став працювати в редакції газети «Літературна Україна». Закінчив Вищі сценарні курси в Москві. Тоді ж написав перші вірші, деякі з них були критичними по відношенню до радянської влади.


Слайд #3
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #3

«Крила»
Казка, жарт, лiтературне бешкетництво i глибокий фiлософський змiст поєдналися у вiршi I. Драча Крила. Крила — це символ польоту, мрiï. Мрiйникiв часто вважають диваками, але саме вони — рушiйна сила людського прогресу. Дехто про крила мрiє, а декому, як от дядьковi Кириловi, вони виявилися зайвими. Єдине, що змiг використати ïх як будiвельний матерiал... Поезiя в оригiнальнiй формi висмiює бездуховнiсть i корисливiсть, безкрилiсть, якi роблять з людини звичайного споживача-обивателя.


Слайд #4
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #4

Балада «Крила» (хоч автор і назвав цей твір «Новорічна Казка», за жанровими ознаками це все-таки балада) розповідає про те, як Новий рік обдарував людей різними подарунками,— і дядькові Кирилові дістались крила. Але подарунок не радував ні Кирила, ні його дружину, бо від такого подарунка родина не мала ніякої користі. І тоді він:
«Так Кирило до тями брів, І, щоб мати якусь свободу, Сокиру бруском задобрив, І крила обтяв об колоду.» 


Слайд #5
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #5

Але дядькові не пощастило, бо на ранок крила знову відросли. Тоді, щоб мати хоч якусь вигоду, він «На крилах навіть розжився, — Крилами хату вшив, Крилами обгородився». На перший погляд, цей твір має суто розважальний характер, але, як це було і в «Баладі про соняшник», автор вводить до тексту кілька рядків, які мають підказати, що твір має значно глибший філософський підтекст, ніж це здається спочатку:
«А ті крила розкрали поети,
Щоб їх муза була не безкрила,
На ті крила молились естети,
І снилося небо порубаним крилам.»


Слайд #6
Презентація на тему «Іван Драч» (варіант 6) - Слайд #6

У баладі І. Драч через образ дядька Кирила розповідає про невміння людей скористатися своїм, вимріяним віками, щастям, прирікає їх бути рабами мізерних побутових інтересів. Божественний дарунок — крила не приносять сподіваної радості Кирилові, бо його обмежений внутрішній світ не готовий їх прийняти.