Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11)


Рейтинг презентації 4 на основі 9 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #1


Слайд #2
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #2

Народився Микола Григорович Хвильовий (справжнє прізвище М.Г. Фітільов) 13 грудня 1893 року в селищі Тростянець на Харківщині (тепер райцентр Сумської області), в родині вчителів.
Мав брата Олександра та трьох сестер. tУчився в початковій школі в селі Калантаєві, згодом у Богодухівській гімназії, яку не зміг закінчити через революційні заворушення в країні. 


Слайд #3
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #3

З 1916 року Хвильовий - на фронтах Першої світової.
Війна зробила з нього більшовика. На чолі повстанського загону, який він організовує наприкінці 1918 року, Хвильовий воює з гетьманцями, петлюрівцями, дроздовцями.
З 1921 року працює слюсарем на заводі в Харкові й пише вірші.
У колі його друзів цього періоду Володимир Сосюра та Майк Йогансен.
Друкується в газетах і журналах першої столиці, в альманахах "Штабель", "На сполох". t1919 року вступає до комуністичної партії.


Слайд #4
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #4

1921 переїхав до Харкова і того ж року почав друкуватися. Активно заявив про себе, як один з організаторів літературно-художнього життя, член-засновник багатьох тогочасних літературних організацій — «Гарт» (1923), «Урбіно», «ВАПЛІТЕ» (Вільної академії пролетарської літератури) (1925), «Пролітфронт»(1930).


Слайд #5
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #5

У 1923 р. вийшла його прозова збірка "Сині етюди". Найавторитетніші критики того часу зустріли її захоплено, вважаючи, що вона - значне й цілком новаторське явище в українській літературі. Дорошкевич пише, що "Сині етюди" "придбала авторові славу першорядного письменника". Професор В.Петров говорить, що "Сині етюди" - це фактично початок нової української прози".


Слайд #6
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #6

В 1920-ті роки повністю підтримує і впроваджує в життя політику «українізації». В своїх памфлетах виступав проти русифікаційного і «просвітянського» векторів розвитку української радянської культури під гаслами: «Геть від Москви!«, «Україна або Малоросія?», «Орієнтація на психологічну Європу».
За ці погляди був підданий нищівній критиці: після листа Сталіна «Тов. Кагановичу и другим членам ПБ ЦК ВКП(б)У» від 26 квітня 1926 р. і послідуючій за цим серії розгромних статей в пресі московського та республіканського керівництва Через це в 1926–1928 роках змушений був публічно засудити свої погляди та відмовитися від них.


Слайд #7
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #7

У грудні 1927 — березні 1928 перебував у Берліні та Відні. У січні 1928, перед поверненням в Україну, у листі до газети «Комуніст» засудив своє гасло «Геть від Москви!». Однак його покаяння було вимушеним і нещирим. Після повернення в Україну продовжував втілювати попередню ідеологічну орієнтацію ВАПЛІТЕ у створених ним журналах «Літературний ярмарок» (1928—30) та «Політфронт» (1930—1931). Після закриття обох журналів пробував писати, дотримуючись «партійної лінії», однак був майже цілком ізольований від літературного життя радянським режимом. 


Слайд #8
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #8

На знак протесту проти голодомору 1932—33 та арешту свого приятеля Михайла Ялового (став початком нової хвилі масових репресій проти української творчої інтелігенції)
Хвильового опанувала думка принести себе в жертву за Ялового, власною загибеллю врятувати тих, що стоять на черзі! Тієї ночі, коли він обмірковував усе, зважував і вирішував, він не лягав спати. До самого ранку просидів за робочим столом. Написав останнього листа. І коли під вікном задзвеніли перші трамваї, він підвівся і вийшов до загальної кімнати.


Слайд #9
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #9

Повідомив родині, що сьогодні він запросить до себе друзів, отже треба приготувати чай. Потім підійшов до телефона і став дзвонити до друзів. Просив прийти сьогодні послухати його новий твір, який він написав.
За годину у Хвильового вже був Олесь Досвітній і Микола Куліш. Сходилися й інші письменники. Всі звернули увагу на те, що у господаря піднесений настрій. За чаєм розійшовся ще більше, узяв гітару і з почуттям проспівав кілька улюблених пісень. Усі були в захопленні. Але всі з нетерпінням чекали початку читання нового твору. Хтось нагадав про це Хвильовому.


Слайд #10
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #10

- Ах, так! - схопився, Хвильовий, - сьогодні я вас справді здивую. Мені так важко було писати цей твір. Але я зрозумів, яким мусить бути письменник в сталінську епоху. І тому в мене з'явилося таке натхнення до цього твору. Може, сьогодні навчу я і вас, як треба писати в наш час.
Цими словами він швидко зник за дверима свого кабінету. Кілька хвилин чекали друзі в повній тиші, доки вийде Хвильовий з новим твором. Раптом в кабінеті письменника пролунав короткий, як тріск, револьверний постріл.
У ту ж мить кинулися друзі до кабінету. За столом, відкинувши голову на спинку крісла сидів Хвильовий.
В опущеній руці тримав він стиснений наган. Довкола крісла, як сніг, лежали білі клаптики подертого роману "Комсомольці".


Слайд #11
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #11

На столі сліпою плямою білів прямокутник паперу, передсмертний лист, в якому Хвильовий писав: «Арешт Ялового переконав мене, що починається переслідування українських письменників.
Кров'ю моєю можу засвідчити, що Яловий ні в чому не винний".
"Арешт Ялового - це розстріл цілої генерації. За що? За те, що ми були найщирішими комуністами? Нічого не розумію, за генерацію Ялового відповідаю перш за все я, Микола Хвильовий.
"Отже", як говорить Семенко... Ясно! Сьогодні прекрасний сонячний день. Як я люблю життя - ви й не уявляєте. Сьогодні 13. Пам'ятаєте, як я був закоханий у це число? Страшно боляче. Хай живе комунізм! Хай живе соціалістичне будівництво! Хай живе комуністична партія!»
Це сталося 13 травня 1933 року.


Слайд #12
Презентація на тему «Микола Хвильовий» (варіант 11) - Слайд #12

Пам'ятник у Молодіжному парку в Харкові, 1995
Меморіальна дошка Миколі Хвильовому в Харківі, вул Римарська 19