Презентація на тему «Юрій Клен»


Рейтинг презентації 3.8 на основі 5 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #1

Юрій Клен.
Життєвий і творчий шлях.
Підготувала учениця 11-А класуАндреєнкова Наталія


Слайд #2
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #2

О́свальд Бу́рґгардт (нім. Oswald Burghardt; 4 жовтня 1891, с.Сербинівка Волинської губернії, нині Старокостянтинівського р-ну Хмельницької обл. — †30 жовтня 1947, Аугсбург, Німеччина) — український поет, перекладач,літературний критик. Свої твори публікував під псевдонімом Юрій Клен. Батько українського перекладача та редактора Вольфрама Бурґгардта.
С. Сербинівка
М. Аугсбург


Слайд #3
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #3

Життєпис
Народився в родині німецького купця-колоніста Фрідріха Бурґгардта та Каттіни Сідонії Тіль. Дід поета, Aвґуст Бурґгардт походив з пруськоrо міста Зольдіну, оселився в ХІХ сторіччі на Волині і заклав там фабрику сукна. Мав п'ятьох синів, з яких найстарший Фрідріх Адам. Одружений з Сідонією Амалією з дому Тіль був батьком Юрія Клена. Поет мав двоє хресних імен: Освальд і Екарт.


Слайд #4
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #4

Закінчив у селищі Воронівка початкову школу, а в містечку Славуті на Волині — гімназію. У 1911 вступив до Київського університету, де одержав ґрунтовну філологічну освіту: студіював західну та слов'янську філологію, історію літератури. 3 початком Першої світової війни його депортовано до Архангельської губернії.
С.Воронівка
М.Славута
Київський університет


Слайд #5
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #5

 Не матеріальна скрута, добре знана простим людям років перших п'ятирічок, а нечуваний терор змусив його емігрувати, за власним визнанням, «подаючись світ за очі».   За нових для себе умов Юрій Клен органічно вписався в літературний процес Західної України. Його вірші стали з'являтися на сторінках львівського журналу «Вісник», де друкувалися поети-емігранти (О. Олесь, а також Є.Маланюк, О. Теліга, О. Ольжич та інші). 
Олександр Олесь
Євген Маланюк
Олена Теліга


Слайд #6
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #6

 Перші роки свого життя у Німеччині Юрій Клен, не маючи роботи, жив у своїх родичів, давав приватні уроки та читав лекції під час літнього семестру в Мюнхенському університеті, поки не зайняв вакансію в Мюнстерському університеті (Вестфалія), де й почав працювати з 1934 р. при кафедрі славістики.   Юрій Клен був мобілізований до німецького війська в 1939 році. Працював спочатку на курсах військових перекладачів, а 1941 р. служив при штабі тилової частини 17-ї армії як перекладач, пересувався разом з ним від села Ладижин над Бугом до Кременчука та Полтави.    


Слайд #7
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #7

1943 р. викладав у Німецькому університеті та в Українському вільному університеті в Празі, Навесні 1945 р. разом з дружиною й двома дітьми перебрався до Австрії, у Фольдервільдбад (Тіроль) 1947 р. Помер Юрій Клен 30 жовтня 1947 р, Похований в українській частині кладовища Вестфрідгоф. 


Слайд #8
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #8

Уже в 20-ті роки розкрилися ті особливості його манери письма, що зближували Юрія Клена з неокласиками: досконале володіння мистецькою формою, своєрідний панестетизм.
ЛІТЕРАТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ


Слайд #9
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #9

1943 року з'являється в світ збірка поезій Юрія Клена «Каравели», в якій автор спробував синтезувати творчі принципи київських неокласиків та ідейно-художні шукання поетів «празької школи.Юрій Клен — автор збірки «Каравели» (1943), епопеї «Попіл імперій» (1943—1947), есею «Спогади про неокласиків» (1946), багатьох літературознавчих праць, перекладів з англійської, німецької, французької та інших мов.
Вершинними здобутками Юрія Клена-поета є поеми «Прокляті роки» (1937) та «Попіл імперій» (1943 — 1947). Трагічне знищення української культури в добу сталінізму, нелюдська жорстокість другої світової війни — центральні теми цих творів.


Слайд #10
Презентація на тему «Юрій Клен» - Слайд #10

Найвідоміші твори:
Беатріче
Вікінги
Попіл імперій
Прокляті роки
Сковорода
Терцини
Шляхами Одіссея