Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #1

Учениці 11 класу
Шевчено Ілони
Валер'ян Підмогильний


Слайд #2
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #2

Валер'ян підмогильний
український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження».


Слайд #3
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #3

Народився Валер'ян Підмогильний 2 лютого 1901 року в селі писарівка Павлоградського повіту на Катеринославщині в бідній селянській родині. Хлопчик рано залишився без батька.


Слайд #4
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #4

У 1910 р. після початкової сільської школи навчається у Катеринославському реальному училищі. Під псевдонімом Лорд Лістер друкує в шкільному журналі авантюрні оповідання. У 1917 р. написав оповідання «Важке питання». У 1918 р. закінчує реальне училище з «відзнакою»і вступає на математичний факультет Катеринославського університету (згодом навчається на правничому). У1919 р. через скрутне матеріальне становище Підмогильний залишає навчання, працює вчителем. У цей час пише оповідання «Добрий Бог», «Гайдамака», «Пророк», «На селі», друкує у катеринославському збірнику «Січ»оповідання «Ваня»і «Старець».


Слайд #5
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #5

У 1920 р. написав збірку оповідань «Твори. Том 1»: «Собака», «Смерть», «В епідемічному бараці», «Остап Шаптала». Цього ж року письменник вирушає до Києва.


Слайд #6
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #6

3 1921 р. він працює бібліографом Книжкової палати в Києві. Невдовзі виїжджає до містечка Ворзеля, де одружується з донькою місцевого священика Катериною Червінською, актрисою Театру юного глядача.


Слайд #7
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #7

1922 року Валеріан разом з дружиною перебирається до Києва. За свідченням сучасників письменника, двері його квартири ніколи не зачинялися.


Слайд #8
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #8

Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського, достойно продовжуючи розбудову української словесності


Слайд #9
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #9

Зліва направо: Борис Антоненко-Давидович, Григорій Косинка, Марія Галич, Євген Плужник, Валер'ян Підмогильний, Тодось Осьмачка. 1925 рік.
Стає активним членом щойно створеного "Аспису" (Асоціації письменників). 1924 року ця організація трансформувалася в "Ланку", а з 1926 року носила назву "Марс" ("Майстерня революційного слова"), що стала, по суті, київською філією "ВАПЛІТЕ".


Слайд #10
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #10

24 травня 1925 р. Підмогильний у великій залі Всенародної бібліотеки виступив перед представниками літературно-громадських організацій, вузівською молоддю, міською інтелігенцією на диспуті «Шляхи розвитку сучасної літератури», зазначивши:
«Коли б який-небудь товариш «спробував»написати сонату і сказав би, що це гарна соната, бо в неї гарна ідеологія, то ніхто не завагався б йому відповісти, що це музична нісенітниця, і ніхто б тієї сонати не слухав... У нас всякий твір, коли він абсолютно і категорично не відповідає вимогам офіційної ідеології, засуджують незалежно від того, чи гарний він, чи дійсний і чи потрібний».


Слайд #11
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #11

« …Класовий ворог, це в нас на кожному заводі й у кожній установі ніби штатна посада, яку хтось та повинен займати...»
У1933 р. у «Літературній газеті»
друкується новела «З життя будинку», де яскраво звучить трагічне передчуття:


Слайд #12
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #12

8 грудня 1934 р. письменник був безпідставно заарештований у харківському будинку «Слово»у справі вбивства Кірова. Відбувся закритий суд: письменник отримав вирок без оскарження та був засланий до концтабору.З листопада 1937 р. В. Підмогильного розстріляно на Соловках. Є відомості, що в ув'язненні він написав кілька оповідань і роман про колективізацію «Осінь, 1929», але ці твори, очевидно, втрачені.


Слайд #13
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #13

Найвизначніші твори:-- ''Гайдамаки'' і ''Ваня” (1919)-- збірка оповідань ''Твори''(1920)-- ''Остап Шаптала" (1921)--''Місто'' (1921)--''Собака'','Третя революція''(1924, 1925)--''Проблема хліба'' (1927)-- ''Син'' (1930)


Слайд #14
Презентація на тему «Валер’ян Підмогильний» (варіант 11) - Слайд #14

Дякую за увагу!