Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26)


Рейтинг презентації 4.33 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #1

Цікаві відомості та історичні факти про викуп Тараса Григоровича Шевченка із кріпацтва


Слайд #2
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #2

Тарас Григорович Шевченко-український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник(живописець, гравер), громадський та політичний діяч, фольклорист, етнограф. Він відкрив нову сторінку в розвитку української літератури, пробудив патріотичні почуття народу, його духовне життя. Важким та тернистим був життєвий шлях поета. Він прожив усього 47 років, із них 24 у кріпацькій неволі, 10 — на засланні і лише 13 років — на волі, та й то на чужині..


Слайд #3
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #3

Влітку «білими» петербурзькими ночами Тарас ходив до Літнього саду змальовувати скульптури. Там же 1835 року зустрів земляка — художника Івана Сошенка, який познайомив обдарованого юнака з відомими митцями Євгеном Гребінкою, Карлом Брюлловим, Олексієм Венеціановим та Василем Жуковським.


Слайд #4
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #4

 
Україну Тарас залишив 15-річним хлопцем, переїхавши з паном Енгельгардтом до Вільно (тепер -   Вільнюс), а потім до Петербурга. Бажаючи мати власного живописця, пан віддав Шевченка в науку до малярних справ майстра Ширяєва.  


Слайд #5
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #5

Навесні 1838 Брюллов та Жуковський задумали викупити молодого поета з кріпацтва. Пан погодився відпустити кріпака за великі гроші — 2500 карбованців. Карл Брюллов намалював портрет російського поета Василя Жуковського.


Слайд #6
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #6

Його розіграли в лотерею, що відбулася 16 квітня у палаці графа Михайла Вієльгорського. За зібрані гроші — 2500 карбованців викупили Тараса Григоровича з кріпацтва. «Відпускна» з підписами Михайла Вієльгорського, Карла Брюллова, Василя Жуковського була вручена Шевченкові 22 квітня 1838 року.


Слайд #7
Презентація на тему «Тарас Шевченко» (варіант 26) - Слайд #7

Фрази відомих людей про Шевченка:
«Він був сином мужика і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури»,— писав про Тараса Шевченка  Іван Франко.
Максим Рильський написав про нього такі промовисті рядки:Кобзарем його ми звемо,Так від роду і до роду.Кожен вірш свій і поемуВін присвячував народу.
Тарас Шевченко! Досить було однієї людини,
                          щоб   урятувати цілу націю!
                                                     Остап Вишня
Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам'ять…
Є. Сверстюк