Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович»


Рейтинг презентації 4.28 на основі 18 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #1

Сосюра Володимир Миколайович tttttt tttttt життя та tttttt творчість


Слайд #2
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #2

Народився Володимир Миколайович Сосюра 6 січня 1898 року на станції Дебальцеве, що на Донбасі, в сім'ї робітників. Батько Володимира, Микола Володимирович, був різноплановою людиною, він і вчителював, і працював на шахті, і був адвокатом, хоча за своїм фахом – креслярем. Матір, Марія Данилівна, була звичайна робітниця з Луганська, справи її в основному зводилися до хатньої роботи. В такій сім'ї і виховувався майбутній геній української поезії.


Слайд #3
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #3

Після закінчення сільської школи, молодий Володимир поступив до аграрної школи. Водночас, з самих ранніх літ, хлопець допомагав батькові на шахті, тому праця в ньому ще з дитинства виховала людину розуміючу життя звичайних людей. 
Володимир Сосюра дуже переживав за життя та майбутнє держави, тому під час громадянської війни, одразу вступив в ряди УНР, а згодом до Червоної армії. ttПісля боротьби, в 1922 році, Володимир вступає до Комуністичного харківського університету, через рік іде вчитися до Харківського інституту народної освіти, який закінчив в 1925 р. tВодночас, весь цей час займається творчістю, починає писати, належить до багатьох літературних організацій, в роботі яких бере активну участь.


Слайд #4
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #4

Перший опублікований твір вийшов в 1917 році (російськомовний), пізніше, в 1921 році, світ побачив вже й першу збірочку. Але все ж таки, лише в 1922 р., після публікації поеми «Червона зима», про Володимира Миколайовича Сосюру заговорили. Саме з цього твору пішло його визнання, як літератора. Далі було багато-багато інших збірок, які ще більше закріплювали Володимира Сосюру, як визнаного автора. Деякі з видань були й заборонені, адже поет піднімав важливі теми, які не завжди подобались радянській владі.


Слайд #5
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #5

Крім творчих доробок, Володимир Миколайович лишив і нащадків, хоча в коханні йому не зовсім таланило. З першою дружиною Вірою Каперівною він одружився в 1922 році, але прожили вони разом не довго, лишивши після взаємного проживання двох синів. tЗгодом, в 1931 році, Володимир Миколайович одружується вдруге, з Марією Гаврилівною. В другому шлюбі, Володимиру Сосюрі жінка подарувала третю дитину, сина Володимира, котрий пішов по стопах батька і хоч не став поетом, але редактором і кінодраматургом.
Творчість Володимира Миколайовича Сосюри продовжувалася, у 1948 році він отримав Сталінську премію, яка була найвищою нагородою в той час. Але в 1951 році виходить славнозвісний твір «Любіть Україну», котрий сколихнув державу. Це призвело до нападів критиків, поета звинувачували в буржуазному націоналізмі. Це призвело до закриття деяких дверей поету, хоча і надалі він працював і творив.


Слайд #6
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #6

Помер український поет 8 січня 1965 року, похований був на Байковому кладовищі.t 20 років


Слайд #7
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #7

Марка України 1998 р.
Пам'ятна монета НБУ номіналому 2 гривні присвячена 100-річчювід дня народження Володимира Сосюри


Слайд #8
Презентація на тему «Сосюра Володимир Миколайович» - Слайд #8

Після себе Володимир Сосюра лишив значний літературний спадок: понад 40 поетичних збірок, що є доказом надзвичайної творчої наснаги поета, його великого таланту. Нам лишається лише дякувати генію Сосюри і насолоджуватися його віршами. Адже поезія Володимира Миколайовича нікого не лишить байдужим. Він піднімав усі можливі теми. Його вірші читають в будь-якому віці. Вони задовольняють різні вподобання, його вірші будуть подобатись людям завжди. Для патріотів є кохані твори про Україну, для молодих людей – любовна та інтимна лірика, для старших – твори про життя та війну. Так, є що прочитати у Володимира Миколайовича Сосюри і головне, є чим пишатись нам, його нащадкам. Адже ці твори вчать нас жити та любити!
Висновок: