Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #1

Виконали
учениці 10-А класу
Самойленко Олеся,
Приймак Аліна
Ольга Юліанівна Кобилянська
Харків 2013
Харківська гімназія №55


Слайд #2
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #2

Народилася Ольга Кобилянська 27 листопада 1863р. у містечку Гура-Гумора в Південній Буковині в багатодітній сім'ї дрібного урядовця.


Слайд #3
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #3

Батько письменниці, Юліан Кобилянський, народився в Галичині й належав до шляхетного роду, який мав герб і походив із Наддніпрянщини. Мати Ольги, Марія Вернер, походила з німецької родини.


Слайд #4
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #4

У 1868 р. родина Кобилянських переїхала до Кимпулунгу, де серед розкішної природи минули дитинство та юність Ольги. У Кимпулунзі дівчина відвідувала початкову народну школу, де навчання здійснювалося винятково німецькою мовою — офіційною мовою тогочасної Буковини.


Слайд #5
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #5

У школі на О. Кобилянську значний вплив мала її вчителька — пані Міллер, яка прищепила дівчинці любов до книг, а у бесідах про літературу стала для неї старшою подругою.


Слайд #6
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #6

У віці 13-14 років майбутня українська письменниця писала вірші німецькою мовою.


Слайд #7
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #7

Умовно названий «кимпулунзьким», період ранньої творчості О. Кобилянської знаменний і переломом у її світогляді, який спричинило знайомство письменниці-початківця із Софією Окуневською, донькою повітового лікаря. Саме вона, а згодом і її своячка Наталя Кобринська, прочитавши перші твори Ольги, переконливо радили їй писати українською.


Слайд #8
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #8

У1888 р. О. Кобилянська почала писати німецькою мовою повість «Лореляй», яка в 1896 р. була опублікована українською мовою під назвою «Царівна». Саме завдяки цій повісті з творчістю О.Кобилянської знайомиться Леся Українка.


Слайд #9
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #9

Із приїздом до Чернівців — «серця Буковинської України»— для письменниці відкрився новий світ, широкий і багатий для творчої праці. Тут Кобилянська входить у коло прогресивної інтелігенції, глибше знайомиться з українським літературним життям.


Слайд #10
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #10

У 1892 р. вона пише працю «Рівноправність жінок», того ж року виступає в журналі «Народ»із нарисом «Жіноча вистава в Чикаго». Наступного року письменниця бере участь у виданні альманаху «Наша доля», вміщуючи в ньому оглядову статтю про жіночий рух у країнах Європи.


Слайд #11
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #11

У1894 р. О. Кобилянська друкує в журналі «Зоря»повість «Людина»(присвячена Н. Кобринській — відомій у Галичині письменниці й громадській діячці).


Слайд #12
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #12

Тяжка праця по господарству, а також простуда викликали хворобу в самої О.Кобилянської: наприкінці 1903 р. її розбив частковий параліч. І хоча лікування на німецьких та чеських курортах до певної міри знешкодили наслідки недуги, починаючи з 1903 р. вона постійно хворіла, а коштів на систематичне лікування не вистачало.


Слайд #13
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #13

Протягом 1915-1923 pp. О. Кобилянська пише низку оповідань, новел, нарисів, у яких розкриває трагічну безвихідь, страждання, розпуку і біль, викликані драматизмом ситуації, породженої Першою світовою війною


Слайд #14
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #14

У 1941 р. румунська воєнна жандармерія встановила нагляд за О. Кобилянською, готуючи судову розправу над нею.


Слайд #15
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #15

О. Кобилянська померла 21 березня 1942 р. Окупаційна влада заборонила публікувати некролог українською мовою та виголошувати промови над могилою письменниці.


Слайд #16
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #16

У Чернівцях у будинку, де жила О. Кобилянська, у 1944 р. було відкрито меморіальний музей. До 100-річного ювілею письменниці її ім'я було надано Чернівецькому театрові, вулицям у містах Буковини. У1973 р. відкрито музей письменниці в селі Димка, де вона влітку відпочивала


Слайд #17
Презентація на тему «Ольга Юліанівна Кобилянська» - Слайд #17

Дякуємо за увагу!