Презентація на тему «Грабовський Павло»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #1

Грабовський Павло (1864 - 1902)
Поет-лірик, публіцист, перекладач творів з 25 літератур світу


Слайд #2
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #2

Наші батьки, мабуть, не забули отой вірш «Швачка» з шкільних часів, який, чомусь, тяжко запам'ятовувався:
Рученьки терпнуть, злипаються віченьки…
Боже, чи довго тягти?
З раннього ранку до пізньої ніченьки
Голкою денно верти.
Ще знали, що звали цього поета Павло Грабовський. Він був заарештований реакційним царським урядом і засланий у Сибір, де і помер.


Слайд #3
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #3

Народився Павло Грабовький в селі Пушкарному Охтирського повіту Харківської губернії (тепер село Грабовське Краснопільського району Сумської області) 11 вересня 1864 року в родині Арсена і Ксенії Грабовських.
Він був другою дитиною в сім'ї. Батько був паламарем у слободі, занедужав на сухоти і помер у молодому віці, лишивши п'ятеро дітей.


Слайд #4
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #4

Спочатку Павло навчався у місцевій церковно-парафіальній школі, а на десятому віці життя стає учнем Охтирської бурси, котра нічого йому не дала. З 1879 року П. Грабовський навчається в Харківській духовній семінарії. У цей час Грабовський знайомиться з передовою російською і світовою літературою, що сприяє формуванню його революційного світогляду. Вступає в організацію народників “Чорний переділ” і мріє всі сили, навіть життя, віддати за народ.


Слайд #5
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #5

У 18 років Грабовський за переховування забороненої літератури був заарештований, виключений з семінарії і висланий в рідне село Пушкарне. Саме на цей час припадає початок творчості поета.
Перебуваючи під гласним наглядом поліції в Пушкарному Грабовький пише численні кореспонденції в газеті “Южный край”, вірші і прозові твори.
В 1885 році після закінчення домашнього арешту Грабовський знову повертається до Харкова, влаштовується коректором. Але працював недовго. Поета було знову заарештовано. Чимало часу П.Грабовський знемагав в харківській та ізюмській тюрмах і після тривалого слідства та суду його було вислано на 5 років до Сибіру (в Іркутську губернію).


Слайд #6
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #6

Шлях на заслання полегшили Грабовському зустріч і дружба з Надією Костянтинівною Сигидою, революціонеркою, людиною великої душі і мужнього серця. Вплив Сигиди на Грабовського був величезний. Цій мужній людині письменник присвятив близько 18 поезій. Із схвилюванням він розповідав про трагічну смерть Сигиди і її трьох товаришок – М.Ковалевської, Н.Смирницької, М.Калюжної, що тієї самої ночі померли, прийнявши отруту як протест проти закатування Сигиди.
Смерть Надії Сигиди була великим ударом для Павла Грабовського, але не похитнули його віри в необхідність і справедливість революційної боротьби.


Слайд #7
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #7

У двадцять два роки заслали у Сибір, а в тридцять вісім – помер. Оце і все. Тільки став там поетом, класиком української літератури, писав свої вірші і надсилав їх у Львів до Івана Франка а той друкував.
Перед смертю, у 1900 році, одружився на такій як і сам, бувшою поселенкою, Анастасією Миколаївною Лук'яновою, що вчилася тоді в Тобольській фельдшерсько-акушерській школі. Через рік народжується син, Борис, а ще через рік, у 1902 році, Павло Грабовський помирає.
Царат до деяких революціонерів не дуже присікався. Побудуть рік, два і повертаються додому, а тут отаке.
Вся справа в тому, що Павло Грабовський обстоював незалежну Україну.


Слайд #8
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #8

24 листопада, за п'ять днів до смерті, він пише листа до Бориса Грінченка:
«Я тяжко занедужав, нема надії прожити зиму. Вада серця. По моїй смерті, якщо прийде хіть та ласка, складіть… ще яку збірочку, бо самому, мабуть, вже не доведеться…
Ось ще просьба: стрінете мого маленького сина де-небудь, так поможіть йому прибитись до якого щиро українського гурту. Бувайте здорові, та й сили писати немає більш… України так і не побачу».
Борис Грінченко не встиг допомогти синові Грабовського, бо передчасно вмирає від хвороби у 1910 році і той застає Жовтневий переворот вже у Киргизії.


Слайд #9
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #9

Це були важкі роки, але незважаючи на несприятливі умови для творчої роботи, на тяжку хворобу легень, П.Грабовський багато працював. І люди, особливо молодь, дуже тяглись до поета.
У Вілюйську Грабовський підготував збірки своїх оригінальних і перекладних поезій, які згодом вийшли у Львові
“Пролісок” (1894), “Твори Івана Сурика” (1894), “З чужого поля” (1895), “З півночі” (1896) та інші.


Слайд #10
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #10

В кінці 1900 року – Грабовський одружився з А.М.Лук'яновою, яка вчилася у фельдшерській школі. Анастасія Миколаївна Лук'янова, вислана з Москви до Тобольська під таємний нагляд поліції, була молодою, вродливою, життєрадісною особою.
У кінці 1901 року у Грабовських народився син Борис, названий на честь Бориса Грінченка.


Слайд #11
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #11

Ще в Іркутській тюрмі П.Грабовський зрозумів, що єдиним його засобом боротьби, який надає смисл життю, є слово. Все інше – воля, Україна, здоров'я – у нього вже було відібрано. Залишалася робота. Як порятунок від самотності й туги, як спосіб буття, як надія, що твій голос почують там, на рідній землі.
Павло Арсенович створив прекрасні зразки оригінальної поезії. І про що б не писав поет, він завжди звертався до рідного краю, рідної пісні. Пісня, пройнята гуманізмом та оптимізмом, глибиною народної мудрості, стала органічною частиною творів поета.
Творчість Грабовського була неперевершеним зразком. Революційні мотиви в ліриці поета знаходимо в поезіях “Справжні герої”, “Уперед”, “Надія”, “До Н.К.С.”. Про громадські обов'язки митця Грабовський пише у своїх віршах “Я не співець чудової природи”, “До парнасців”, “Поетам – українцям”


Слайд #12
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #12

Поезії Грабовського “До українців”, “Далеко”, “До України”, “Україна приснилась мені” мають патріотичний, національно-визвольний характер.
Дитяча тематика приваблювала Грабовського протягом усього життя. Поет-революціонер готував маленьких читачів до діяльного життя. Окрему групу становлять вірші-звертання “До школи”, “Дітям”. Широке пізнавальне, виховне і естетичне значення для дітей мають вірші поета “Сонечко та дощик”, “Щоглик”, “Соловейко”, “Дніпр”, “Метеличок”.
В поезіях Грабовського знаходимо чимало майстерно змальованих картин природи, які є контрастом до нужденного, підневільного життя трудящих. Це пейзажна лірика “Сон”, “Квітень”, “Вечір”, цикл “Веснянки”.


Слайд #13
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #13

Ім'я П.Грабовського перекладача стоїть поруч з іменами інших українських передових письменників кінця 19 ст., які вписали яскраву сторінку в літературно-мистецьке єднання українського народу з іншими народами.
Постать П.Грабовського важко уявити без його літературно-критичних праць. Адже поет вперше в українській літературі порушив саме у своїх критичних працях цілу низку важливих суспільно-політичних питань.


Слайд #14
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #14

Поезії Грабовського “До українців”, “Далеко”, “До України”, “Україна приснилась мені” мають патріотичний, національно-визвольний характер. В поезіях Грабовського знаходимо чимало майстерно змальованих картин природи, які є контрастом до нужденного, підневільного життя трудящих. Це пейзажна лірика “Сон”, “Квітень”, “Вечір”, цикл “Веснянки”.
Дитяча тематика приваблювала Грабовського протягом усього життя. Поет-революціонер готував маленьких читачів до діяльного життя. Окрему групу становлять вірші-звертання “До школи”, “Дітям”. Широке пізнавальне, виховне і естетичне значення для дітей мають вірші поета “Сонечко та дощик”, “Щоглик”, “Соловейко”, “Дніпр”, “Метеличок”.


Слайд #15
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #15

Будучи вже тяжко хворий, за п'ять днів до смерті поет пише Б.Грінченкові хвилюючого листа, в якому виливає свій біль, що вже не доведеться йому більше побачити улюбленої батьківщини.
12 грудня 1902 року П.Грабовського не стало.
Друзі виконали його заповіт – поховали поруч з могилами декабристів.
Благородство і сила духу цієї людини варті захоплення і глибокої поваги. Гідність, готовність до самопожертви, моральна чистота, - ці риси визначали характер і поведінку Павла Грабовського.


Слайд #16
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #16

“До матері”
Мамо-голубко! Прийди, подивися.
Сина від мук захисти!
Болі зі споду душі піднялися,
Що вже несила нести.
Мамо-голубко! Горюєш ти, бачу,
Стогнеш сама у журбі;
Хай я в неволі конаю та плачу, —
Важче незмірно тобі.
Бачити більше тебе я не буду;
Не дорікай, а прости;
Та від людського неправого суду
Сина свого захисти!


Слайд #17
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #17

У ліричному зверненні “До матері”, яке було написане у місцях Сибіру, поет у дусі народної творчості з теплотою і ніжністю називає матір голубкою. Звернення “мамо-голубко!” посилюється повторюванням у наступній строфі.
Поет проникає в глибину материнської душі, проймається її болями, горем, стражданням. Зіставленням душевного стану сина й матері досягається ще глибше психологічне взаємопроникнення.
Так дві протилежні соціальні сили, - з одного боку – знедолені поет і матір, з другого – їх гнобителі “судді” – входять у кульмінаційне зіткнення. Конфлікт набирає найвищої напруги, протест досягає найбільшої сили. А все разом випромінює ясну ідею: єдиний захист від неправого суду – незламна стійкість і невпинна, до повної перемоги, боротьба проти класових ворогів трудящих.
“До матері”


Слайд #18
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #18

Де народився Павло Арсенович?
а) в селі Пушкарному Охтирського повіту Харківської губернії
б) у Тобольськув) в Оренбурзі
За що був заарештований, виключений з семінарії і висланий в рідне село Пушкарне?а) за переклади світової поезії
б) за переховування забороненої літератури
в) за членство у революційних народницьких гурткахЗустріч з якою людиною полегшили шлях на заслання Грабовському?а) Тарасом Шевченкоб) Борисом Грінченком
в) Надією Сигидою
Хто друкував вірші Павла Грабовського?
а) Борис Грінченко
б) Іван Франко
в) Микола Чернишевський


Слайд #19
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #19

З ким одружився перед смертю?
а) з Анастасією Лук'яновою
б) з Сусанною Семененков) з Надією Сигидою
Про що писав Грабовський у листі Борису Грінченку: «Бувайте здорові, та й сили писати немає більш… *** так і не побачу»? а) «Свого сина ...» б) «Нової збірки …»
в) «України …»
В честь кого був названий син Павла Арсеновича? а) в честь Бориса Олійника
б) в честь Бориса Грінченка
в) в честь Бориса Пастернака
Поезії Грабовського “До українців”, “Далеко”, “До України”, “Україна приснилась мені” мають
а) патріотичний, національно-визвольний характер
б) романтичний, ліричний характерв) естетичний і пізнавальний хаарктер


Слайд #20
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #20

Де написаний вірш «До матері»?
а) в Харківській губерніїб) в Тобольську
в) у місцях Сибіру
Чи є в поезіях Грабовського пейзажна лірика?
а) так
б) ні
Яка тематика приваблювала поета протягом життя?а) влади та її філософіїб) кохання та зради
в) дитяча тематика
Які риси визначили характер і поведінку Павла Арсеновича? а) винахідливість, сміливість і відвертість
б) благородство, сила, гідність, готовність до самопожертви, моральна чистота
в) легковажність, несерйозність


Слайд #21
Презентація на тему «Грабовський Павло» - Слайд #21

https://sites.google.com/site/openbookclassic/ukraienska-literatura/grabovskij
http://greatukrainians.com.ua/print/country/ukraine/728.html
http://ukrlitera.ru/index.php/literatura/179-2012-08-09-09-42-09
Використані джерела