Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #1

ІВАН ФРАНКО(1856-1916)
"...ми мусимо навчитися чути себе українцями— не галицькими, не буковинськими українцями,а українцями без офіціальних кордонів"ttttttttttttІван Франко


Слайд #2
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #2

— писав той, хто висвітив цим вогнем найтемніші куточки життя народу, змалював їх перед цілим світом.
"На дні моїх споминів і досі горить той маленький, але міцний вогонь... Це вогонь у кузні мойого батька. І мені здається, що запас його я взяв дитиною в свою душу на далеку мандрівку життя",
Кузня в музеї-садибі І.Франка


Слайд #3
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #3

Іван Франко народився в селі Нагуєвичі (нині Дрогобицького району Львівської області) 27 серпня 1856 р. в родині коваля Якова Франка і Марії Кульчицької.
Садиба та музей, розташовані на хуторі біля села Нагуєвичі.


Слайд #4
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #4

Потім Іван навчався у дрогобицькій "нормальній школі" отців василіан.
Враження шкільного дитинства згодом виллються в оповідання "Грицева шкільна наука", "Отець-гуморист", "Олівець" та ін. Завдяки старанням вітчима, Гриня Гаврилика.
Будинок головної міської школи в Дрогобичі, де вчився Іван Франко у 1864-1867 рр. Тепер тут педагогічний інститут ім. І. Франка.


Слайд #5
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #5

1867 р. він вступив до Дрогобицької гімназії, де отримав ґрунтовні знання з класичних мов, історії, математики тощо. Там він багато читав і почав писати вірші.
Свідоцтво про закінчення першого півріччя класу Дрогобицької вищої гімназії. Франко учень 3 кл. Дрогобицької гімназії у 1870 році. 


Слайд #6
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #6

Скінчивши Дрогобицьку гімназію 1875 р., юнак вступає на філософський факультет Львівського університету. Тут він поринає у вир українського суспільного життя, стає членом "Академічного гуртка", знайомиться з М.Павликом та І.Белеєм (з якими довгі роки співпрацюватиме на громадській і редакційній ниві), бере участь у виданні журналу "Друг".
Іван Франко – студент Львівського університету


Слайд #7
Презентація на тему «Іван Франко» (варіант 21) - Слайд #7

31 травня 1916 року труна з тілом Франка була тимчасово поставлена в орендованому склепі. Лише через десять літ, 1926 року, останки Франкові були перенесені на вічний спочинок у могилу на Личаківському кладовищі. На могилі письменника був споруджений пам'ятник: висічену на камені фігуру робітника-каменяра,яку можна побачити і тепер у Львові,на личаківському кладовищі.