Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #1

Іван
Петрович
Котляревський


Слайд #2
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #2

Портрет Котляревського


Слайд #3
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #3

Роки життя
Іван Петрович Котляре́вський народився 9 вересня 1769 , в Полтаві,помер 10 листопада 1838, в Полтаві.
Прожив 69 років


Слайд #4
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #4

БіографіяІвана Петроввича


Слайд #5
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #5

Із 1780 по 1789 вчився у духовній семінарії. В 1789–1793 працював канцеляристом, у 1793–1796 — домашнім учителем у сільських поміщицьких родинах.У 1796–1808 перебував на військовій службі в Сіверському карабінерському полку. В 1806–1807 Котляревський в ранзі штабс-капітана брав участь у російсько-турецькій війні 1806–1812, був учасником облоги Ізмаїлу. В 1808 вийшов у відставку з орденом Святої Анни.З 1810 працював наглядачем «Дому для виховання дітей бідних дворян».У 1812, під час походу Наполеона I Бонапарта на Росію, Котляревський, за дозволом генерал-губернатора Я. Лобанова-Ростовського, сформував у містечку Горошині Хорольського повіту на Полтавщині 5-ий український козачий полк (за умови, що полк буде збережено після закінчення війни як постійне козацьке військо), за що отримав чин майора.В 1817–1821 — директор Полтавського вільного театру.В 1818 разом з В. Лукашевичем, В. Тарновським та ін. входив до складу полтавської масонської ложі «Любов до істини». Член Вільного товариства любителів російської словесності з 1821 року. За свідченнями декабриста Муравйова-Апостола Матвія Івановича, які він дав під час слідства у справі декабристів, член Малоросійського таємного товариства.[1] Слідчий комітет залишив це без уваги.Котляревський сприяв викупові М. Щепкіна з кріпацтва.У 1827–1835 — попечитель «богоугодних» закладів.Помер і похований у Полтаві.


Слайд #6
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #6

Драматургія


Слайд #7
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #7

У 1819 році Котляревський написав для Полтавського театру п'єсу «Наталка Полтавка» (надрукована 1838) і водевіль «Москаль-чарівник» (надрукований 1841), які стали основою започаткування нової української драматургії. Микола Лисенко, використавши доробок своїх попередників (А. Барцицького, А. Єдлічки) створив оперу «Наталка-Полтавка».Характерні риси драматургічної творчості Івана Котляревського :-невелика кількість дійових осіб-вдало вибраний конфлікт-напруженість і природність розвитку сюжету-стрункість композиції-органічно вмонтовані в текст пісні-народна, індивідуалізована й гранично виразна мова-гумор-чіткість ідей-рельєфно зримі образи


Слайд #8
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #8

Пам'ять


Слайд #9
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #9

У 1952 у Полтаві було відкритий літературно-меморіальний музей Котляревського.Садиба-музей І. П. Котляревського, Полтава, 2008Народився в Полтаві в сім'ї канцеляриста. У 1969 у Полтаві на Івановій горі відкритий музей-садиба Івана Котляревського — меморіальний комплекс на основі садиби, де 1769 року народився і де мешкав Іван Петрович Котляревський.У багатьох містах України (Київ, Полтава, Чернігів, Вінниця, Хмельницький, Чернівці, Прилуки, Лубни, Бердичів тощо) є бульвари і вулиці, названі на честь поета.У Полтаві та Києві є парки, названі на честь поета.


Слайд #10
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #10

Багато навчальних закладів (школи, ліцеї, вузи), закладів культури носять ім'я поета:-Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського-Бендерська гімназія № 3 ім. І. П. Котляревського[7]-Гадяцьке училище культури імені І. П. Котляревського-Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського-Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського-Бібліотека імені І. П. Котляревського Шевченківського району м. Києва-Кінотеатр ім І.П Котляревського (Полтава)


Слайд #11
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #11

Твори Котляревського


Слайд #12
Презентація на тему «Іван Петрович Котляревський» (варіант 3) - Слайд #12

- «Енеїда» (1798)-«Москаль-чарівник» (1819)-«Наталка-Полтавка» (1819)-«Пісня на Новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію -Борисовичу Куракіну»-Записи про перші дії російських військ у турецьку війну 1806 року (російською мовою)-Кантата «Малороссийский губернский общий хор»-«Ода Сафо» — переклад на російську мову-Размышления на евангелие от Луки, переведенные с французского сочинения аббата Дюкеня