Презентація на тему «Емма Андієвська»


Рейтинг презентації 4 на основі 17 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #1

Емма Андієвська


Слайд #2
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #2

Емма Андієвська народилася у 1931 році у місті Сталіно. Батько письменниці був хіміком-винахідником, мати була агрономом за освітою і пізніше працювала вчителькою біології. Через дуже часті важкі хвороби, більшість шкільних предметів Емма Андієвська здавала екстерном. З дитинства Андієвська мала феноменальну пам'ять.
Емма Андієвська


Слайд #3
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #3

Хворобливість дитини змусила родину у 1937 році переїхати спочатку до Вишгорода, а згодом — у 1939 році — до Києва. В 9—10 річному віці майбутня письменниця перечитала найвідоміші твори світової літератури.
Вишгород
Київ


Слайд #4
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #4

Початок війни застав родину Андієвської у Києві. Тоді ж загинув батько письменниці — його було безпідставно розстріляно радянською владою.
У 1943 році діти з матір'ю виїхали на Захід. Родина жила в англійській окупаційній зоні Берліна. Живучи у Німеччині, дівчина відмовилась вчитися у жіночій гімназії, і її, попри правила, прийняли до чоловічої. 
Окрім того, вкотре загострилися проблеми майбутньої мисткині із здоров'ям: три роки Емма Андієвська пролежала в гіпсовому ліжку хвора на туберкульоз хребта і після цього вісім років ходила в корсеті. Наприкінці 1949 року, під час блокади Берліна, родина переїхала спочатку до табору переміщених осіб у Міттенвальді, а потім до Мюнхена. Маючи природне оперне контральто і рятуючись від сухот легенів, Емма Андієвська, знаходячись у Берліні, а згодом у Міттенвальдському таборі, брала уроки оперного співу.
Берлін
Мюнхен


Слайд #5
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #5

У 1955–1957 рр. Андієвська працювала фрілансером на радіо «Свобода» у Мюнхені.
У 1957 році мисткиня закінчила Український вільний університет за спеціальностями філософія та філологія, захистивши у Володимира Державина магістерську роботу на тему «Причинки до засадничих питань з новітньої української метрики».
Володимир Державин
Будинок, де живе Емма Андієвська в Мюнхені
Емма Андієвська


Слайд #6
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #6

Того ж року письменниця з усією родиною переїхала до Нью-Йорка, де працювала у Norcross Greeting Card Company, перевіряючи дизайн вітальних листівок.
У Нью-Йорку Емма Андієвська також працювала бібліотекаркою у медичній бібліотеці разом з Мирославом Лабунькою — майбутнім ректором Українського вільного університету.
Мирослав Лабунька
Український вільний університет


Слайд #7
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #7

У 1959 році Андієвська вийшла заміж за літературного критика, есеїста та письменника Івана Кошелівця, з яким прожила все життя аж до смерті чоловіка. Після одруження подружжя повернулося до Німеччини у Мюнхен. Андієвська щорічно на місяць їздила у США, щоб у 1962 році отримати американське громадянство.
Іван Кошелівець
Емма Андієвська


Слайд #8
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #8

Пропрацювавши фрілансером на радіо «Свобода» з 1959 по 1963 рр., Емма Андієвська лишалася штатним працівником радіо до 1995 року. За цей час вона працювала диктором, сценаристом, режисером і редактором українського відділення радіо «Свобода».
Працюючи на радіо, Андієвська не мала багато часу на власну творчість. Нині письменниця живе у Мюнхені, де інтенсивно працює над своїми творами, іноді по вісімнадцять годин на добу.
У 1992 р. авторка вперше після довгого часу побувала в Україні. Після 2000 р. Андієвська декілька разів відвідала свою малу батьківщину — Донеччину. Там вона мала виставку картин у Донецькому художньому музеї, презентацію та зустріч із земляками у конференційній залі художнього музею, відвідувалаУкраїнський культурологічний центр м. Донецька.


Слайд #9
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #9

Перша поетична збірка «Поезії» (1951 рік) викликала захоплення літературної критики.Відтоді авторка публікувала всі свої твори під іменем Емма Андієвська. Поетична збірка «Вілли над морем» у 2001 році номінувалася на Національну премію України ім. Т. Г. Шевченка.
Збірка «Поезії»
Емма Андієвська


Слайд #10
Презентація на тему «Емма Андієвська» - Слайд #10

Обкладинка збірки «Ламані коани»
Збірка «Казки Емми Андієвської»
Збірка поезій «Фульґурити»
Збрірки поезій Емми Андієвської