Презентація на тему «Володимир Рутківський»


Рейтинг презентації 3.84 на основі 25 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #1

Володимирt Рутківський t український поет, tпрозаїк, журналіст, tдитячий письменник (18 квітня 1937 )


Слайд #2
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #2

життєпис
Народився 18 квітня 1937року у  с. Хрестителеве на Черкащині.
1955 року вступив до Одеського інституту харчової і холодильної промисловості. За два роки перевівся до Одеського політехнічного інституту.
1973 року вступив на дворічні Вищі літературні курси в Москві.
Працював в Одеському обласному телерадіокомітеті, газеті “Одеські вісті”.
Живе і працює в Одесі.


Слайд #3
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #3

Це цікаво!!
- “...Історія здавна вабила В. Рутківського. У школі навіть очолював археологічний гурток, який брав участь у розкопках найдавнішого поселення України в околицях рідного села. Його манить те, що досі залишається невідомим: чому Іллю Муромця (а в історичній літературі вживається і Муровець), який похований у Києво-Печерській Лаврі, повністю собі «привласнила» Росія? …”
…Про творчість В. Рутківського український читач дізнався зовсім нещодавно, хоча його творчий стаж – більше ніж півстоліття. У 2010 році роман письменника „Джури-характерники” став переможцем книжкового рейтингу від „Літакценту”, а роман “Джури козака Швайки” та повість “Потерчата” були відзначені „Книжкою року-2009” та Бі-Бі-Сі. Починаючи як поет, пан Володимир став дитячим письменником, якого, до речі, радо прийняла Москва, а українські видавництва натомість відкинули…”


Слайд #4
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #4

Творчість
Автор поетичних збірок
“Крапилини сонця” (1966), “Плоти” (1968), “Рівновага” (1977), “Знак глибини” (1987);


Слайд #5
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #5

повістей
“Ганнуся” (1977), “Бухтик з тихого затону” (1981), “Гості на мітлі” (1988), “Канікули у Воронівці” (1989), “Сторожова застава” (1991), “Потречата” (2008);


Слайд #6
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #6

романів
“Сині Води” (2004), “Джури козака Швайки” (2007), “Джури-характерники” (2009), “Джури і підводний човен ” (2010)


Слайд #7
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #7

історична трилогія
“Джури козака Швайки” (2007),
“Джури-характерники” (2009)
“Джури і підводний човен ” (2010)


Слайд #8
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #8

Словникова робота
Термін «козак» уперше зустрічається в джерелах XIII ст. У перекладі з тюркської означає «одинокий», «схильний до розбою, завоювання». Існують й інші трактування цього слова. Так, у словнику половецької мови за 1303 р. це слово перекладається як «страж», або «конвоїр».
У 1490 р. слово «козак» уперше з'явилося в Україні на означення людей, що ходили в степ за здобиччю або боротися з татарами.


Слайд #9
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #9

Джу́ра (чура) — в Україні в 16—18 століттях — зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками джури ходили в походи, брали участь у боях. Первісно джура іранське слово, що означає товариш, в українську потрапило як запозичення з татарської.
Одним із головних героїв роману «Джури-характерники» є сімнадцятирічний Санько, чия любов і відданість, самозречення й Божа іскра дають йому змогу протистояти злу й перемагати. У розділі «Ворожбитське життя» читач дізнається про Санька та його побратима Грицика. Удвох вони покинули рідне село Воронівку, Санько в характерника Куделі опановував складну науку чаклунства й навіювання.


Слайд #10
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #10

Характе́рник, химоро́дник, галдо́вник («галдувати» — чаклувати) або заморо́чник (вмів напускати «морок» — туман, сон) — назва віщуна, чаклуна на Запорозькій Січі, який займався не лише ворожінням, але й лікуванням поранених козаків, їх психотерапією та фізичною підготовкою, про що існує ряд історичних свідчень очевидців, народних легенд та переказів.
«У діда Куделі Санько навчився не тільки ворожбитських таємниць, а й того, як слухати світ. Дід Куделя казав, що … у просторі ніщо не щезає. Хіба що в ньому все перемішалося — і живе, і мертве, і минуле, і майбутнє. І щоб відібрати саме те, що тобі потрібно, треба дуже уважно вслухатися в світ…» Санько здатен рубати дерево ребром долоні, підкорювати собі звірину й людей, рятує від смерті Швайку з Грицьком, товаришує не лише з тваринами, а й із птахами та рибами.
Одна з подій твору, у якій яскраво розкривається характер Санька — помста панові Зарембі, який ненавидить всіх і все. Коли попередник шмагав підлеглих нагаями, то Заремба здатен садовити людей на палі та дерти з них шкіру. Тому хитрий задум Грицика — віддати пана обманним шляхом у неволю до татар — видається цілком справедливим, і його блискуче втілюють побратими.


Слайд #11
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #11

Історичний роман «Джури козака Швайки» (2007)
присвячений зародженню козацтва в Україні. Разом із його героями — малими Саньком і Грициком, юним богатирем Демком, козаком-розвідником Швайкою, волхвом Кудьмою, читачі потрапляють у вир карколомних, небезпечних, часом незвичайних, пригод. Вдаючись подекуди до фантастичних моментів (як-от, незвичайні здібності Санька, приручені дідом Кудьмою вовки), письменник розкриває вічне прагнення українців до волі, яке змушувало їх виступати проти утисків польської шляхти і підіймати шаблю на татарську орду навіть тоді, коли за спиною не було майже нікого. Легко помітити, що історичних осіб та видатних подій в новому романі В.Рутківського немає, але розповідь про зародження козацьких традицій ведеться так майстерно, що читач починає себе відчувати сучасником мужнього та винахідливого Швайки та його відданих і хоробрих джур.


Слайд #12
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #12

Літературна вікторина за романом «Джури козака Швайки»
1. В якому столітті відбувається дія роману? 13 ст.; 14 ст.; 15 ст.2. Про яку історичну подію згадується у творі? Нашестя Батия. Битва під Синіми Водами. Повстання Наливайка.3. Де жили Санько, Грицик і Демко? У Києві. У Воронівці. У Переяславі.4. Що означає татарською мовою слово «козак»? Вільна людина. Воїн. Мисливець.5. Ким був козак Швайка? Отаманом перших козаків. Кобзарем. Розвідником-вивідувачем.6. Хто врятував Швайку від татарської погоні? Вовк Барвінок. Демко. Санько.7. Яке прізвисько отримав Демко від діда Кібчика? Богатир. Манюня. Дурна Сила.8. Чому Грицик і Санько змушені були тікати з села? Рятувалися від гніву пана Кобильського. Шукали пригод. Втікали від татар.9. Хто водночасно служив і татарам і шляхті? Швайка. Дід Кудьма. Тишкевич.10. Чому навчав Санька дід Кудьма? Ворожбі і знахарству. Військовій справі. Грі на кобзі.11. Хто був першим джурою козака Швайки? Санько. Демко. Грицик.12. Про кого козаки вирішили: «На острові їх тут не буде»? Про татар. Про ляхів. Про жінок.13. Як називалося житло козаків? Хата. Курінь. Січ.14. Якому герою належать слова: «...Україна не сьогодні-завтра готова спалахнути, як оце багаття. Біда лише у тім, що все сирі гілки трапляються»? Швайці. Дідові Кудьмі. Дідові Кібчику.


Слайд #13
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #13

– друга книга захоплюючої  історичної трилогії провідного сучасного українського письменника. У новому гостросюжетному романі читачі зустрінуться зі своїми улюбленими героями з попереднього роману «Джури козака Швайки» – юним характерником Саньком та його вірним другом Грициком. Хлопці підросли, змужніли, і тепер нарівні з дорослими козаками беруть участь у військових виправах. У романі з'являється ще один відчайдушний герой –  маленький характерник Телесик зі своєю дитячою ватагою. А небезпека й надалі чигає на кожному кроці.
«Джури-характерники» (2009)


Слайд #14
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #14

“Джури і підводний човен”(2010)
-заключна книга трилогії вирізняється достовірністю сюжетів та великою кількістю історичних персонажів і батальних сцен. Ти опинишся під стінами Києва, оточеного московсько-татарською ордою, будеш обороняти Переяслав і штурмувати Очаківську фортецю, перепливеш неприступні дніпровські пороги, розкриєш таємниці Хортиці та гайнеш із козаками аж за Чорне море, аби визволити товаришів із турецької неволі. А про дивовижні пригоди невгамовного Телесика, «винахід» підводного човна та бойової машкари, нові звитяжні вчинки Швайки та товариства й говорити не доводиться!


Слайд #15
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #15

Лауреат Шевченківської та низки інших премій Володимир Рутківський завершив роботу над продовженням знаменитої серії про джур. Книжка матиме назву «Джури і Кудлатик», а розповідь у ній вестиме… собака!
«Я до останнього часу думав, що це якась дурниця. То хвороба, то такі події… Писалося це все уривками, малесенькими абзациками, окремими рядками… – Я не знав, чи це чогось варте, а чи дурня страшна…  Наталя Марченко прочитала рукопис – і такий відгук був прекрасний, що я подумав: недаремно я провів ці півтора останніх роки. Я послав відгук пані Наталі Івану Малковичу, відгук його дуже зацікавив, і ми вирішили продовжувати “Джур”».
 Книжка побачить світ у видавництві «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», де у 2007–2010 рр. вийшли три попередні романи про джур («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен»). Робоча назва – «Джури і Кудлатик». За словами Володимира Рутківського, Кудлатик – це маленький песик, який колись був козацьким вовком Куцим. Цього разу дія роману відбуватиметься в нашому часі, розповідь ведеться від імені Кудлатика.
Продовження “Джури” вiд iменi ... собаки


Слайд #16
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #16

Нагороди і премії
Премія ім. Лесі Українки
Літературна премія ім. М. Трублаїні
Премія ім. В. Близнеця
Книга року Бі-Бі-Сі -2011, роман «Сині води»
Національна премія України ім. Т.Шевченка (2012)
(трилогія “Джури”)
Премія освітнього фонду ім. Я. Мудрого


Слайд #17
Презентація на тему «Володимир Рутківський» - Слайд #17

Приватна мистецька премія «Джури»
заснована В.Рутківським
Фінансова частина відзнаки – відсотки з банківського вкладення Шевченківської премії, яку отримав письменник, – складає 20 000 грн.
Премію «Джури» присуджують за нові твори для дітей та юнацтва історично-краєзнавчої тематики, а також за ілюстрації до книжок та літературно-критичні праці, спрямовані на виховання в дітей духовних цінностей та національної лояльності.
Першим переможцем премії «Джура» 2013 року став художник-ілюстратор Максим Паленко, 2014 року - письменник Анатолій Качан (книга лірики та ігрової поезії “Листи з осіннього саду”).