Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #1

Шевченко і Куліш
Підготували учні 11-Б класу.


Слайд #2
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #2

«Перша зустріч Куліша з Шевченком була характерна. Ввіходить хтось до Куліша в полотняному пальті. — «Здорові були!.. А вгадайте — хто?» — «Хто ж, як не Шевченко?!» (А ніколи не бачив його й намальованого). — «Він і є!.. Чи нема в вас чарки горшки?» і т. д. Тут уже й пішло справдешнє січове балакання, а далі й співи. (Шевченко мав голос пречудовий, а Куліш знав незліченну силу пісень). Почали потім їздити навкруги Києва, рисувати, рибу за Дніпром варити. Тільки Куліш не зовсім уподобав Шевченка за його цинізм; зносив його норови ради його таланту, А Шевченкові знов не здалась до смаку та аристократичність Куліша, що про неї ми вже натякнули. Можна сказати, що це зійшовся низовий курінник, січовик із городовим козаком-кармазинником.»
Із спогадів Пантелеймона Куліша.


Слайд #3
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #3

Серед активних борців за майбутнє України, за утвердження нашої мови, культури в кінці першої половини — другої половини XIX століття були Тарас Шевченко та Пантелеймон Куліш. Доля цих людей різна, а об'єднує їх одне — любов до України, до її співучої мови, бажання бачити її вільною серед інших країн.


Слайд #4
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #4

Шевченко був категоричним та непримиренним до царату, до зневаги, яку висловлювали стосовно України. Куліш був більш толерантним, його дещо лякали полум'яні виступи Шевченка проти існуючого режиму. Але особиста позиція кожного з цих видатних діячів зумовлена передусім їхнім життєвим шляхом.


Слайд #5
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #5

Особисті стосунки двох митців були дружніми, відомо, що Т. Шевченко був боярином на весіллі П. Куліша, глибоко шанував творчу діяльність письменника. Тарас Шевченко оцінив і «Чорну раду». Ось що він пише Кулішеві про його роман: «Спасибі тобі, милий друже мій великий, за твої подарунки і особливо — за «Чорну раду». Я вже її двічі прочитав, прочитаю і третій раз і все-таки не скажу більш нічого, як спасибі».


Слайд #6
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #6

Пантелеймон Куліш і Тарас Шевченко були членами Кирило-Мефодіївського братства, а за свою творчість були засуджені Миколою на заслання з майже однаковими вироками. «Запретить писать и сослать на службу в Вологду», — такий вирок винесли Кулішеві. Але ні Куліша, ні Шевченка не зламало заслання та гоніння. Вражаючи нас своєю прямотою та сміливістю, кожен по-своєму, згідно зі своєю вдачею та поглядами, не припиняв ні на мить боротися за долю народу.


Слайд #7
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #7

Учасники Кирило-Мефодіївського товариства


Слайд #8
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #8

Шевченко та Куліш глибоко цінували і поважали один одного. Це ще раз підкреслює неоціненну силу духу обох митців. А їхнє вміння об'єднатися навколо спільної мети задля користі Батьківщини, як і їхня творчість, зіслуговує на глибоку повагу та захоплення нащадків.


Слайд #9
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #9

Портрет Куліша, намальований Тарасом Шевченко


Слайд #10
Презентація на тему «Шевченко» (варіант 10) - Слайд #10

Дякуємо за увагу!