Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #1

Українська література ХІХ-ХХ ст


Слайд #2
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #2

Кінець XIX і початок XX ст. ознаменувалися надзвичайним зростанням промисловості на Україні.
Йшла посилена концентрація земель у руках куркульства
Підвищувалося зростання числа малоземельних селян, наймитів і заробітчан
Посилювалася експлуатація трудящих в місті і селі.
Загострювалася класова боротьба.
Революційна свідомість робочих мас.


Слайд #3
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #3

Широкий революційно-демократичний рух досяг свого зеніту в революції 1905. Однак боягузлива, а потім прямо контрреволюційна поведінка буржуазії, що вступила на шлях відкритої зради народних інтересів, відбилася і на дрібній буржуазії, особливо на дрібнобуржуазній інтелігенції, серед якої почався відхід від революції або до анархізму, або до контрреволюційного націоналізму.


Слайд #4
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #4

Ці соціальні процеси позначилися і в літературі даного періоду, що висунула цілу плеяду письменників, з яких слід виділити таких видатних представників, як Коцюбинський, Леся Українка.


Слайд #5
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #5

Найбільший представник революційно-демократичного напрямку.
Значення Коцюбинського в історії української літератури величезне.Він не тільки підняв прозу на вищу ідейну щабель, але і в художній майстерності досяг рівня європейських і російських класиків. Він був революційним перетворювачем української прози, борцем з її відсталістю та обмеженістю в передувала епоху, на ділі що подолав примітивізм народницької літератури.
 
Коцюбинський М. М.


Слайд #6
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #6

Як пристрасний борець проти колоніального поневолення України царською Росією. Її вірші і драми відрізнялися «енергійної дикцією» (за висловом Франка), суспільно-проблемною спрямованістю, публицистичностью. Ідея національного визволення сильно звучала в усьому її творчості.
Боротьба, пропаганда активного виступу з зброєю в руках, непримиренність, героїзм і сміливість, презирство до смерті - такі мотиви і настрої її віршів, поем і драм.
Леся Українка


Слайд #7
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #7

Літературна спадщина Володимира Винниченка — золотий фонд України. Він — автор першого українського фантастичного роману «Сонячна машина» (написаний у 1922–1924 рр.,), де вказано: «Присвячую моїй сонячній Україні».
Творчість Винниченка розпадається на два періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написаних (із 1902) до наступу реакції після революції 1905 . До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року.
 
Володимир Винниченко


Слайд #8
Презентація на тему «Українська література ХІХ-ХХ ст» - Слайд #8

Архип Тесленко почав писати поезії російською мовою 1902 року, потім перейшов на українську.
 
Одним з кращих творів Тесленка є повість «Страчене життя» (1910), в якій на тлі життя бідної селянської родини показана доля дівчини-вчительки, доведеної умовами жорстокої дійсности до самогубства.
Архип Тесленко