Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»»


Рейтинг презентації 4.6 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #1

Характеристика образів
у повісті М.Старицького «Оборона Буші»


Слайд #2
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #2

Повість "Осада Буші" має підзаголовок - "Эпизод из времен Хмельниччины". У творі йдеться про героїчну оборону в 1654р. подільського містечка-фортеці Буші. Жителям Буші треба було затримати просування на схід польської армії і дати можливість війську Хмельницького дочекатися підмоги. В повісті центральною постаттю є донька сотника Орися Завісна , яка ціною власного життя підірвала порохові склади.


Слайд #3
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #3

Письменник майстерно змальовує постать сотниківни Орисі Завісної. Характер героїні показано в ототожненні з її внутрішнім світом. Важлива увага приділяється виписуванню портрета дівчини: "Вродливого личенька риси і елегантні й шляхетні, в чорних, стиснутих трохи бровах криється непорушна воля й відвага; карі очі з-під довгих темрявих вій палають вогнем; на мармуровому чолі лежать недитячі думи, хоч у виразі уст пишає дитяча краса"


Слайд #4
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #4

У повісті важливе місце посідає віра в Бога. Насамперед глибоко віруючою є образ Орисі, яка змалечку вихована в кращих традиціях. Вражає те, що у своїх щоденних молитвах вона просить не особистого щастя, а звертається із проханням дати їй силу і міць у боротьбі з ворогом.
Вихована справжнім козаком, оборонцем рідного краю, дружина якого загинула, але в руки ворогу не віддалася, Орися так само, як і інші, розуміє, що єдиний вихід із ситуації, що склалася, — це померти, але померти гідно. Драматизм підсилює особиста трагедія дівчини: її коханий, Антось Корєцький, опиняється по той бік фортеці, він серед ворогів. Орися ще й досі кохає юнака, пам'ятає кожний момент, пережитий з Антосем, тому вона переживає страшний внутрішній конфлікт. Героїня опиняється перед важким вибором: зрадити Україну, свого батька, усіх, хто обороняє фортецю, чи забути своє кохання, убити коханого.


Слайд #5
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #5

Розуміючи, що в житті їй з Антосем не бути, Орися вирішує підірвати порохові склади, розташовані під фортецею. Вона сприймає смерть як належне, як зцілення, порятунок.
У повісті "Облога Буші" М. Старицький також майстерно виписує образ Антося Корецького - коханого Орисі. За походженням магнат, він виріс, виховався в козацькій родині на традиціях народної етики і моралі. І хоча волею обставин Корецький потрапляє до свого природного середовища (успадковує родовий замок), світоглядні незгоди з мораллю та глибокі почуття до Орисі, з якою виховувався в одній родині, і повертають його на бік оборонців фортеці.


Слайд #6
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #6

З формуванням Корецького як особистості тісно пов'язані питання джерел здорової народної моралі й етики, шляхів пробудження й виховання національної і громадянської самосвідомості, вибір життєвої позиції


Слайд #7
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #7

Автор майстерно зображує підготовку до оборони, настрій мужніх чоловіків, їхні веселі жарти, хоч і стоять вони на порозі іншого життя, відчувають близьке дихання смерті. Кожний із них — це герой, справжня історична постать, не менш важлива у цій несправедливій братовбивчій війні, ніж особа самого Богдана Хмельницького.
Автор чудово розуміє сам і дає відчути це й читачу, що без таких хоробрих воїнів ніколи не було б переможних походів великих козацьких ватажків. Тільки вміння пожертвувати власними інтересами, особистим життям, життям своїх рідних давало українцям у ті нелегкі часи шанс на відстоювання власної незалежності.


Слайд #8
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #8

Аналізуючи образи персонажів повісті, слід наголосити, що М. Старицький "зобразив захисників Буші, мужніх і стійких, сильних духом патріотів і пихатих, заздрісних нападників, жорстоких ворогів України, скориставшись прийомом контрасту". Діалог між гетьманами Потоцьким Лянцкоронським і шляхтичем Антосем Корецьким розкриває красу вірності батьківщині, любов та милосердя до ближнього. Письменник утверджує думку, що під час братовбивчих війн занепадають такі людські риси як доброта і милосердя


Слайд #9
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #9

У повісті "Облога Буші" наявний романтичний струмінь, який підсилює інтерес читача, спонукає до роздумів. Через весь твір проходить ідея неприйнятності для людства братовбивчих воєн .
Не раз автор висловлює в повісті свої погляди на історичну долю України, із жалем згадуючи «братерську різню, пограбування й розбій» на рідних землях. Безперечно, сподівання самого М. Старицького виражені в словах сотника Михайла Завістного, що герой звертає до України: «А все ж таки не доконають дітей твоїх кревних — стоять вони непохибно і стоятимуть до загину за свою змучену неньку і, доки світ сонця, ні за які скарби, нізащо в світі не продадуть своєї любові до тебе, наша люба Вітчизно!..»


Слайд #10
Презентація на тему «Характеристика образів у повісті М.Старицького «Оборона Буші»» - Слайд #10

Виконала :
учениця 10 класу
Тульчевська Марія