Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.14 на основі 29 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #1

Куліш Пантелеймон Олександрович


Слайд #2
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #2

Виконала
Учениця 11-В класу
ТБЛ
м.Хмельницького
Синюк Анастасія


Слайд #3
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #3

Пантелеймон Олександрович Куліш  — український письменник, поет, драматург, фольклорист, етнограф, мовознавець,перекладач, критик, редактор, видавець. Автор першої фонетичної абетки для української мови, що попри низку внесених до неї змін, лежить в основі сучасного українського правопису.


Слайд #4
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #4

Дитинство
Народився 26 липня 1819 року в містечку Воронежі Глухівського повіту Чернігівської губернії. Був дитиною від другого шлюбу заможного хлібороба Олександра Андрійовича, що походив зі старовинного старшинського козацького роду, і доньки козацького сотника Івана Гладкого — Катерини.


Слайд #5
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #5

На хуторі під Воронежем хлопчик змалечку наслухався різних казок, переказів, легенд, особливо народних пісень, які наспівувала йому мати. 


Слайд #6
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #6

Про свої перші свідомі роки життя і навчання Панько Куліш розкаже в повістях «История Ульяны Терентьевны» (1852), «Феклуша» (1856) і «Яков Яковлевич» (1852). Та першим його літературним твором була оповідка «Циган», яку він витворив із почутої від матері народної казки.


Слайд #7
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #7

Навчання
 tЗ кінця 1830-х років Куліш — слухач лекцій у Київському університеті. Мрія навчатися тут, яку плекав із 1834 року, коли зробив першу невдалу спробу вступити до цього навчального закладу, обірвалася 1841 року. Куліш не мав документального свідчення про дворянське походження, хоча його батько і був із козацько-старшинського роду, а отже — й права навчатися в університеті.


Слайд #8
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #8

Кілька років слухання лекцій на словесному, а згодом на правничому факультеті виявилися визначальними для його подальшої долі.


Слайд #9
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #9

Куліш написав у той час «малоросійські оповідання» російською мовою — «О том, от чего в местечке Воронеже высох Пешевцов став» і «О том, что случилось с козаком Бурдюгом на Зеленой неделе», а також повість із народних переказів «Огненный змей».


Слайд #10
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #10

1840-ві
Письменник завдяки протекції інспектора шкіл М. Юзефовича дістав посаду викладача в Луцькому дворянському училищі. В цей час він пише російською мовою історичний роман «Михайло Чарнышенко…», віршовану історичну хроніку «Україна» і оповідання-ідилію «Орися».


Слайд #11
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #11

Згодом працював у Києві, у Рівному, а коли журнал «Современник» почав друкувати в1845 році перші розділи його славетного роману «Чорна рада», ректор Петербурзького університету П. Плетньов (він і редактор «Современника») запросив його до столиці Російської імперії на посаду старшого вчителя гімназії і лектора російської мови для іноземних слухачів університету.


Слайд #12
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #12

Через два роки Петербурзька Академія наук за рекомендацією направила Куліша у відрядження в Західну Європу для вивчення слов'янських мов, історії, культури та мистецтва, куди він вирушив зі своєю вісімнадцятирічною дружиною Олександрою Михайлівною Білозерською, з якою побрався 22 січня 1847 року. Боярином на весіллі був співучий, дотепний, веселий друг Пантелеймона — Тарас Шевченко.


Слайд #13
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #13

Арешт, ув'язнення й заслання
У Варшаві Куліша як члена Кирило-Мефодіївського товариства заарештували і повернули до Санкт-Петербурга, де його майже три місяці допитували у III відділі, але довести його приналежність до таємної антикріпацької організації не змогли.


Слайд #14
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #14

Жандармерія вирішила:
«Учителя 5-ої С.-Петербурзької гімназії 9-го класу Куліша, який хоча й не належав до цього товариства, але був у дружніх зв'язках із усіма його учасниками й самовиношував надзвичайні думки про вигадану важливість України, вмістивши навіть у надрукованих ним творах багато двозначних місць, що могли вселяти в малоросів думки про право їх на окреме існування від імперії, — заточити в Олексіївський равелін на чотири місяці й потім відправити на службу у Вологду…»


Слайд #15
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #15

Після «щирого каяття» Куліша, клопотань сановитих друзів дружини та її особистих благань покарання було замінене: його ув'язнили на два місяці в арештантське відділення військового шпиталю, а звідти відправили на заслання в Тулу.


Слайд #16
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #16

Там Куліш написав «Историю Бориса Годунова и Дмитрия Самозванца», історичний роман «Северяки», який згодом вийшов друком під назвою «Алексей Однорог», автобіографічний роман у віршах «Евгений Онегин нашего времени», роман «Петр Иванович Березин и его семейство, или Люди, решившиеся во что бы то ни стало быть счастливыми», вивчав європейські мови


Слайд #17
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #17

Після довгих клопотань перед III відділом Куліш здобув посаду у канцелярії губернатора, а згодом почав редагувати неофіційну частину «Тульских губернских ведомостей».


Слайд #18
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #18

1850-ті
П. Куліш повернувся до Санкт-Петербурга, де продовжив творити, хоча деякий час не мав права друкуватися. Під криптонімом «Николай М.» він публікує в Некрасовському «Современнике» російські повісті і двотомні «Записки о жизни Николая Васильевича Гоголя».


Слайд #19
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #19

Найбільшим своїм творчим успіхом Пантелеймон Куліш вважав двотомну збірку фольклорно-історичних і етнографічних матеріалів «Записки о Южной Руси»(1856 — 1857рр.)


Слайд #20
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #20

Творчо багатим і успішним був для Куліша 1857 рік. Вийшли у світ «Чорна рада», український буквар і читанка — «Граматка», «Народні оповідання» Марка Вовчка, які він відредагував і опублікував, відкрив власну друкарню. 


Слайд #21
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #21

Останні роки життя
Куліш оселився на хуторі Мотронівка поблизу Борзни Чернігівської губернії. Тут господарював, творив, зокрема, укладав зі своїх російськомовних статей і україномовних художніх творів збірку «Хуторская философия и удаленная от света поэзия», яку після появи друком 1879 року цензура заборонила і вилучила з продажу. Це не зупинило вченого, письменника.


Слайд #22
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #22

Його погляд то знову сягає далекої Галичини, куди він посилає свою «Крашанку русинам і полякам на Великдень 1882 року» в надії залучити до спільної культурницької діяльності українських і польських інтелігентів, то приглядається до мусульманського світу, передусім до етичних засад Ісламу (поема «Магомет і Хадиза», 1883, драма у віршах «Байда, князь Вишневецький», 1884).


Слайд #23
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #23

Куліш багато перекладав, готував до видання в Женеві третю збірку поезій «Дзвін», завершував історіографічну працю у трьох томах «Отпадение Малороссии от Польши», листувався з багатьма кореспондентами, переймався розбратом слов'янських націй, особливо шовіністичними заходами польської шляхти в Східній Галичині щодо українського населення, дбав про видання прогресивних журналів і газет…


Слайд #24
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #24

Пантелеймон Куліш пішов з життя 14 лютого 1897 року на своєму хуторі Мотронівка.


Слайд #25
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #25

Кулішівка
В кінці 1850-их років Куліш уклав першу фонетичну абетку для української мови, в якій не було церковнослов'янських літер ѣ та ы, з'явилася літера g (на позначення ґ). Загалом саме правопис Куліша лежить в основі сучасної української абетки, хоча для цього первинна кулішівка пережила значну трансформацію.


Слайд #26
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #26

Літературна творчість
гумористичні оповідання:
Циган, Пан Мурло, Малоросійські анекдоти
оповідання на тему нещасливого кохання:
Гордовита пара, Дівоче серце
історичні оповідання:
Мартин Гак, Брати, Січові гості
історична повість:
– Чорна рада
роман
– «Михайло Чарнишенко, або Малоросія 80 літ назад»
романтично-ідилічне оповідання «Орися»
Інші твори:
До кобзи, Заворожена криниця, Заспів, Маруся Богуславка, Праведне пануваннє, Рідне слово, Святиня, Степ опівідні


Слайд #27
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #27

Переклади
Переклав Біблію, майже всього Шекспіра, Ґете, Дж. Байрона (зокрема, поеми «Чайльд-Гарольдова мандрівка», «Дон-Жуан»), балади А. Міцкевича «Русалка», «Химери», «Чумацькі діти»


Слайд #28
Презентація на тему «Куліш Пантелеймон Олександрович» (варіант 1) - Слайд #28

Дякую за увагу!