Презентація на тему «Математика в Архітектурі»


Рейтинг презентації 3.71 на основі 127 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #1

Математика в Архітектурі


Слайд #2
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #2

Поняття «архітектура» має кілька значень. Архітектура - найдавніша сфера людської діяльності. Головний сенс поняття архітектура полягає в тому, що це сукупність будівель та споруд різного призначення, це простір, створений людиною і необхідне для його життя та діяльності.
Архітектурні пам'ятки, що дійшли до нас з глибини століть, допомагають нам зрозуміти цілі, погляди, думки, традиції і звички, уявлення про красу, рівень знань людей, які колись жили на Землі. Вони повинні були створювати комфортні умови для різної діяльності людини. Зведені споруди повинні бути міцними, безпечними і довго служити людям. Але людині властиво ще й прагнення до краси, тому все, що вона робить, вона намагається зробити красивим.


Слайд #3
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #3

Математика - головний путівник до архітектури. Без математичних дій неможлива реалізація архітектурного об'єкта.
Гіпотеза: архітектура і математика взаємопов'язані. Математика-це не тільки струнка система законів, теорем і задач, але й унікальне засіб пізнання краси.


Слайд #4
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #4

При складанні плану найчастіше вирішується геометрична задача про розбиття фігури на частини. Обов'язково використовується поняття масштабу. Він зображує план з точки зору математики, представляючи його у вигляді тієї фігури, яку можна було б побачити, дивлячись на неї зверху з правого і лівого боку. Виконуються різні розрахунки для обчислення кількості необхідного матеріалу.


Слайд #5
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #5

Форма предмета, в основі якої лежить співвідношення золотої пропорції, як довели психологи і математики, сприймається людиною як краса і гармонія. Золотий перетин в математиці – це такий розподіл на частини відрізка, коли весь відрізок відноситься до більшої частини так, як більша відноситься до меншої частини.


Слайд #6
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #6

Скульптурні споруди, пам'ятники споруджуються, для того, щоб увічнити знаменні події, зберегти в пам'яті нащадків імена прославлених людей, їх подвиги і діяння. Відомо, що ще в стародавні часи основу скульптури складала теорія пропорцій. Відносини частин людського тіла зв'язувалися з формулою золотого перетину.
Пропорції «золотого перетину» створюють враження гармонії краси, тому скульптори використовували їх в своїх творах. Скульптори стверджують, що талія ділить досконале людське тіло відносно «золотого перетину». Так, наприклад, знаменита статуя Аполлона Бельведерського складається з частин, що діляться по золотих відносинах. Великий старогрецький скульптор Фідій часто використовував «золотий перетин» в своїх творах. Найзнаменитішими з них були статуя Зевса Олімпійського (яка вважалася однією з чудес світу) і Афіни.


Слайд #7
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #7

Зевс Олімпійський


Слайд #8
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #8

Жоден з видів мистецтв так тісно не пов'язаний з геометрією як архітектура.
Архітектурні твори живуть у просторі, є його частиною, вписуючись в певні геометричні форми. Крім того, вони складаються з окремих деталей, кожна з яких також будується на базі певного геометричного тіла. Часто геометричні форми є комбінаціями різних геометричних тіл.


Слайд #9
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #9

Будинок культури імені В. В. Русакова


Слайд #10
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #10

Симетрія - відповідність, незмінність , проявлені при будь-яких змінах, перетворення.
Симетрія - закономірне розташування однакових архітектурних форм та обсягів відносно осі площини, що проходить через центр композиції. Симетричними вважають тотожні елементи форми відносно точки (центру), осі або площини симетрії.


Слайд #11
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #11

Реймський собор Богоматері
Архітектурні споруди
Оперний театр Сіднея


Слайд #12
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #12

Ейфелева вежа
Римський колізей


Слайд #13
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #13

Кремль
Софіївський собор


Слайд #14
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #14

Новітня архітектура


Слайд #15
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #15

Новітня архітектура


Слайд #16
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #16

З точки зору математики в архітектурних спорудах всіх часів панує єдність числа і фігури. Звідси випливає висновок про необхідність застосування і вдосконалення математичних методів в архітектурній композиції, так як саме вони, як абстракція, дозволять об'єднати засоби гармонізації.


Слайд #17
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #17

Презентація
учениці 10-Б класу
ЗОШ I-III ступенів №2
м. Роздільна
Нєдєлку Тетяни