Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3)


Рейтинг презентації 3.64 на основі 98 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #1

Стародавній Єгипет
Робота
учениці 8-В класу
Іщенко Інни


Слайд #2
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #2

Єгипет
Єгипет – стародавня рабовласницка держава, що за короткий час досягла такого рівня розвитку, якого не мала жодна держава того часу. Єгипет розташувався на пн.Сході Африки. Виникла ця держава в період палеоліту.
Столиця Єгипту Каїр


Слайд #3
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #3

Культура Стародавнього Єгипта
Одним з видатних досягнень древніх єгиптян була своєрідна система писемності, яка могла передавати багато відтінки думки, складні рухи людської душі.
Розвиток господарства, економічні та культурні зв'язки з сусідніми народами, спостереження над природою призвели до поступового накопичення знань, які носили в значній мірі прикладний характер.
Відмінні риси єгипетської скульптури - фронтальність і майже геометризовані статичність - вперше виявляється у скульптурних творах часу Стародавнього царства.


Слайд #4
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #4

Мистецтво
Роль мистецтва була абсолютно іншою, ніж у наш час. На відміну від скороминущого земного життя, мистецтво було носієм життя вічного, головним засобом забезпечити безсмертя.
Праця художників вважалася священодією, вони займали високе положення, часто були жрецями.
Три тисячоліття мистецтво Єгипту зберігало єдність художнього стилю.


Слайд #5
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #5

Архітектура
У Єгипті вже на початку III тис. до н. е. складається монументальна архітектура. Причому майже не зберіглося споруд цивільного призначення, зате безліч — похоронних споруд і храмів.
Головною пам'ятклою архітектури були піраміди.Розташування пірамід повністю співпадає із розташуванням зірок на небі.


Слайд #6
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #6

Єгипетські піраміди
Єгипетські піраміди — найбільший архітектурний пам'ятник Стародавнього Єгипту, одне з семи чудес світу.
Піраміди — це величезні кам'яні споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для фараонів Давнього Єгипту. Всього в Єгипті знайдено 118 пірамід.
Перша піраміда — ступінчата піраміда Джосера, побудована приблизно в 2670 року до нашої ери, нагадує кілька поставлених один на одну щораз менших по масштабу плит. Швидше за все, саме таким був задум архітектора цієї піраміди, Імхотепа. Імхотеп розробив спосіб кладки з тесаного каменю.
Сама піраміда Джосера розташована в Саккарі, неподалік від древнього Мемфіса. Її висота становить 62 метри


Слайд #7
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #7

Релігія
Ключем до розуміння всієї культури Стародавнього Єгипту є система релігійних уявлень, відображена в міфології. Основними джерелами, по яких вивчають міфологічні уявлення, є різноманітні релігійні тексти, гімни і молитви богам, записи похоронних обрядів.
Багато які боги шанувалися єгиптянами у вигляді тварин.
Вищим культом в країні був культ сонячного божества. Єгипет називали «країною Сонця», фараонів — «синами Сонця». У часи Древнього царства головним божеством був бог Сонця — Ра.
Кожне місто мало свого бога-заступника. У Фівах особливо шанували бога Амона. У єгиптян були дуже складні уявлення, пов'язані зі смертю і потойбічним світом. Смерть і існування після неї вони вважали безпосереднім продовженням земного життя.
Непоправну шкоду замогильному буттю могло принести навіть неуважне поводження з ім'ям покійного. Іменам додавалося особливе магічне значення. Простим людям заборонялося вимовляти вголос не тільки власне ім'я фараона, але навіть його царський титул.


Слайд #8
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #8

Кішки в Єгипті
Кішка була одним з багатьох тварин, яким поклонялися в Давньому Єгипті. Вона була символом родючості.
Для того щоб піклуватися про добробут кішок, що мешкають в храмі, була організована каста жерців за якими стежили і доглядали.
Було заборонено вбивати або навіть заподіювати щонайменшої шкоди кішкам, а порушників чекало жахливе покарання аж до смерті.


Слайд #9
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #9

Головні єгипетські боги


Слайд #10
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #10

Бог Ра
Ра в єгипетській міфології бог сонця, втілений в образі сокола, величезного кота або людини з соколиного головою, увінчаною сонячним диском.
Ра, бог сонця, був батьком Уаджит, кобри Півночі, що захищає фараона від палючих променів сонця. Згідно з міфом, вдень благочинний Ра, висвітлюючи землю, пливе по небесному Нілу в барці Манджет, увечері пересідає в барку Месектет і в ній продовжує шлях по підземному Нілу, а вранці, здолавши у щоночі битві змія Апопа, знову з'являється на горизонті.


Слайд #11
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #11

Богиня Хатхор
Хатхор, Хатор ("будинок Гора", тобто "небо"), в єгипетській міфології богиня неба, яка в найдавніші часи шанувалася як корова, яка народила сонце, дочка бога сонця Ра. Богиня радості і любові, танців і пісень, вона оберігала матерів з дітьми. Хатхор дбала про живих і проводжала померлих у підземний світ, де підкріплювала їх їжею і питвом з сикомора, дерева, в яке вона перевтілювала.
У грецькій міфології богині Хатхор найбільш відповідає Афродіта.


Слайд #12
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #12

Єгипетська магія
У єгипетській магії в наявності всі три головних принципи - принцип подібності, принцип заміщення цілого його частиною і принцип чудодійної сили слова. Виникнувши в Єгипті в незапам'ятні часи, магія стала одним з наріжних каменів єгипетського релігійної свідомості, невід'ємним і надзвичайно важливим компонентом релігії.
Роль магії в житті людини широко відображена в творах єгипетської художньої літератури, що дійшли до нас від різних часів


Слайд #13
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #13

Єгипетські ієрогліфи
Єгипетські ієрогліфи — система письма, яка використовувалася в Стародавньому Єгипті для запису текстів релігійного характеру. Ієрогліфічні надписи збереглися у вигляді різьблень на стінах староєгипетських храмів та папірусних текстів.
На вигляд кожен із єгипетських ієрогліфів розпізнається до певного ступеню як стилізоване зображення предмета або істоти. Однак, в залежності від контексту усі вони можуть мати різне значення: відображати фонетичний звук, бути логограмою або ідеограмою.
Формальний та декоративний характер ієрогліфів зумовив те, що вони використовувалися здебільшого для монументальних записів та записів священих текстів.


Слайд #14
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #14

Медицина
Головними богами лікування вважалися бог мудрості Той і богиня материнства і родючості Ісіда.
Єгиптяни знали великі органи: серце, судини, нирки, кишечник, м'язи та ін. Їм належить перший опис мозку.
Лікарі Єгипту ділили причини хвороб на природні та надприродні. До перших вони відносили нездорову їжу, несприятлив.Надприродні причини хвороб єгиптяни бачили у вселенні в організм злих духів померлих. і кліматичні та погодні фактори, наявність кишкових паразитів.


Слайд #15
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #15

Мумія
Мумія - збережене бальзамуванням тіло. Мумією називається тіло (не тільки людини, але і будь-якого іншого живої істоти), піддане спеціальній хімічній обробці, в результаті якої припиняється чи сповільнюється процес розкладання тканин. Слід розрізняти штучно і природно муміфіковані тіла.
Обряд муміфікування покійного був відомий в Єгипті з дуже давніх часів.


Слайд #16
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #16

Фараон Тутанхамон
Тутанхамон - фараон Стародавнього Єгипту, що правив приблизно в 1333 - 1323 роках до н. е.., з XVIII династії.
Вступив на престол в 10-річному віці.
При Тутанхамоні велося посилене будівництво, відновлювалися занедбані й зруйновані при Ехнатоні святилища колишніх богів.
Тутанхамон - фараон Нового царства, помер в дуже ранньому віці. На момент смерті йому виповнилося 19 (або 18) років.
Тутанхамон знаменитий тим, що його гробниця в «Долині царів» біля Фів, випадково опинилася майже незайманої стародавніми грабіжниками і збереглася до наших днів.


Слайд #17
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #17

Хатшепсут
Хатшепсут - жінка-фараон Нового царства Стародавнього Єгипту з XVIII династії.
Хатшепсут закінчила відновлення Єгипту після навали гіксосів і спорудила безліч пам'ятників по всьому Єгипту. Вона є однією з перших відомих жінок у світовій історії.
Правління Хатшепсут ознаменувало собою небувала процвітання і піднесення Єгипту. З усіх сфер своєї державної діяльності Хатшепсут виявила себе насамперед як фараон-будівельник.
Хатшепсут померла близько 1468 до н. е.


Слайд #18
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #18

Цариця Ніфертіті
Разом зі своїм чоловіком Нефертіті правила Єгиптом близько 20 років
Легенди розповідають, що ніколи раніше Єгипет не породжував такої красуні. Її називали «Досконала»; її обличчя прикрашало храми по всій країні. Але вона зникла з історії, наче міраж
Нефертити играла исключительно важную роль в религиозной жизни Египта того времени, сопровождая супруга во время жертвоприношений, священнодействий и религиозных празднеств. Она была живым воплощением животворящей силы солнца, дарующей жизнь.


Слайд #19
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #19

Клеопатра
Клеопатра правила Єгиптом 21 рік
Клеопатра народилася 2 листопада 69 до н. е., по всій видимості в Олександрії. Вона є однією з трьох дочок царя Птолемея XII.
У роки її правління Єгипет був покірний Римом, сама Клеопатра покінчила життя самогубством, щоб не стати полонянкою першого римського імператора Октавіана Августа.
Клеопатра явно мала хорошу освіту, яка, доповнила на її природний розум і дала чудові результати. Клеопатра стала справжньою царицею-поліглотом, володіючи, крім рідної грецької мови, єгипетським, арамейською, ефіопським, перською, івритом і мовою берберів.


Слайд #20
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #20

Одяг в Єгипті
Основна, якщо не сказати єдина, одяг єгиптян в ту епоху - "схенти", фартух. Він представляв собою нешироку смугу тканини, яку обгортали навколо стегон і зміцнювали на талії поясом.
Прагнення до прямих чітким лініям, геометричним формам - особливість костюма Стародавнього Єгипту.
Фараони Давнього царства часто носили тільки схенти, перуку і сандалі з тростини.


Слайд #21
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #21

Прикраси в Стародавньому Єгипті
Основне декоративне значення у костюмі єгиптян мали прикраси, що містять у собі елементи символіки.
Дорогі, заткані золотом і дорогоцінними каменями круглі шийні прикраси символізували сонячний диск. В образі сонячного диска шанувався в Єгипті бог Атон, єдиний творець світу і всього живого. Широко були поширені ручні та ножні браслети, підвіски, кільця, намиста, золоті діадеми і пояси.
І чоловіки, і жінки Стародавнього Єгипту носили перуки з рослинного волокна або овечої вовни. Знати надягала довгі перуки з дрібними косичками або трубчастими локонами.


Слайд #22
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #22

Значення косметики в Єгипті
У Стародавньому Єгипті прикраса тіла за допомогою косметичних засобів використовувалося дуже широко.
Всі жінки користувалися білилами, рум'янами, застосовували фосфоресціюючі фарби.
Багато косметичні препарати Стародавнього Єгипту були не тільки декоративні, але і мали лікувальні властивості. Наприклад, фарба для вік служила також і як засіб для відлякування комах (репелент). Малахітова зелень була також ліками від очних хвороб.


Слайд #23
Презентація на тему «Стародавній Єгипет» (варіант 3) - Слайд #23

Висновок
Ця презентація розповіла нам про чарівну країну – Єгипет. Стародавній Єгипет був дуже квітучою країною, багатою на різні стародавні пам'ятки, культуру,релігію, правителів цієї країни, богів тощо.
Інформацію знайдено
http://ru.wikipedia.org/wiki/Египет