Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5)


Рейтинг презентації 4.38 на основі 13 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #1

План маршалла
учениці 11-А класу
Маковійчук Анни


Слайд #2
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #2

На момент завершення Другої світової війни значна частина Європи виявилася зруйнованою. Багато найбільших міст лежали в руїнах, економіка фактично була знищена, сільське господарство занепало, транспортна система була сильно пошкоджена, мільйони людей залишилися без даху над головою.


Слайд #3
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #3

План Маршалла — програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни.
Висунуто 1947 року держсекретарем США Джорджем К. Маршаллом (почала діяти в квітні 1948).
Дж. Маршалл
«Сполучені Штати повинні зробити те, що в змозі зробити, щоб допомогти в стабілізації світової економіки, без якої не може бути ніякої політичної стабільності і ніякої впевненості в світі»
«План Маршалла» був затверджений конгресом
2 квітня 1948


Слайд #4
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #4

Основні задачі «плана Маршалла»:
1
2
3
Основною вимогою до урядів була відсутність в їх складі комуністів


Слайд #5
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #5

За 4 роки дії програми загальне вкладення США в економіку Європи склало 12,731 млрд. доларів у вигляді безоплатної допомоги, дешевих кредитів і довгострокового лізингу.
Це дозволило уникнути гіперінфляції, відновити міжнародну торгівлю та залучити нові приватні інвестиції, в основному від американських бізнесменів.
Реалізація «плана Маршалла»


Слайд #6
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #6

Допомога по «плану Маршалла» видавалася згідно попередньої домовленості і потреб країн
2,8 млрд
2,5 млрд
1,3 млрд
1,3 млрд
1 млрд
Особливий механізм розподілу американської допомоги не дозволяв європейцям за рахунок неї латати діри держбюджетів. Кошти йшли безпосередньо на закупівлю промислового та сільськогосподарської продукції.


Слайд #7
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #7

Структура поставок на дві третини складалася з продовольства, палива і добрив, і близько третини імпорту припало на сільськогосподарську продукцію, а саме на американську муку. Зрештою вагома частина грошової допомоги за планом Маршала повернулася назад в США.


Слайд #8
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #8

Уже в 1949 році була проведена загальна девальвація європейських валют, що дозволило відносно безболісно розправитися з післявоєнної інфляцією. Різко знизився рівень безробіття. Американські засоби забезпечили близько 11% ВВП Англії, 12% Франції, майже 22% Західної Німеччини і трохи більше 33% Італії.
За перші три роки плану Маршалла економіки західних європейських держав продемонстрували високі темпи зростання. Так, промислове виробництво перевищило показники довоєнного періоду на 40%, а сільське господарство - на 20%.


Слайд #9
Презентація на тему «План Маршалла» (варіант 5) - Слайд #9

Результати програми:
В кінці 1951 фінансова допомога, яка надається згідно з планом Маршалла була припинена. Замість неї вступила в дію програма військової допомоги США своїм європейським союзникам по Північно-Атлантичного Альянсу відповідно до закону «Про взаємне забезпечення безпеки». Остаточно план Маршалла був згорнутий в другій половині 60-х років