Презентація на тему «Музика ХІХ століття»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #1

Музика ХІХ століття
Підготував
Учень 9-А класу
Маркін Віктор


Слайд #2
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #2

Протягом XIX століття в розвитку української музичної культури відбулися значні зрушення. Народна творчість збагачується нової тематикою. У бурлацьких, рекрутських і чумацьких піснях у зв'язку із зростанням селянського революційного руху поглиблюються антикріпосницькі настрої, посилюється тема соціального протесту. З'являються нові види міської пісенної лірики. В області професійної музики йде процес накопичення сил, який призводить до створення в другій половині століття національної композиторської музичної школи.


Слайд #3
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #3

Професійні музиканти XIX століття почали звертатися до народної тематики, обробляти народні пісні, які виконувалися талановитими любителями-дилетантами у супроводі народних інструментів - кобзи, бандури, цимбал, скрипки, ліри та ін. На початку XIX століття в українській музиці з'явилися перші симфонічні і камерно-інструментальні твори, серед авторів яких - І. М. Вітковський, А. І. Галенковскій, Ілля та Олександр Лизогуб.
Галенковскій Андрей Йосипович


Слайд #4
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #4

Діяльність аматорських і відкриття перших професійних театрів (1803 році в Києві, а в 1810 - в Одесі), в яких ставилися музично-сценічні твори на національні сюжети, зіграли важливу роль у становленні української опери. Першої української оперою вважається «Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемівського (1863)
Перший театр
Гулак-Артемовський
Дует Одарки і карася,запорожці за Дунаєм


Слайд #5
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #5

У Західній Україні в різних жанрах хорової та інструментальної (у тому числі симфонічної) музики працювали композитори М. М. Вербицький, І. І. Воробкевич, В. Р. Матюк.
Гімн України,ще не ставши гімном,був написаний та покладений на музику приблизно у 1862–1863 рр.,а отже є музикою ХІХ ст.
Михайло Вербицький
Гімн України


Слайд #6
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #6

Основоположною для розвитку національної професійної музики стала діяльність Миколи Лисенка, який створив класичні зразки творів різних жанрів: 9 опер, фортепіанні та інструментальні, хорові та вокальні твори, твори на слова українських поетів,. Він же став організатором музичної школи в Києві
Микола Лисенко
Микола Лисенко - Увертюра до опери Тарас Бульба
Лисенко Микола Опера "Наталка Полтавка", арія Петра Сонце низенько"
Микола Лисенко - Елегія


Слайд #7
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #7

У другій половині XIX століття широке поширення набуло хорове рух, виникли хорові товариства «Торбан» (1870) і «Боян» (1891). Відкрилися вищі оперні театри Києві (1867) та Львові (1900), Вищий музичний інститут у Львові, музичні школи при Російському музичному суспільстві в Києві (1868), Харкові (1883), Одесі (1897) і в інших містах.


Слайд #8
Презентація на тему «Музика ХІХ століття» - Слайд #8

На початку XX століття всесвітню популярність здобула плеяда українських виконавців. Серед них співачки Соломія Крушельницька, О. Петрусенко, З. Гайдай, М. Литвиненко-Вольгемут, співаки М. Е. Менцинський, А. Ф. Мишуга, І. Паторжинський, Б. Гмиря піаніст Володимир Горовиць, хоровий диригент А. А. Кошиць. За межами України стали відомі хорові обробки Н. Д. Леонтовича.
Соломія Крушельницька - ОЙ, летіли білі гуси 
Оксана Петрусенко - Думка (позія Т.Г.Шевченка)   
Марiя Литвиненко-Вольгемут - Ой, сусiдко, сусiдко
Олександр Мишуга - ''Заспiвай менi мою пiсню''
Микола Леонтович - Діду мій, дударик