Презентація на тему «Культура Візантії»


Рейтинг презентації 3.6 на основі 15 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #1

КУЛЬТУРА ВІЗАНТІЇ
Після розпаду в 395 р. Римської імперії Східна частина - Візантія (Балкани, Мала Азія, Близький Схід, Північна Африка) - уникла нашестя варварів і продовжувала існувати в могутності, слави і розкоші.
Опря Діана 10-Б


Слайд #2
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #2

Візантія була не тільки найбагатшим, але і найбільш культурною державою раннього середньовіччя.У Константинополі діяли юридична, філософська і вища Патріарша школи, працювали історики і філософи.
ПЕРІОДИ РОЗВИТКУВІЗАНТІЙСЬКОЇ КУЛЬТУРИ: ранньохристиянський (1-3 ВЕК) ранньовізантійський «ЗОЛОТИЙ ВІК» Юстиніан (527-565р)Храм Софії, мозаїки Равенни іконоборчий(8-перша половина 9 століття) пізній період(друга половина 9-10 століття)


Слайд #3
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #3

У відмінності від культури Західної Римської імперії, що зазнала значні втрати в результаті нашестя варварів, візантійська культура розвивалася більш плавно. Культурні досягнення Стародавньої Греції та Стародавнього Риму зберігалися в Візантійської імперії протягом багатьох століть, аж до завоювання турками в 1453 році. Антична спадщина лежало на основі досягнень культури Візантії, воно було розвинене і примножено в період Середньовіччя.


Слайд #4
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #4

Міста як центри ремесел, торгівлі, мистецтва
Культ імператора як сакральної фігури
Церква як панівний орган, підзвітний світською владою, що не претендує на політичні функції
Відсутність станової замкнутості панівного класу
Уніфікація наукової і художньої творчості в силу бюрократично централізованого державного устрою
Використання властивостей мистецтва для формування релігійної свідомості Візантії
Відмінності візантійської культури


Слайд #5
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #5

Ставши за часів імператора Костянтина державною релігією, християнство, відкинувши аскетизм, втілилося в пишний обряд. Найважливіша роль у цьому належить мистецтву.


Слайд #6
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #6

АРХІТЕКТУРА ВІЗАНТІЇ
Спочатку найбільш поширеною формою церковних будівель була базиліка. Поступово все більшого значення став набувати інший тип храму - хрестово-купольний, що має в плані форму равноконечного хреста і завершений в центрі куполом.


Слайд #7
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #7

Його ускладнена композиція являє собою хрестоподібну структуру, в якій як би об'єднані п'ять самостійних хрестово-купольних систем з п'ятьма куполами в средокрестием. Центральний купол панує над іншими завдяки великим розмірам і кращої освітленості.
Найбільш грандіозний хрестово-купольний храм - знаменитий собор Сан-Марко у Венеції (XI ст.), побудований за візантійським зразком з використанням вивезених з Константинополя деталей.


Слайд #8
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #8

Найвищим досягненням візантійської архітектури був собор св. Софії в Константинополі,головний собор імперії і всього християнського світу. Він був побудований в 532-537 рр.. малоазійським зодчими Анфімієм і Ісідором і поєднував у собі базиліку з купольним перекриттям.


Слайд #9
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #9

Храм вважався символом і зменшеною моделлю Всесвіту і поєднував у собі основні частини світобудови. Чотири його стіни символізували чотири сторони світу під владою єдиної церкви, купол уподібнювався небу, вівтар завжди містився на сході, бо там, згідно Біблії, знаходився Едем (рай), західна ж частина храму символізувала пекло.


Слайд #10
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #10

Імператорська влада у Візантії досягла небувалої могутності. Мозаїки у вівтарі церкви св. Віталія в Равенні (546-547г.г.) переносять глядача в атмосферу розкішних царських виходів. Декор вівтаря мав не тільки релігійний, а й політичний сенс. Персона імператора розглядалася як священна. Володар вважався намісником Бога на землі.
Візантійські мозаїки


Слайд #11
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #11

Зображення на стінах розповідали про основні події християнської історії, вони переносили думки віруючих в особливий світ. Численні зображення Христа, пророків і ангелів, сцени зі Священного Писання і прославляння влади імператора стали улюбленими темами й сюжетами візантійських мозаїк.


Слайд #12
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #12

Їх золотий фон також мав особливий сенс. По-перше, він сприймався як символ багатства і розкоші, а по-друге, як один з найбільш яскравих кольорів він створював навколо зображених фігур ефект немеркнучого, священного сяйва.
Смальта - це і є той самий прекрасний матеріал, з якого створювалися мозаїки Візантійської імперії.


Слайд #13
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #13

Шедевром візантійського іконопису по праву вважається ікона «Володимирської Богоматері» (початок XII ст.), Привезена на Русь з Константинополя в 1155.
Спочатку іконами називали будь священні зображення, виконані на камені, дереві, тканини або металі. З часом цей термін став застосовуватися для позначення зображень на спеціальних дошках, використовуваних під час богослужіння. Найперші ікони відносяться до IV ст.
МИСТЕЦТВО ІКОНОПИСУ


Слайд #14
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #14

- Фронтальність зображення (зверненість їх до глядача),- Строга симетрія по відношенню до центральної фігури Христа або Богоматері,- Підкреслено високий лоб - осередок духовного начала, сяючий німб навколо голови,- Пильний, суворий погляд збільшених очей, стан аскетичного безпристрасного спокою,  - Декоративність і умовність одягу, що підкреслює безплотність, безтілесність фігур.
Характерними особливостями ікон стають:


Слайд #15
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #15

МУЗИКА ВИЗАНТІЇ Вважалося, що під час богослужіння голоси ангельські зливаються з людськими і відтворюють у співах божественний образ.Основним видом церковного піснеспіва був тропар  (грец. «тропос» - стиль, характер, лад, тональність)Це були музично-поетичні імпровізації на біблійні сюжети чи тексти.Широке поширення отримали і гімни, що виникли спочатку поза церковної музики.


Слайд #16
Презентація на тему «Культура Візантії» - Слайд #16

Незважаючи на те, що Візантія проіснувала на 1000 років довше Великої Римської імперії, вона була завойована таки в XIV в. турками-сельджуками. Але, незважаючи на це, Візантія внесла величезний внесок у розвиток світової культури. Її основні принципи і напрямки культури перейшли до сусідніх держав. Практично увесь час середньовічна Європа розвивалася на основі досягнень візантійської культури. Візантію можна назвати "другим Римом", тому її внесок у розвиток Європи й усього світу нічим не уступає Римської імперії.