Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #1

Авраам Лінкольн- шістнадцятий президент США
«Завжди спирайтеся на думку про те, що ваше власне рішення домогтися успіху набагато важливіше всього іншого.»


Слайд #2
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #2

Авраам Лінкольн народився 12 лютого 1809 р. у штаті Кентуккі в родині бідного фермера. Весь його добробут залежав від клаптика землі, на якому працювали батьки Авраама, Томас і Ненсі Лінкольни. З дитинства Авраам звик теж працювати, допомагаючи батькам обробляти землю, полюючи і збираючи лісові ягоди. Американських фермерів на початку XIX ст. підстерігало багато небезпек. Напади індіанців, епідемії, виснаження землі змушували їх часто переїжджати з місця на місце. Не була виключенням і родина Лінкольнів. Це перешкодило одержати Авраамові навіть початкову освіту.


Слайд #3
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #3

Лінкольн всього в житті домігся власними зусиллями. Почавши в 21 рік самостійне життя, він перебрав багато професій. Працював землеміром, комірником, лісорубом, поштовим службовцем, навіть воював з індіанцями. У плині декількох років Лінкольн вивчив право, розраховуючи одержати ліцензію адвоката. У коло його інтересів входили також історія і філологія, він самостійно вивчав механіку і математику. Живучи серед простих людей, Лінкольн завоював авторитет успіхами в спортивних змаганнях, особливо в боротьбі.


Слайд #4
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #4

Перші кроки в політику Лінкольн зробив у 1834 р., коли був обраний у законодавчі збори штату Іллінойс, пройшовши тут відмінну політичну школу, завоювавши авторитет серед колег. У 1836 р. Лінкольн здав складний іспит і одержав право на власну адвокатську практику. Ставши юристом, він перебрався в місто Спрингфілд (Іллінойс). Лінкольн вперше в житті почав добре заробляти. Для цього йому доводилося практикувати не тільки в Спрингфілді, але по всьому судовому окрузі. Щовесни й осінь він верхи чи в колясці проїжджав сотні миль по малонаселених преріях від одного сільця до іншого, розбираючись в позовах фермерів. Справи по більшій частині були дрібними, а гонорари за них — незначними. Глибокими знаннями юриспруденції і безкорисливістю Лінкольн домігся популярності в штаті Іллінойс.


Слайд #5
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #5

Наступною сходинкою в політичній кар'єрі Авраама Лінкольна стало його обрання в палату представників конгресу США в 1847 р. Робота в конгресі відкривала можливість претендувати на місце в уряді країни. Однак Лінкольну не вдалося цього разу виділитися серед американських законодавців. Більш того, виступивши проти американської агресії в Мексиці і політики президента Полку, Лінкольн нажив собі багато політичних ворогів. Справа була в тому, що США в той час вели активну політику по захопленню земель сусідніх країн, особливо Мексики. За допомогою зброї і грошей американці за першу половину 19 ст. збільшили свою територію в 3,5 рази. Більшість агресивного населення країни підтримували загарбницькі дії уряду. Лінкольн, за переконаннями супротивник воєн, рішуче висловився проти американського вторгнення в Мексику.


Слайд #6
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #6

Лінкольн один з засновників Республіканської партії США.Саме від цієї партії він і став кандидатом на посаду президента. На жаль, його президентство і спротив рабству зумовили розкол країни. А політичні вороги президента відокремилися від країни, створивши Конфедерацію в Південних штатах рабовласників. В країні почалася громадянська війна 1861-65 рр. Лінкольн направляв воєнні дії і всіляко сприяв перемозі над повсталими штатами. Перемогу отримали Північні штати на чолі з Лінкольном, а країну врятували від розпаду.
Випереджаючи хижацьке і агресивне американське суспільство, Лінкольн виступав за відміну помсти переможеним конфедератам, але виконав свої наміри і скасував рабство на території всієї країни. Кількість його політичних ворогів знову зросла. В південних штатах навіть поставили монумент генералу-конфедерату Роберту Лі, який програв у війні, хоча той захищав неправе діло і вів до розколу країни.
Інавгурація Лінкольна


Слайд #7
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #7

В роки президентства Лінкольна побудували трансконтинентальну залізницю, що тісніше зв'язало Схід і дикий тоді Захід США. Було вирішено і земельне питання. Лінкольн виступав за введення афроамериканців в сучасне суспільство, що багатьма сприймалося сміливим і революційним. США десятиліттями будуть вирішувати цю проблему вже після вбивства 16-го президента.


Слайд #8
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #8

У 1860 році створена Секретна служба США. Первинним завданням співробітників служби була боротьба з фальшивомонетниками і підробками доларів. Президент Лінкольн наважився приборкати ще і зухвалих банкірів, що самотужки друкували гроші. Лінкольн вводив єдиний долар і зробив друк грошей державною монополією. Цього йому не могли вже пробачити і створили заколот. Адже він заважав збагаченню диких капіталістів попри інтереси держави. Крім того 22 вересня 1862р А.Лінкольн видав прокламацію про звільнення рабів. Тепер йшлося про політичне вбивство президента.


Слайд #9
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #9

Авраам Лінкольн загинув від руки Джона Вілкса Бута, актора-конфедерата. Спочатку Бут планував викрасти Лінкольна, сподіваючись виміняти його на бранців-конфедератів. 11 квітня 1865 року він прослухав промову президента, в якій той оголосив про надання неграм виборчих прав, і, обурений, змінив свої плани. Довідавшись, що перша леді прийде на виставу до театру Форда, він ретельно спланував операцію — його прихильники повинні були вбити віце-президента Ендрю Джонсона та держсекретаря Вільяма Сюворда. Заколотники пішли на політичне вбивство.


Слайд #10
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #10

Лінкольн прибув до театру, щоб переглянути п'єсу «Наш американський кузен» 14 квітня 1865 року без свого охоронця Ворда Лемона. Президент займав державну ложу. Бут підкрався ззаду і дочекався найсмішнішої на його думку репліки в п'єсі, сподіваючись, що регіт заглушить звук пострілу. Коли розпочався сміх Бут застрибнув до ложі і майже впритул вистрілив у голову. Майор Ретбоун негайно ж схопився з ним, але був поранений Бутовим ножем. Бут вистрибнув на сцену й вигукнув «Sic semper tyrannis!» (латиною: Отак завжди з тиранами!). Йому вдалося втекти, попри те, що він зламав ногу, зіскакуючи з ложі. Його упіймали через 12 днів у Вірджинії, поранивши при захопленні. Незабаром він помер від ран.


Слайд #11
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #11

Військовий хірург Чарлз Ліл одразу ж оцінив рану Лінкольна як смертельну. Президента перевезли через вулицю в будинок Петерсена, де впродовж 9 годин він лежав у комі. Викликані військові хірурги за допомогою щупа виявили кулю та уламки черепа на п'ятнадцятисантиметровій глибині в мозку. 15 квітня о 7 годині 22 хвилини ранку президента проголосили мертвим. Тіло Лінкольна провезли траурною процесією територією кількох штатів до Іллінойсу. Поховали його на Окриджському цвинтарі в Спрингфілді, насипавши над ним могилу заввишки 54 метри. До 1874 року на могилі встановили кілька бронзових пам'ятників президенту. Для того, щоб запобігти викраденню тіла з метою вимоги викупу, в 1901 році тіло ексгумували й знову поховали в бетонному блоці.


Слайд #12
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #12

ВШАНУВАННЯ ПАМ`ЯТІ
В місті Спрингфілд (штат Іллінойс) існують бібліотека і музей 16-го президента США, який, на жаль, став першим вбитим президентом країни.


Слайд #13
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #13

ВШАНУВАННЯ ПАМ`ЯТІ
Створено Національний Меморіал Лінкольна.


Слайд #14
Презентація на тему «Авраам Лінкольн — шістнадцятий президент США» - Слайд #14

Презентацію підготували
учениці 9-П класу
Луцького НВК №9
Лінчук Вікторія та Хомич Каріна