Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #1

Югославія у 20-30-х роках ХХ ст.


Слайд #2
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #2

Створення Королівства сербів, хорваті та словенців
5-6 жовтня 1918р. – в Загребі (Хорватія) на нараді представників різних партій з усіх південнослов'янських земель Австро-Угорщини було утворено Народне віче словенців, хорватів і сербів.
1 грудня 1918 - було підписано угоду про створення єдиної південнослов'янської держави - ​​Королівства сербів, хорватів і словенців


Слайд #3
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #3

Відовданська конституція
28 червня 1921р. - Установча скупщина прийняла конституцію. Королю надавалися значні права, в тому числі право разом з скупщини (парламенту) здійснювати законодавчу владу.
Було закріплено унітарний устрій Королівства сербів, хорватів та словенців. Домінуюче становище в країні здобула сербська еліта, яка зайняла майже всі адміністративні посади в країні


Слайд #4
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #4

Національна проблема
Найбільш гострим питанням для Королівства стала національна великосербська політика, проводили король і уряд. Вона привела до розгортання сепаратистських рухів хорватів, словенців і мусульман, які вимагали зрівняння в правах усіх народів і надання автономії.
В1927-1928 рр. національний конфлікт досяг найбільшої гостроти. 20 червня 1928 під час бурхливої ​​дискусії в скупщині лідера опозиції С. Радич були поранені, а двох інших парламентарів від опозиції убитий. Загострення національних відносин спонукало короля Олександра до встановлення особистої влади.


Слайд #5
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #5

Національна проблема
6 січня 1929 Олександр опублікував маніфест, згідно з яким у країні ліквідовувалася парламентська монархія, скасовувалася Відовданська конституція, розпускалися Народна скупщина і всепартіі і організації, які проводили антидержавну політику.
У жовтні 1929 р. держава дістала назву Королівство Югославія.


Слайд #6
Презентація на тему «Югославія у 20-30-х роках ХХ ст» - Слайд #6

Дякую за увагу!