Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті»


Рейтинг презентації 3.71 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #1

Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті
Підготувала
учениця 9-Б класу
Ладанської гімназії
Ярмоленко Дарина


Слайд #2
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #2

Перша половина XIX ст. стала періодом швидкого розвитку природничо-математичних наук. Пов'язано це було з новими потребами суспільства. Розгортання технічного прогресу вимагало розуміння законів механіки, властивостей матеріалів, що використовувалися у виробництві. Ці та багато інших завдань були вирішені вченими різних країн.


Слайд #3
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #3

Хімія
Чимало для розвитку хімії зробив французький учений Антуан-Лоран де Лавуазьє. Завдяки його працям хімія стала самостійним науковим напрямом. За дорученням Паризької академії наук Лавуазье брав участь у вирішенні суто технічних проблем, зокрема повітроплавання, громадської гігієни. За винайдення способу найкращого освітлення міських вулиць учений отримав золоту медаль академії.


Слайд #4
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #4

Біологія
З ім'ям чеського біолога Грегора Менделя пов'язують виникнення науки про спадковість. Учений відкрив закономірності передавання спадкових ознак і цим започаткував розвиток генетики, яка вивчає спадковість і мінливість організмів.


Слайд #5
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #5

Фізика і електротехніка 
У цій сфері відзничилися: француз Андре-Марі Ампер, два англійці Майкл Фарадей і Джеймс Максвелл, американці Джозеф Генрі і Томас Едісон. Але найбільш видатними стали відкриття відомого американського винахідника і фізика Нікола Те́сли. Саме завдяки відкриттям Тесли створена дротова і бездротова передача електроенергії, сучасний мобільний зв'язок та Інтернет і ще багато іншого. 


Слайд #6
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #6

Астрономія
ХІХ ст. було століттям становлення та стрімкого розвитку ще однієї галузі науки — астрофізики. Астрофізика — це розділ астрономії, який вивчає властивості небесних тіл.  Одним з винахідників спектрального аналізу є Кірхгоф. Він проводив перші дослідження спектру Сонця. В результаті цих досліджень у 1859 р. йому вдалося одержати малюнок сонячного спектру і більш точно визначити хімічний склад Сонця. 


Слайд #7
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #7

Медицина
Найбільш значний внесок у цій області зробили німецький мікробіолог Роберт Кох, французи медик Клод Бернар і хімік-мікробіолог Луї Пастер.  Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, бацилу сибірської виразки і холерний вібріон. За відкриття туберкульозної палички він був нагороджений Нобелівською премією


Слайд #8
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #8

Комп'ютери
Перший праобраз сучасних верстатів з числовим програмним управлінням винайшов Жозеф Марі Жаккар, французький винахідник. В 1804 році придумав спосіб програмування роботи ткацького верстата. Суть винаходу полягала в тому, що ниткою можна було керувати, використовуючи перфокарти з отворами в певних місцях, в яких передбачалося нанести нитку на тканину. 


Слайд #9
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #9

Машинобудування
У 19 столітті був відкритий принцип роботи теплового двигуна і винайдений двигун внутрішнього згоряння, що послужило поштовхом до розвитку більш швидкісних засобів пересування: паровозів, пароплавів і самохідних машин, які ми зараз називаємо автомобілями. 


Слайд #10
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #10

Будування залізниць
У 1825 році в Англії Георг Стефенсон збудував першу залізницю. Вона забезпечувала залізничний зв'язок міст Стоктон і Дарлінгтон. У 1829 проклали гілку, яка зв'язала Ліверпуль і Манчестер. Якщо в 1840 році загальна довжина залізниць становила 7700 км, то до кінця 19-го століття це вже було 1 080 000 км. 


Слайд #11
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #11

Виникнення телефону
Перший прототип сучасного телефону запатентовано в 1876 році американським винахідником Олександром Белом. Трубка Бела служила почергово і для передачі, і для прийому звуку. Вона не мала дзвінка, а виклик абонента відбувався через трубку за допомогою свистка. Дальність дії такого приладу не перевищувала 500 метрів.


Слайд #12
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #12

Перше радіо
25 квітня 1895 року Олександр Попов вперше у світі зробив наукову доповідь для науково-технічної громадськості про винайдений ним метод використання електромагнітних хвиль для бездротової передачі електричних сигналів.


Слайд #13
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #13

Отже, 18-19-е століття — це століття промислової революції, століття електрики, залізниць. Цей період зробив істотний вплив на культуру та світогляд людства, в корені змінив систему цінностей людини. Поява перших електродвигунів, винахід телефону і телеграфу, радіо і нагрівальних приладів, а також лампи розжарювання суттєво змінили життя людей того часу. 


Слайд #14
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #14

Використані джерела
Мережа Інтернет
Великий довідник школяра
Енциклопедія “Про все на світі”


Слайд #15
Презентація на тему «Розвиток науки і техніки у XVIII – XIX столітті» - Слайд #15

Дякую за увагу