Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.89 на основі 38 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #1

ТЕМА: Антична культура
Виконала: Учениця V класу
Кіцманської районної гімназії
Сулейманова Ельміра
2012 рік


Слайд #2
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #2

Поняття про античність
Антична культура — це культура Стародавньої Греції і Риму, яка заклала підвалини європейської культури. "Античний" (від лат. antios) означає "давній". У працях істориків античним світом традиційно називають суспільства Стародавньої Греції та Стародавнього Риму з IX ст. до н. е. по V ст. н. е.


Слайд #3
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #3

Харон - перевізник душ померлих по водах Аїда


Слайд #4
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #4

Головними, стрижневими домінантами в античній культурі були релігія і міфологія.
Міфологія була для древніх греків змістом і формою їх світогляду, їх світосприйняття, вона була невіддільна від життя цього суспільства.
Антична (або давня) Греція була колискою європейської цивілізації та культури. Саме тут були закладені ті матеріальні, духовні, естетичні цінності, які в тій чи іншій мірі знайшли свій розвиток майже у всіх європейських народів.
Особливості давньогрецької культури


Слайд #5
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #5

Міфологія
Міфологія Стародавньої Греції є яскравим явищем світової цивілізації. Її виникнення починається ще з періоду патріархату стародавньогрецьких племен. Грецька релігія почалася з міфології, яка увібрала в себе анімістичні і фетишистські уявлення, і своєї довершеності досягла в олімпійській міфології - загальна грецька міфологія періоду патріархату. Важливим в грецькій міфології є поняття культу, вірування. Головним елементом релігійного культу були храми, які для греків були житлом богів, і вони були уособлені в скульптурах. Храм також був громадським приміщенням, де зберігалися державні і приватні кошти, документи та інше.
Народ невеличкої стародавньої Греції подарував світу такі набутки духовної культури, які вподальшому стали основою європейської цивілізації. Вагому роль у цьому відіграла релігія, виникнення якої припадає на середину II тис. до н.е., коли на південній частині Балканського півострова з'явились дрібні рабовласницькі війни.


Слайд #6
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #6

Боги Давньої Греції
Основними (Олімпійськими)
богами Давньої Греції є:
Зевс, Посейдон, Аїд, Гера,
Деметра, Гестія, Гермес,
Персефона, Афродіта,
Апполон та Артеміда.
Характерною рисою давньо-
грецької релігії був
антропоморфізм –
обожнювання людини, уявлення 
про богів, як про сильних,
прекрасних людей, які безсмертні
і володіють вічною молодістю.
Жили боги, за уявленнями греків,
на горі Олімп. 


Слайд #7
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #7

Зевс — син Кроноса й Реї, верховний бог греків, цар і батько богів та людей. Його постійне місцеперебування — гірське пасмо Олімп.
У переносному значенні Зевс — визнаний ватажок, чільна постать, що не має собі рівних.


Слайд #8
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #8

12 подвигів Геракла
Образи культурних героїв займали в міфології важливе місце. В якості культурних героїв виступають боги, титани і напівбоги-герої, що народжувалися, на думку греків, від шлюбів богів з людьми. Особливо відомий Геракл, що здійснив 12 подвигів. Це образ благородного героя, що бореться зі злом і перемагає його.


Слайд #9
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #9

Давньогрецький театр
Внаслідок двоякого призначення давньогрецького театру він за виглядом і конструкцією багато в чому був не схожий із подібними спорудами нашого часу. Первісне призначення театру пояснює надзвичайно велику кількість їх як у самій Греції, так і в її колоніях. Більшість грецьких міст мали великі театри, хоча про драматичні вистави у них не згадується.
Власне у Греції перший кам'яний Театр був побудований в Афінах — Театр Діоніса, він став зразком для усіх наступних театрів як стосовно побудови взагалі, так і розташування окремих частин. Театр Діоніса був зведений на південно-східному схилі Афінського акрополя, у лінейському окрузі, де стояв також храм Діоніса. Спорудження кам'яного театру розпочалось після того, як обвалились дерев'яні підмостки та місця, якими доти користувалася публіка. Добудований він за архонта Лікурга. Невідомо, який архітектор складав план театру Діоніса і керував його будівництвом. Руїни театру були знайдені в 1862 році під час розкопок.


Слайд #10
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #10

Схема давньогрецького театру


Слайд #11
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #11

Руїни давньогрецького театру


Слайд #12
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #12

Давньогрецька архітектура
Ведучими архітектурними спорудами класичної Греції були храми, театри, громадські будівлі. Але головною архітектурною спорудою є храм. Найзнаменитіші зразки, що збереглися до нашого часу в афінському Акрополі - храми Парфенон і Ерехтейон. Стилі в давньогрецькій архітектурі змінювалися послідовно: доричний, іонічний, коринфський. Відмінною особливістю цих стилів є форма колон - неодмінного атрибута давньогрецьких споруд.


Слайд #13
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #13

Парфено́н — головний храм Афінського акрополя, присвячений богині Афіні Парфенос, покровительці міста та всієї Аттики; визначна пам'ятка давньогрецького мистецтва.


Слайд #14
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #14

Живопис Давньої Греції
Живопис був широко поширений в стародавній Греції у вигляді фресок і мозаїк, якими прикрашають храми і будівлі, але вони майже не збереглися до нашого часу. До зразків живопису, що збереглися, відносяться знамениті грецькі чорнофігурні та червонофігурні вази.


Слайд #15
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #15

Зразки живопису Давньої Греції


Слайд #16
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #16

Культура Давнього Риму
Римська культура стала живильним грунтом для культури романо-германських народів Європи. Давньоримська культура пройшла складний шлях розвитку від культури римської громади, ввібравши культурні традиції древньої Греції, потрапивши під вплив етруської, елліністичної культур і культур народів стародавнього Сходу.
Колізе́й — найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, символ імператорської могутності.


Слайд #17
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #17

Давньоримська релігія
Римська культура, як і грецька, найтіснішим чином пов'язана з релігійними уявленнями населення Стародавнього Риму. В уявленні римлянина кожен предмет, кожне явище мали свого духа, своє божество. Кожен будинок мав свою Весту - богиню домашнього вогнища. Цікава риса ранньої римської релігії і світогляду людей - відсутність певних образів богів.


Слайд #18
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #18

Архітектура Давнього Риму
Рим та інші міста імперії прикрашалися чудовими будинками - храмами, палацами, театрами, амфітеатрами, цирками. Амфітеатри і цирки, в яких труїли тварин, влаштовували бої гладіаторів і публічні страти, - особливість культурного життя Риму. Площі Риму та інших міст прикрашалися тріумфальними арками в честь військових перемог, статуями імператорів і видатних громадських людей держави. У багатьох містах зводилися будинки в 3 - 6 поверхів.
Тріумфальна арка Тіта — однопрогонова арка, розташована на древній Священної дорозі.


Слайд #19
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #19

Римські архітектурні ордери:
а — тосканський; б — доричний; в — іонічний; г — корінфський;
д — складний


Слайд #20
Презентація на тему «Антична культура» (варіант 2) - Слайд #20

Значення античної культури
Антична культура - унікальне явище, яке справило величезний вплив  на розвиток всієї  європейської  цивілізації. Досягнення грецького мистецтва частково лягли в основу естетичних уявлень наступних епох. Римська культура з її розвиненими уявленнями про доцільність речей і вчинків, справедливості  у житті суспільства змогла доповнити грецьку 
культуру. Синтез цих двох культур і створив неповторну  античну культуру, що стала основою європейської культури.