Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди»


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #1

Східні слов' яни та їхні сусіди


Слайд #2
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #2

Шлях «із варяг у греки»
Ще не ставши самостійним політичним цілим, східнослов'янські племінні союзи вели жваву торгівлю зі своїми сусідами. Саме у VIII - IX ст. зародився знаменитий шлях «із варяг у греки», який сприяв не тільки торговельним контактам слов'ян з навколишнім світом, але й пов'язував воєдино самі східнослов'янські землі. На цьому шляху виникали великі слов'янські міські центри - Київ, Смоленськ, Любеч, Новгород, які грали пізніше настільки важливу роль в історії Русі.
07.04.2015
2


Слайд #3
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #3

Цей шлях йшов з Візантії по Чорному морю і Дніпру, потім судну волоком перетягували з Дніпра в річку Ловать, що впадає в озеро Ільмень, з нього шлях продовжувався по річці Волхов, що з'єднує Ільмень і Ладозьке озеро, або, як його називали в давнину, озеро Нево . Звідти подорожні потрапляли в річку Неву, що сполучає Ладозьке озеро з Фінською затокою, а вже потім по Балтиці, або, як його називали, варязьке моря, відправлялися у бік Риму. Тут-то в землях норманів власне і почався шлях «із варяг у греки», тобто з Південної Балтики до Константинополя. Рим був тут лише проміжним пунктом.


Слайд #4
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #4

Бож
Бож, Боз, Бус (р. н. невід. — п. бл. 375) — вождь племінного союзу антів кінця 4 ст. Легендарний правитель давніх часів: в «Слові о Полку Ігоревім» згадуються готські пісні «про час Бусів».
Єдиний раз згадується в «Історії готів» Йордана. Історик оповідає, що король остготів Вінітар «послав військо в межі антів і, коли вступив туди, у першій битві був переможений, але надалі діяв рішучіше й розіп'яв короля їхнього Божа з синами його і 70 старійшинами для залякування». Описана війна відбувалася в пониззі Дніпра. За деякими даними, Б. був страчений на Росі біля с. Синява (Рокитнянський район) Київської області. Судячи з того, що дуже численне остготське військо зазнало поразки від антського, а також з наявності 70 старійшин (без сумніву, вождів племен), Йордан мав на увазі величезний і могутній союз антських племен.


Слайд #5
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #5

Надгробок Божа


Слайд #6
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #6

Вершник-гун


Слайд #7
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #7

Замкова гора.Історична місцевість Києва


Слайд #8
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #8

Пам' ятник засновникам Києва став візитною карткою столиці України


Слайд #9
Презентація на тему «Східні слов’яни та їхні сусіди» - Слайд #9

Заснування Києва