Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст»


Рейтинг презентації 3.63 на основі 8 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #1

Музична культура та театр в Україні 17-18ст.


Слайд #2
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #2

Театр


Слайд #3
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #3

Наприкінці XVI — у першій половині XVII ст. на українських землях виник шкільний театр. У слов'яно-греко­латинських школах учнів навчали складати й проголошувати вірші та промови. Учителі писали вірші у формі декламацій на світські й духовні теми, а учні виступали з ними у школах на різдвяні, великодні, зелені та інші свята, у церквах, під час урочистих зустрічей почесних гостей тощо. Виконавці виходили й декламували фрагменти твору, об'єднані спільною темою. Згодом декламувати твори стали у формі діалогу. У 30-х рр. XVI ст. у Львівській братській і Київській лаврській школах була започаткована шкільна драма і театр.


Слайд #4
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #4

Першою з відомих пам'яток української великодньої драми вважається надрукований 1631 р. твір учителя Львівської братської школи Іоаникія Волковича «Роздуми про муку Христа Спасителя нашого». Розвитку шкільного театру в Києво-Могилянському колегіумі сприяли програми навчання у класах поетики та риторики. У листах і творах його викладачів є згадки про шкільні вистави, які виконувалися учнями колегіуму.


Слайд #5
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #5

У першій половині XVII ст. з'явилися перші містерії — духовні драми на біблійні сюжети. Містерії виконувалися на майданах міст і містечок мандрівними акторами у дні церковних свят. Між діями містерії, а згодом шкільної драми розігрувалися інтермедії. У цих комедійних сценках із побутового життя значне місце посідала імпровізація, тобто виконання без попередньої підготовки.


Слайд #6
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #6

У XVII ст. в Україні значної популярності набув різдвяний ляльковий театр — вертеп. Вертепник мандрував зі спеціальною скринею, розділеною на два поверхи, з бічними дверцятами, через які «заводили» ляльок.


Слайд #7
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #7

На верхньому поверсі розігрували сцени, пов'язані з Різдвом, а на нижньому — казки, перекази, комедійні побутові сценки.


Слайд #8
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #8

Ляльок майстер випилював із дерева й розмальовував. Вертепник водив їх за допомогою дротиків, розмовляв і співав за них. Його помічники співали хором і грали на музичних інструментах. Зростанню популярності вертепного театру сприяли учні Києво-Могилянського колегіуму, які ходили з вертепом людними місцями, домівками й заробляли собі на прожиття.


Слайд #9
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #9

Музична культура


Слайд #10
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #10

Відображенням високого рівня духовної культури українського народу були досягнення в музичному мистецтві. У пісенній творчості, як і в попередні сторіччя, були поширені обрядові, ліричні, жартівливі, епічні, танцювальні пісні.


Слайд #11
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #11

Великої майстерності досяг партесний (багатоголосий) спів без нот та музичного супроводу. Його стали використовувати у православних церквах, на противагу католицькій церковній службі, що супроводжувалася грою на органі. На зміну «знаменам» або «крюкам» для запису церковних наспівів прийшло нотне письмо. Співу по нотах навчали досвідчені музиканти й регенти церковних хорів.


Слайд #12
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #12

Виникли нові жанри світської музики. На основі віршової поезії складалися канти — церковні й світські пісні для триголосого ансамблю або хору. Існували урочисто-вітальні, моралістично-повчальні, жартівливі, сатиричні та інші канти. Розвивалася також сольна пісня із супроводом. У цьому жанрі, на відміну від канту, відображалися внутрішній світ людини, її життя і ставлення до різних явищ у суспільстві


Слайд #13
Презентація на тему «Музична культура та театр в Україні 17-18ст» - Слайд #13

Розвитку музичного мистецтва сприяли також козацькі військові музики. Вони грали під час походів, святкувань перемоги, військових і звичайних урочистостей. Серед інструментів найчастіше використовувалися сурми, труби, котли, кобзи, торбани. Козацькі музики виконували марші, танцювальну музику (гопак, козачок) і ліричні наспіви.