Презентація на тему «Аматорський театр»


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #1

Аматорський театр. Розвиток аматорського руху наприкінці 19ст.в Україні
Розмаїтого Дмитра, 10-А клас


Слайд #2
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #2

Аматорський театр — тип самодіяльного народного театру, в якому виконавцями є непрофесійні актори.


Слайд #3
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #3

Актори самодіяльного театру. Кінець XIX - початок XX століття


Слайд #4
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #4

Джерела такого театру, безпосередньо пов'язаного із ритуальними дійствами народної творчості, простежуються у виставах античної доби, що постали з діонісій, в давньоримських ателланах, в іспанських ауто, в бароковій шкільній драмі та ін.


Слайд #5
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #5

Джерела такого театру, безпосередньо пов'язаного із ритуальними дійствами народної творчості, простежуються у виставах античної доби, що постали з діонісій, в давньоримських ателланах, в іспанських ауто, в бароковій шкільній драмі та ін.


Слайд #6
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #6

В Україні аматорські вистави було започатковано при дворах можновладців на свята, зокрема на Масницю, в 1730-ті у Глухові, у палаці І. Миклашевського. У 1780-ті у Харкові було засновано російськомовний «благородний» театр, який невдовзі розпався, був оновлений та очолений (1789) Д. Московичем.


Слайд #7
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #7

Аналогічна аматорська трупа сформувалася в Києві, у флігелі царського палацу (нині Маріїнський палац). Спорадично діяли домашні театри при дворах дідичів на Правобережжі, де акторами були кріпаки. Аматорські вистави організовували в Одесі (1804),  Полтаві (1808), Херсоні (1816), особливо при Харківському  та Київському університетах, Рішельєвському ліцеї (Одеса),  Ніжинській гімназії вищих наук князя Безбородька.


Слайд #8
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #8

Маріїнський палац
Харківський університет
Київський університет
Ніжинська гімназія вищих наук князя Безбородька
Рішельєвський ліцей


Слайд #9
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #9

У домашньому театрі генерал-губернатора Я. Лобанова-Ростовського брав участь Іван Котляревський, який невдовзі очолив у Полтаві театр (1819), що мав би стати професійним, написав спеціально для нього п'єси «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник».


Слайд #10
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #10

На Галичині у Коломиї (1848) виник аматорський гурток І. Озаркевича, започаткувавши вистави у Львові, Перемишлі, Тернополі та ін. галицьких містах. Згодом у Львові сформувався Руський народний театр на чолі з О. Бачинським і Т. Бачинською, опікуваний товариством «Руська бесіда»; тут свого часу працював драматичний гурток В. Нижанківського.


Слайд #11
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #11

Невдовзі з'явилося Перше літературно-драматичне товариство ім. Г. Квітки-Основ'яненка (1879) у Коломиї, Драматичне товариство ім. І. Котляревського (Львів, 1898) за участю Івана Франка, драматичний гурток під орудою актора І. Захарка при Товаристві руських ремісників «Зоря», напівпрофесійний Руський селянський театр (з 1907 — Буковинський народний театр).


Слайд #12
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #12

1907—1909 функціонувало сім таких театрів при осередках «Просвіти», «Волі»,«Сокола», «Зорі». Принаймні любительська драматична група при «Соколі» мала успіх від позбавленої цензурного втручання вистави «Украдене щастя» І. Франка та ін., пізніше перейшла до «Просвіти», обравши собі назву «Театр людовий у Львові». Неординарним був Гуцульський народний театр О. Гулайчука та Г. Хоткевича, селяни успішно грали складні ролі.


Слайд #13
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #13

Два осередки аматарських театрів існували в Ужгороді (група гімназистів під керівництвом К. Сабова та молоді, очолюваної М. Поповичем). Аналогічні любительські осередки сформувалися у 60—70-ті XIX ст. у Полтаві, Чернігові, Немирові, в Бобринцях, де розвивали свої таланти корифеї українського театру — брати Тобілевичі та Марко Кропивницький. Особливе значення відіграв зініційований «Громадою» київський Перший музично-драматичний гурток, у якому брали активну участь М. Старицький та М. Лисенко.


Слайд #14
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #14

Після Емського указу 1876 року любительські вистави відбувалися приховано у будинку професора Київського університету св. Володимира О. Кістяківського. Поширювалися таємні гуртки за участю київських залізничників (одним із них керувала Марія Старицька), друкарів Ковальського та Кульженка. У Києві упродовж 1882–1892 на сцену допускалася лише одна україномовна п'єса на рік.


Слайд #15
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #15

Аматорські колективи закладали основи професійного українського театру, що виник 1882, ставши виразником національного руху опору русифікаторській політиці Російської імперії щодо української мови, культури та літератури.


Слайд #16
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #16

Водночас, попри загальну антиукраїнську політику, не зникали й аматорські театри. З появою «Просвіти» на Наддніпрянщині (1905–1907) любительські драматичні гуртки набули неабиякої популярності, дарма що переслідувалися царською адміністрацією.


Слайд #17
Презентація на тему «Аматорський театр» - Слайд #17

В роботі аматорських театрів брали участь: І. Кропивницький — у Лисичанську (1907), Марія Заньковецька — у Ніжині (1906), Гнат Хоткевич, після повернення на Наддніпрянщину, очолив аматорський театр (1912) Товариства Дому робітників у Харкові.