Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #1

ЧОРНОБИЛЬ -
чорна БІЛЬ
Мельниченка Дмитра
Чуприни Вячеслава
Кофова Євгена
Івасенка Дмитра


Слайд #2
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #2

26 квітня 1986 року о 1 годині 24 хвилини на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС, найпотужнішій у СРСР, пролунали послідовно два вибухи, які сповістили весь світ про трагедію століття. Сталася перша в світі потужна техногенна катастрофа на атомному об'єкті.


Слайд #3
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #3

З жерла реактора піднімався, в декілька сотень метрів заввишки, стовп продуктів горіння, потужний потік газової радіоактивності. Із 190 тонн ядерного палива 90% потрапило в атмосферу землі.За даними учених, викид радіонуклідів рівний, за різними оцінками, чотирьом і більше вибухам в Хіросімі.
Вибухи привели до повного руйнування реактора і його активної зони, систем охолодження, а також будівлі реакторного залу.
На дах машинного залу, на територію навколо АЕС були викинуті залізобетонні і металоконструкції, графітові блоки і їх шматки.


Слайд #4
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #4

Даху немає, частина стіни зруйнована.. Згасло світло, відключився телефон. Рушаться перекриття. Підлога тремтить. Приміщення заповнюються пилом і чи то парою, чи то туманом. Спалахують іскри короткого замикання. Прилади радіаційного контролю зашкалюють. Всюди тече гаряча радіо-активна вода…


Слайд #5
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #5

О 1 годині 30 хвилин на місце катастрофи прибули підрозділи пожежних частин по охороні АЕС і м. Прип'яті під командуванням лейтенантів Віктора Кибенка (ліворуч) і Володимира Правика. Пожежники прийняли на себе усю потужність радіоактивного випромінювання при гасінні пожежі на покрівлі машинного залу. Пізніше прибули пожежні частини з м.Чорнобиля, Києва і інших районів, командування якими очолив майор Телятников. До 5-ї години ранку пожежа була локалізована.
Обидва командири та їх підлеглі отримали високі дози опромінення, врятувати їх не вдалося.
Обом присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). Поховані герої на Митинському
кладовищі у Москві.


Слайд #6
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #6

Вогонь і морок - невидимий ворог
До смерті крок - потім безсмертя!
Ні перестрілок, ні атак
Але жити лише так - ціною смерті.
Нам душі вихолостив вибух
Суворим Прип'ятським плацдармом -
На лінії доль обрив
Але помирали ви не дарма!
Вогонь і морок - невидимий ворог
До смерті крок - потім безсмертя!
Ні перестрілок, ні атак
Але жити лише так - ціною смерті.
Зметнувся в небо стовп вогню
І вибух розбризкав блоку брилу.
Застигла в жаху Земля
Бідою піднята на дибу.
Вогонь і морок - невидимий ворог
До смерті крок - потім безсмертя!
Ні перестрілок, ні атак
Але жити лише так - ціною смерті.
Пожежників свята рать!
Моїх товаришів когорта!Ви знали: потрібно помирати
І стали сталлю екстра сорту.
Зміні №5, пожежникам, які ціною своїх життів врятували наші життя


Слайд #7
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #7

Тисячі людей з усіх кінців колишнього СРСР були викликані і відряджені для ліквідації наслідків катастрофи. Роботи по ліквідації аварії велися в основному вручну.
Лопатами знімали верхній шар ґрунту на території АЕС, скидали руками шматки арматури, графіту з даху машинного залу, змивали радіоактивний бруд ганчірками усередині станції.


Слайд #8
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #8

Спочатку роботи по розчищенню обломків вибуху планувалось виконувати керованими по радіо російськими, німецькими та японськими роботами, але вони не витримували високого рівня радіації і виходили з під контролю операторів.
Тоді було прийнято рішення задіяти для розчищення обломків людей.Найнебезпечнішою зоною був дах зруйнованого вибухом четвертого ядерного реактора.


Слайд #9
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #9

На залишках даху четвертого реактору люди розгрібали радіоактивні обломки і скидали їх донизу. Кожні 60 секунд лунала сирена про закінчення чергової зміни – перебування на даху довше 60 секунд загрожувало негайною смертю.


Слайд #10
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #10

Уряд, вислухавши поради фахівців, прийняв рішення закрити, засипати воронку теплопоглинальними матеріалами, здатними до фільтрації вогню і попелу.
Тому з 27 квітня по 10 травня пілоти Військово-повітряних сил СРСР, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, зробили сотні польотів над активною зоною. Вони скинули з вертольотів тисячі і тисячі мішків піску, глини, доломіту, бору, а також великі упаковки свинцю, який за вагою займав перше місце - 2400 тон.


Слайд #11
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #11

Потужність радіаційних викидів із зруйнованого реактора зменшилася тільки через п'ять днів, склавши приблизно 15% від початкової. Потім вона стала наростати знову, досягаючи (після закінчення чотирьох днів) 70% від рівня першого дня.
Фахівці, хрестившись від жаху, чекали ще жорстокішого радіаційного удару, який міг статися при обвалі в шахтний басейн кришки зруйнованого реактора, бо ж басейн був наповнений водою охолоджувальної системи. У терміновому порядку готувалися засоби для евакуації мільйонів людей. На запасні шляхи були поставлені сотні залізничних ешелонів, готувалися автомобільні колони. Евакуацію передбачалося провести в радіусі 300 кілометрів від АЕС; в зону евакуації входили міста Київ, Гомель, Бобруйськ …


Слайд #12
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #12

ЯКА ПРИЧИНА АВАРІЇ ?
Найбільш поширена версія причини аварії - недосконалість чорнобильських реакторів типу РБМК. Їх конструкторська недосконалість стала тепер притчею на язиках. Залишається погодитися з тими, хто краще за нас розбирається в атомному енергетичному господарстві.
2. Версія друга: знавці відмічають грубі помилки операторів, інженерів, які під час проведення планово-запобіжного ремонту на блоці експериментували з “мирним радянським атомом". Суть експерименту полягала в зупинці усіх механізмів реактора.
3. Несподівана версія. Вона не відкидає першу, але показує подію дещо в іншому світлі. Причиною вибуху, за цією версією, є розлом земної кори, на якому побудована Чорнобильська АЕС, і пов'язаний з розломом землетрус, що за часом співпав з експериментом.


Слайд #13
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #13

Чорнобильська АЕС до аварії…


Слайд #14
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #14

Чорнобильська АЕС до аварії…


Слайд #15
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #15

… іпісля.


Слайд #16
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #16

Захисний саркофаг
Саркофаг
4 энергоблок ЧАЭСапрель 1986 г.                                                                                                                                               4 энергоблок ЧАЭС (в саркофаге)декабрь 1986 г.
Його висота склала 61 метр, найбільша товщина стін -
18 метрів. Зведення "саркофага" здійснювалося за допомогою самохідних кранів, оснащених телевізійними засобами спостереження. У саркофазі передбачена система витяжної вентиляції з очищенням повітря, система примусового охолодження, а для недопущення підвищення нейтронної активності на даху встановлені баки з розчином бору.


Слайд #17
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #17

Під впливом радіації яблука виросли неймовірних розмірів
Жеребець з п'ятьма кінцівками
Сосна від опромінення радіацією стала гігантською (ліворуч)
НАСЛІДКИ


Слайд #18
Презентація на тему «Чорнобиль» (варіант 13) - Слайд #18

перевищення показників хвороб ендокринної системи і порушення обміну речовин, хвороб крові і кровотворних органів, вроджені аномалії - більш ніж у 4 рази;
психічні розлади і хвороби системи кровообігу - більш ніж у 2 рази.
НАСЛІДКИ