Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #1

Дисидентський рух


Слайд #2
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #2

Дисидентський рух в Україні зародився у сер. 1960-х років як протест проти бездержавності, панування партійно-державної бюрократії, утисків національно-культурного життя, зростаючої русифікації.


Слайд #3
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #3

Головними центрами активності українського дисидентського руху були Київ і Львів. Відкриті прояви інакомислення спостерігалися також у Дніпропетровську, Івано-Франківську, Луцьку, Одесі, Тернополі та інших містах.


Слайд #4
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #4

За підрахунками західних дослідників, кількість людей, які протягом 60—70-х років були заангажовані у різних формах дисидентської діяльності, сягала майже тисячі чоловік. Серед них були представлені інженери, лікарі, вчителі, журналісти, робітники, науковці, літератори, студенти, митці, священнослужителі, селяни та ін.


Слайд #5
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #5

Українські дисиденти були дуже різноманітні у своїх поглядах та цілях. Іван Дзюба, літературний критик і один з найвидатніших дисидентів, однаково прагнув здобути як громадянські свободи, так і національні права. Одним із яскравих проявів дисидентства була його книжка ”Інтернаціоналізм чи русифікація”.Вона була протестом проти арештів дисидентів.


Слайд #6
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #6

Окремий різновид дисидентства в Україні базувався на релігії. Але режим удавався до цілого ряду заходів для боротьби з релігійними віруваннями та практикою. Вони включали обмеження релігійних публікацій, заборону навчати дітей релігії, проведення серед них атеїстичної агітації. Антирелігійна кампанія Хрущова у 1959–1964 призвела до закриття половини православних церков в Україні.


Слайд #7
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #7

Дисиденти зайняли помітне місце у світогляді населення. Завдяки їх самовідданій боротьбі у громадський свідомості поступово стверджувалася думка, що український народ є не просто придатком до "великого брата", що можливе створення незалежної держави.


Слайд #8
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #8

На протязі 63-65рр. проведено 800 закритих судів проти дисидентів;На початок 80-х рр. кількість політв'язнів становила від 600 до 700 чоловік. Незважаючи на малочисельність, дисиденський рух був реальною моральною та ідеологічною загрозою системі, оскільки формував і зберігав певні суспільні ідеали.


Слайд #9
Презентація на тему «Дисидентський рух» (варіант 4) - Слайд #9

Над презентацією працювала
Учениця 11-А класу
СЗШ №225
Кабанець Людмила