Презентація на тему «Текстові Редактори»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #1

Текстові Редактори


Слайд #2
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #2

План
Що таке текстові редактори?
Популярні текстові редактори:
Microsoft Office Word
BDV Notepad
Emacs
Notepad ++
Vim
PS Pad


Слайд #3
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #3

Що таке текстові редактори?
Текстовий редактор — комп'ютерна програма — застосунок, призначена для створення й зміни текстових файлів, а також їх перегляду на екрані, виводу на друк, пошук фрагментів тексту тощо.
Деякі текстові редактори забезпечують також розширену функціональність, таку як підсвічування синтаксису, сортування рядків, шаблони, конвертація кодування символів тощо. Така функціональність часто характерна для редакторів коду, призначених для написання сирцевого коду комп'ютерних програм.
Інші текстові редактори мають розширені функції форматування тексту, впровадження в нього графіки й формул, таблиць йоб'єктів. Такі редактори часто називають текстовими процесорами і призначені вони для створення різного роду документів, від особистих листів до офіційних паперів. Класичний приклад — Microsoft Word.
Ще один клас програм цієї групи — текстові середовища. По суті, такі середовища являють собою повноцінне робоче середовище, у якому можна вирішувати найрізноманітніші завдання: за допомогою надбудов вони дозволяють писати й читати листи, веб-канали, працювати в вікі й Вебі, вести щоденник, керувати списками адрес і завдань. Представники цього класу — Emacs, Archy, Vim й Acme з операційної системи Plan 9. Такі програми можуть служити середовищам розробки програмного забезпечення. У кожному разі, останні завжди містять текстовий редактор як необхідний інструмент програмування.


Слайд #4
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #4

Microsoft Office Word
Microsoft Office Word — текстовий процесор. Доступний під Windows і Apple Mac OS X. Дозволяє готувати документи різної складності. Підтримує OLE, модулі сторонніх розробників, шаблони і багато що інше. Основним форматом в останній версії є той, що позиціонується як відкритий Microsoft Office Open XML, який є ZIP-архівом, що містить текст у вигляді XML, а так само всю необхідну графіку. Найпоширенішим залишається двійковий формат файлів Microsoft Word 97—2000 з розширенням .doc (розширення імені файлу). Продукт займає провідне положення на ринку текстових процесорів, і його формати використовуються як стандарт в документообігу більшості підприємств. Word також доступний в деяких редакціях Microsoft Works. Головні конкуренти — OpenOffice.org Writer, StarOffice Writer, Corel WordPerfect і Apple Pages (тільки на платформі Mac OS), а також, з деякими обмовками AbiWord (у тих випадках, коли його можливості досить, а малий обсяг і швидкість роботи при невисоких вимогах до ресурсів важливіші).


Слайд #5
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #5

BDV Notepad
BDV Notepad — безкоштовний текстовий редактор, заміна стандартному Блокноту Windows. Має додаткові можливості для редагування та обробки тексту. Програма не має вузької спеціалізації, розроблена для звичайного користувача.
Основні можливості:
швидке завантаження та редагування великих текстових файлів;
багатомовний інтерфейс;
багаторівнева відміна останньої дії;
підсвітка та відкриття інтернет-адрес;
відображення спеціальних символів;
вставка символів, дати тощо;
автоматичне збереження;
зміна регістру;
сортування рядків;
розширені можливості пошуку/заміни;
перекодування.


Слайд #6
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #6

Emacs
Emacs — це вид текстового редактора, який має розширюваний набір можливостей, та популярний у середовищіпрограмістів і технічно підкованих користувачів комп'ютера.
Певно, найвідомішим представником цього сімейства редакторів є GNU Emacs, котрий є частиною проекту GNU і перебуває в активній розробці. Документація до GNU Emacs представляє як: «розширюваний, легкий в налаштуванні, само документований, дисплейний редактор реального часу». До того ж він є найбільш портабельним, та портованим на найбільшу кількість платформ реалізацією Emacs.
XEmacs — це друга із найпоширеніших версій Emacs.
Оригінальний EMACS був додатком до тогочасного редактора TECO, а назва його походить від англійського словосполучення Editor MACroS. Ці розробки були розпочаті Річардом Столменом у співавторстві з Гаєм Л. Стілом молодшим, у 1975 році. Столман був вражений ідеями TECMAC та TMACS частини TECO, які були розроблені Гаєм Стілом, Дейвом Муном, Річардом Грінблаттом, Чарльзом Френкстоном та іншими. За минулі роки було розроблено багато версій Emacs, але тепер широко уживаними залишились дві версії: GNU Emacs, розпочата Столманом у 1984 році і досі підтримана ним, та XEmacs — відгалуження від GNU Emacs, розпочате у 1991 році. Ці версії досі сумісні у більшості випадків. Обидві версії використовують потужну мову розширення — Emacs Lisp, який дозволяе виконувати широке коло завдань, від написання текстів і компіляції програм, до снування у інтернет.


Слайд #7
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #7

Notepad++
Notepad++ — текстовий редактор, призначений для програмістів і тих, кого не влаштовує скромна функціональність Блокнота, що входить до складу Windows. Notepad++ базується на компоненті Scintilla (потужному компоненті для редагування), написаному на C++ з використанням тільки Win32 API і STL, що забезпечує максимальну швидкість роботи при мінімальному розмірі програми. Інтерфейс у Notepad++ — багатомовний. Серед особливостей програми — підсвічування синтаксису, підтримка великої кількості мов (C, C++, Java, XML, HTML, PHP, Java Script, ASCII, VB/VBS, SQL, CSS, Pascal, Perl і Python), багатомовна підтримка, робота з декількома документами.
Підсвічування тексту і можливість згортання блоків, згідно з синтаксисом мови програмування
WYSIWYG (друкуєш і отримуєш те, що бачиш на екрані)
Режим підсвічування синтаксису, що налаштовується користувачем
Авто-завершення слова, що набирається
Одночасна робота з безліччю документів
Підтримка регулярних виразів для пошуку/заміни
Повна підтримка перетягування фрагментів тексту
Динамічна зміна вікон перегляду
Автоматичне визначення стану файлу
Підтримка великої кількості мов
Замітки
Плаґіни
Запис макросу і його виконання


Слайд #8
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #8

Vim
Vim — текстовий редактор, створений на основі старішого vi. Нині це один з найпотужніших текстових редакторів з повною свободою налаштування та автоматизації, і створених завдяки цьому розширень і надбудов. Інтерфейс Vim'а працює в текстовому (командному) режимі, проте існує й модифікація для використання в графічному віконному інтерфейсі — GVim. Багато команд в GVim можуть викликатися через відповідні меню. Одна з головних особливостей редактора — застосування двох основних, режимів вводу: командного ( «нормального») і текстового (режим безпосереднього редагування тексту, аналогічний більшості «звичайних» редакторів).
Підтримка Unicode
Підтримка візуального режиму, який дозволяє, наприклад, виконувати операції над блоками тексту
Необмежена глибина скасування (undo) і повернення (redo) дій
Широка файлова підтримка (файл з довідкою і більше 200 файлів з описом синтаксису)
Підсвічування синтаксису, автоматичне визначення величини відступу для кожного рядка в залежності від мови програмування (підтримує більше 200 мов програмування та форматів конфігураційних файлів)
Інтеграція з операційною системою
Підтримка мови сценаріїв; можливість написання модулів розширення — плагінів
Автоматичний виклик зовнішніх команд
Розпізнавання та перетворення файлів різних форматів
Зручний механізм історії команд, пошукових слів і т. д.
Запис і виконання макросів
Можливість збереження налаштувань і сесії
Можлива інтеграція з мовами програмування Perl, Tcl, Python і Ruby
Можливе використання графічного інтерфейсу в спеціальних версіях (GTK, Motif, …)
Добра конфігурація та налаштування під потреби користувача


Слайд #9
Презентація на тему «Текстові Редактори» - Слайд #9

PS Pad
PSPad — безкоштовний текстовий редактор і редактор текстів програм для операційної системи Windows. Редактор містить ряд засобів для розробника програмного забезпечення, наприклад, підсвітку синтаксису, HEX-редактор, дозволяє вести роботу з файлами у вигляді проекту і працювати одночасно з великою кількістю файлів через вкладки, має функції автодоповнення, засоби пошуку і підтримує роботу з FTP, розроблений для різних мов програмування як то PHP, Perl, HTML,Java тощо. Мовні інтерфейси реалізовані для великої кількості мов, в тому числі наявний український інтерфейс.
Проекти — дозволяє організовувати роботу з багатьма файлами у вигляді проектів.
Необмежена довжина файлів
Робота з кількома файлами одночасно.
Збереження робочої сесії.
Вбудований FTP-клієнт — дозволяє працювати з файлами напряму через Інтернет
Запис макросів — дозволяє записувати найбільш часто повторювані послідовності дій.
Пошук і заміна
Порівняння файлів — пошук відмінності у файлах
Підсвітка синтаксису — залежить від розширення файлу, можна налаштовувати.
Автоматичне виправлення помилок
Перевірка синтаксису
Багаторазові відміна і повтор (undo/redo)
Підтримка для ANSI, Unicode, OEM, Kamenicky та ISO файлів.
HEX-редактор
Виклик зовнішніх програм для маніпуляції з файлом.
Виклик зовнішніх компіляторів в залежності від розширення файлу. Виводяться помилки, які виникли при компіляції.
Експорт до RTF, HTML, TeX з залишенням підсвітки синтаксису.
Таблиця кодів ASCII
Внутрішній Веб-браузер