Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #1

Кольорові метали


Слайд #2
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #2

Кольоро́ві мета́ли — це промислова назва всіх металів, крім заліза. Властивості кольорових металів визначаються особливістю їхньої атомної будови. Установлена чітко виражена періодична залежність багатьох властивостей елементів від їхнього атомного номера.


Слайд #3
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #3

Легкі та важкі метали
Кольорові метали і сплави умовно підрозділяють на легкі і важкі. До легких відносяться метали, у яких густина не перевищує 5 г/см³: магній, берилій, алюміній, титан і ін. (найлегший метал — літій — 0,536 г/см³). До важких відносять метали, у яких щільність перевищує 5 г/см³. Найважчими елементами є осмій (22,48 г/см³), іридій (22,46 г/см³),золото і вольфрам (19,3 г/см³).


Слайд #4
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #4

Класифікація за температурою плавлення
Кольорові метали підрозділяють також за температурою плавлення. Легкоплавкі мають Тпл.до 600 °C (цинк, свинець, кадмій, вісмут, олово й ін.). Середню Тпл. (600 — 1600 °C) маємідь. Тугоплавкими вважаються метали, що плавляться при температурах вище 1 600 °C — титан, хром, ванадій, цирконій і ін.


Слайд #5
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #5

Міцнісні характеристики
Серед кольорових металів є маломіцні, з межею міцності при розтягу σв < 50 МПа (олово, свинець, бісмут, кадмій). Практично всі метали, що є основою сучасних конструкційних сплавів (алюміній, магній, мідь, цинк, нікель і інші) мають σв до 500 МПа.
За пластичності кольорові метали підрозділяють на пластичні з відносним подовженням, δ, більше 3 — 5 % і крихкі. Більше кольорових металів є пластичними. До крихких металів відносяться бісмут, стибій, марганець. Пластичність металів сильно залежить від концентрації в них природних домішок. Чим чистіше метал, тим він більш пластичий.


Слайд #6
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #6

Електропровідність
Більшість кольорових металів мають високу електропровідність (срібло, мідь, золото, алюміній).


Слайд #7
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #7

Корозійностійкість
Корозійностійкими є золото, хром, ніобій, тантал, свинець. Кольорові метали є дорогими.


Слайд #8
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #8

Часто з кольорових металів умовно виділяють такі групи:
легкі метали: алюміній, титан і магній;
важкі метали: мідь, цинк, нікель, олово і свинець, застосовуються в машинобудуванні;
дорогоцінні метали: золото, срібло і платина, використовуються переважно в ювелірній промисловості;
лужні метали: калій, натрій і літій
лужноземельні метали: кальцій, барій і стронцій, застосовуються в хімії.
рідкісні важкі метали:  кадмій, вольфрам, молібден, манган, кобальт, ванадій, бісмут, використовуються в сплавах з важкими металами.


Слайд #9
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #9

Часто з кольорових металів умовно виділяють такі групи:
легкі метали: алюміній, титан і магній;
важкі метали: мідь, цинк, нікель, олово і свинець, застосовуються в машинобудуванні;
дорогоцінні метали: золото, срібло і платина, використовуються переважно в ювелірній промисловості;
лужні метали: калій, натрій і літій
лужноземельні метали: кальцій, барій і стронцій, застосовуються в хімії.
рідкісні важкі метали:  кадмій, вольфрам, молібден, манган, кобальт, ванадій, бісмут, використовуються в сплавах з важкими металами.


Слайд #10
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #10

Цікаві факти про золото
1. У перекладі з прото-індо-європейських коренів термін «золото» означав «жовтий», «зелений» або, можливо, «яскравий».2. Золото - рідкісний метал. Щогодини в світі відливається стали більше, ніж було видобуто золота за всю історію людства.3. На Землі поклади золота є на всіх континентах.4. Температура плавлення золота дорівнює 1064,43 градуси за Цельсієм. Цей метал відмінно проводить тепло і електрика, ніколи не іржавіє.5. Золото - один із самих коштовних металів. Висока вартість золота стала підмогою для активного розвитку копалень у різних куточках планети. Тим не менше, вважається, що 80% загальних запасів дорогоцінного металу до цих пір знаходяться в надрах Землі.


Слайд #11
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #11

6. 75 відсотків від сумарної ваги золота, що знаходиться сьогодні в обігу, було видобуто після 1910 року.7. Медичні дослідження початку ХХ століття показали, що золото є ефективним засобом у лікуванні ревматоїдного артриту.8. Золото - дуже гнучкий метал. З нього можна виготовляти швейні нитки. Одна унцій золота (28,35 грама) може бути розтягнута на 80 кілометрів.9. Незважаючи на те, що золото - метал, воно їстівне. У деяких азіатських країнах його додавали до фруктів, желейні десертів, кави та чаю. З 1500-х років сусальне золото почали класти в пляшки з міцними спиртними напоями (наприклад, в Goldschlager, Danziger Goldwasser). Деякі індійські племена вірили, що вживання золота в їжу дарує здатність левітації.10. Вага одного з найбільших золотих самородків дорівнював 72 кг, його розміри становили - 31 × 63,5 см. Виявлено «скарб» було Джоном і Річардом Дісонамі в Австралії, 5 лютого 1869 року. Самородку присвоїли ім'я «Здрастуй, незнайомець». Примітно, що золотий «камінь» розташовувався на глибині п'яти сантиметрів від поверхні землі.


Слайд #12
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #12

11. Під час економічної кризи в березні 2008 року вартість золота стрімко «злетіла» вгору і перевищила 1000 доларів за одну унцію (28,35 грама). Це був єдиний подібний випадок за всю історію.12. У періоди економічного спаду інвестори, як правило, переводять свої активи в золото і срібло. Так, згідно з доповіддю World Gold Council, в другій половині 2008 року попит на інвестування в дорогоцінні метали різко зріс.13. Dow / Gold відношення, що показує скільки золота потрібно для придбання однієї акції Dow, є відмінним «отображателем» стану світової економіки. Так, на початку 2009 року індекс Dow / Gold знизився до тих же показників, які були зафіксовані в 1930-х і 1980-х роки.14. Золото - хімічно інертна речовина, тому воно ніколи не іржавіє і не викликає подразнення шкіри. Якщо ювелірний виріб із золота викликало алергічну реакцію, значить, в сплав доданий інший метал.15. Один кубічний фут золота (близько 27 см3) важить півтонни. Найбільший золотий злиток важить 200 кг (440 фунтів).16. У 2005 році Rick Munarriz поцікавився, що вигідніше для інвестицій: покупка золота або акцій Google. Виявилося, що обидва «продукту» рівноцінні на фондовому ринку. До кінця 2008 року Google фінішували на позначці $ 307,65, у той час як золото «злетіло» в ціні до $ 866 за унцію.17. Медалі для переможців олімпійських ігор були відлиті з золота цілком. У сучасних медалях золотом покривається лише «зовнішня оболонка». На це витрачається 6 грамів дорогоцінного металу.18. Інки називали золото «Сльози Сонця». Вважалося, що цей метал - подарунок людям від Бога Сонця. Тоді золоті прикраси носили чисто естетичне і релігійне значення, фінансової сили вони не мали.19. Близько 1200 років до нашої ери стародавні єгиптяни відсіювали золотий пил з морського піску за допомогою нестриженої овчини. Саме це ремесло, швидше за все, стало джерелом легенди про «Золоте руно».20. У стародавньому Єгипті золото вважали шкірою / плоттю Богів. Зокрема, Бога Сонця Ра. З цієї причини дорогоцінний метал був доступний тільки фараонам, членам їх родини та священнослужителям. Камери, в яких розташовували саркофаг царя, називали «будинок золота».


Слайд #13
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #13

21. У давнину найбільшим видобувачем золота вважалася Нубія, про що свідчать дані з туринського папірусу. В той час, як раби переносили жахливі страждання, добуваючи золоті самородки і відсіваючи золотий пил від звичайної бруду, єгипетські ювеліри, що виготовляють прикраси для знаті, користувалися в суспільстві дуже високим, майже священним становищем.22. Хоча стародавні євреї мали достатньо золота для створення золотого тільця, швидше за все історія про танці навколо нього, поки Мойсей розмовляв з Богом на горі Синай, є вигадкою. Вчені стверджують, що золото в ті часи ще ніяк не було пов'язано з грошима, і євреям в голову не могло прийти підкуповувати богів золотим тельців.23. У Біблії золото згадується не менше 400 разів. У тому числі, присутні вказівка ​​від Бога на покриття меблів в скинії «чистим золотом». Також цей метал згадується в якості одного з дарів волхвів.24. Греки вважали, що золото - щільне поєднання води і сонячного світла.25. У 560 році до н.е. лідійці випустили першу в світі золоту монету. Правда, воно було не з чистого золота, а з електрума - сплаву золота і срібла. Геродот розкритикував матеріалізм лідійців, які також були першими, хто відкрив роздрібні магазини. По всьому світу використання золотих монет почалося після того, як землі лідійців захопили перси.26. До того, як золоті монети увійшли в ужиток, за товари розраховувалися рослинними продуктами, різними видами домашньої худоби (найчастіше, рогатої). Будівельні роботи в давнину проводилися рабами, і з ними розплачуватися грошима не було необхідності.27. Хімічний елемент «AU» з латинської Aurum означає «сяючий світло».28. Коли гусячий крик попередив римлян про намір галлів напасти на храм, в якому зберігалися всі їхні скарби, жителі Риму в знак подяки богині Попередження (Moneta) побудували святилище. Зв'язок між врятованими заощадженнями і Moneta перейняли в англійській мові, зв'язавши слова «money» та «mint».29. У період з 307 по 324 рр.. н.е. вартість одного фунта золота в Римі зросла з 100 000 динаріїв (римська монета) до 300 000 динаріїв. До середини четвертого століття фунт золота коштував 2120000000 динаріїв. Ось і наочний приклад нестримної інфляції, який частково можна звинувачувати в розпаді Римської імперії.30. Проба монет в Англії (громадська перевірка якості золот
а) почалася в Англії в 1282 році і продовжується до цього дня. Термін «pyx» стався від самшитових скринь, в яких зберігаються монети, якість яких буду перевіряти. Сьогодні монети перевіряють на відповідність діаметра, а також нормативному вазі і хімічному складу.31.В чотирнадцятому столітті розплавлене золото з додаванням подрібнених смарагдів використовували для лікування бубонної чуми.32. У 1511 іспанський король Фердинанд висловив легендарну фразу: «Отримай золото гуманно, якщо це можливо - якщо немає, отримай, не дивлячись ні на які небезпеки».33. І греки, і євреї почали займатися алхімією в 300-х років до н.е. Пошуки способів перетворення неблагородних металів в золото досягли свого апогею в кінці Середніх віків та епохи Відродження.34. У 1599 році іспанський губернатор обклав плем'я Jivaro таким великим податком, що його стратили, заливши в горло розплавлене золото. Даний вид страти широко практикувався іспанської інквізицією і римлянами.35. Золотий дукат, введений в обіг у Венеції в 1284 році, протягом 500 років залишався найпопулярнішою монетою в світі. Дукат в перекладі з латині означає «князь». Дана монета використовувалася за часів Шекспірівських Ромео і Джульєтти, а також згадки про неї є в п'єсі «Венеціанський купець» («The Merchant of Venice»). Про золоті дукатах в одній зі своїх композицій («I Ain't the One») співає репер Ice Cube і про них же згадується в науково-фантастичному фільмі «Вавилон-5», як про грошову гонці центавріан.


Слайд #14
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #14

36. Спочатку монетний двір США випускав монети з чистого золота номіналом $ 2.50, $ 10 і $ 15. Припинили карбування дорогоцінних монет в 1933 році, з приходом Великої Депресії.37. Команда з американського футболу «49ers» була названа по імені золотошукачів, які прибули в 1849 році, в період «золотої лихоманки», в Північну Каліфорнію.38. Золото і міді - перші метали, виявлені людьми (перша знахідка, ймовірно, сталася 5000 років до н.е.).39. Вартість золота є визначальною для більшості багатьох світових валют. Після Другої світової війни США запустили Бреттон-Вудської систему, в рамках якої вартість одного американського долара складала 1,35 тройської унції золота (1 унція = 888,671 мг). Система була офіційно закрита в 1971 році, коли запасів золота стало недостатньо для покриття вартість паперових грошей, що перебувають в обороті.40. Найбільші запаси золота знаходяться в сховищі Федерального резервного банку Нью-Йорка - тут знаходиться більше 500 000 золотих злитків (25% світових запасів). У банку знаходиться більше золота, ніж у форті Нокс (Fort Knox), велика частина скарбів належить іноземним урядам.41. Термін «тройська унція» золота стався від назви французького міста Труа, в якому була створена перша в світі система ваг для дорогоцінних металів і каменів. Одна тройська унція дорівнює вазі 480 зерен (одне зернятко важить рівно 64,79892 мг).42. Золотий стандарт був скасований, і на його місце прийшов стандарт валютний, прийнятий урядом більшості країн - fiat, або декретні гроші. Президенти США Томас Джефферсон і Ендрю Джексон рішуче виступали проти даного декрету, так як були згодні з думкою більшості економістів, переконаних, що fiat збільшує циклічність спадів і підйомів рівня інфляції.43. Глибина шахт південно-африканських шахт, в яких ведеться видобуток золота, досягає 3,6 км, а температура повітря там - 54 градусів за Цельсієм. Для виробництва однієї унції золота потрібно 38 людино-годин роботи, 140 літрів води, наявність хімічних речовин (кислот, ціаніду, свинцю, бури, вапна), електрики в кількості, досить для постачання житлового будинку в протягом 10 днів. Для вилікування з надр Африки річного обсягу золота, що добувається на материку (близько 500 тонн), потрібно підняти на поверхню землі і пересіяти більше 700 мільйонів тонн грунту.44. Протягом всієї історії зо


Слайд #15
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #15

36. Спочатку монетний двір США випускав монети з чистого золота номіналом $ 2.50, $ 10 і $ 15. Припинили карбування дорогоцінних монет в 1933 році, з приходом Великої Депресії.37. Команда з американського футболу «49ers» була названа по імені золотошукачів, які прибули в 1849 році, в період «золотої лихоманки», в Північну Каліфорнію.38. Золото і міді - перші метали, виявлені людьми (перша знахідка, ймовірно, сталася 5000 років до н.е.).39. Вартість золота є визначальною для більшості багатьох світових валют. Після Другої світової війни США запустили Бреттон-Вудської систему, в рамках якої вартість одного американського долара складала 1,35 тройської унції золота (1 унція = 888,671 мг). Система була офіційно закрита в 1971 році, коли запасів золота стало недостатньо для покриття вартість паперових грошей, що перебувають в обороті.40. Найбільші запаси золота знаходяться в сховищі Федерального резервного банку Нью-Йорка - тут знаходиться більше 500 000 золотих злитків (25% світових запасів). У банку знаходиться більше золота, ніж у форті Нокс (Fort Knox), велика частина скарбів належить іноземним урядам.41. Термін «тройська унція» золота стався від назви французького міста Труа, в якому була створена перша в світі система ваг для дорогоцінних металів і каменів. Одна тройська унція дорівнює вазі 480 зерен (одне зернятко важить рівно 64,79892 мг).42. Золотий стандарт був скасований, і на його місце прийшов стандарт валютний, прийнятий урядом більшості країн - fiat, або декретні гроші. Президенти США Томас Джефферсон і Ендрю Джексон рішуче виступали проти даного декрету, так як були згодні з думкою більшості економістів, переконаних, що fiat збільшує циклічність спадів і підйомів рівня інфляції.43. Глибина шахт південно-африканських шахт, в яких ведеться видобуток золота, досягає 3,6 км, а температура повітря там - 54 градусів за Цельсієм. Для виробництва однієї унції золота потрібно 38 людино-годин роботи, 140 літрів води, наявність хімічних речовин (кислот, ціаніду, свинцю, бури, вапна), електрики в кількості, досить для постачання житлового будинку в протягом 10 днів. Для вилікування з надр Африки річного обсягу золота, що добувається на материку (близько 500 тонн), потрібно підняти на поверхню землі і пересіяти більше 700 мільйонів тонн грунту.44. Протягом всієї історії зо


Слайд #16
Презентація на тему «Кольорові метали» (варіант 2) - Слайд #16