Презентація на тему «Каучук» (варіант 3)


Рейтинг презентації 3.86 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #1

Каучук
Натуральний та штучнийГума


Слайд #2
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #2

Каучук натуральний
Каучук — еластичний матеріал, який отримують при коагуляції латексу каучуконосних рослин, головним чином бразильської гевеї, що росте в тропічних країнах. Основний компонент — поліізопрен — вуглеводневе полімерне хімічне з'єднання, що має загальну формулу (C5H8)n.


Слайд #3
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #3

Видобуток природного каучуку і виробництво
Дерево можна використовувати через 7 років. На ньому роблять зарубки і сік збирають в спеціальні посудини. Щоб видобути каучук із каучуконосних дерев, робітник робить на корі дерева вузький спіралеподібний надріз. Білий сік (латекс) повільно стікає в склянку.За кілька годин після надрізання збирається приблизно 150 грам соку . Сік густіє й застигає, перетворюючись на грудочки, а потім висихає. Це і є сирий натуральний каучук.


Слайд #4
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #4

Натуральний каучук буває двох видів:
Дикий каучук, добутий з дерев, кущів і лози, які ростуть в натуральних природних умовах;
Плантаційний каучук.


Слайд #5
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #5

Протягом XIX століття вся маса сирого каучуку промислового значення являла собою дикий каучук бразильської гевеї, що добувався в лісах Латинсько Америки, з дерев і лози в екваторіальній Африці.
Він твердіє на холоді й розм'якшується на сонці. При нагріванні вище 180 °C у відсутності повітря — розкладається і виділяєізопрен. Натуральний каучук бразильської гевеї має структуру, яка складається на 97,8% із 1,4-цис-поліізопрену. Полімеризацію ізопрену можна схематично зобразити таким рівнянням:


Слайд #6
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #6

Синтетичний каучук 
вихідною речовиною для одержання штучного каучуку за способом С. В. Лебедєва служить ненасичений вуглеводень з двома подвійними зв'язками бутадієн  CH2=CH—CH=CH2.


Слайд #7
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #7

Процес полімеризації проводять в присутності металічного натрію як каталізатора під тиском:
Скорочено будову молекули бутадієнового каучуку виражають формулою:
(—СН2—СН=СН—СН2—)n
Бутадієновий каучук, як видно з формули, являє собою ненасичену сполуку. Його молекули мають лінійну структуру. Однак молекули каучуку не витягнуті, а звивисті. Цим обумовлюється його здатність розтягуватися.


Слайд #8
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #8

Вулканізація каучуку
Сирий каучук має низьку міцність і дуже липкий, особливо при нагріванні, а на морозі стає твердим і ламким. Тому для виготовлення різних виробів у сирому вигляді каучук непридатний. Свої цінні властивості каучук набуває при вулканізації, тобто при нагріванні з сіркою. Вулканізований каучук називають гумою.


Слайд #9
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #9

Гума
продукт вулканізації композицій на основі каучуку; матеріал, необхідний для виробництва різноманітних виробів — від автомобільних шин до хірургічних рукавичок. Головна перевага гуми — її еластичність. Вона може розтягуватися й гнутися, а потім приймати початкову форму.


Слайд #10
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #10

Призначення
Понад половину виробленої гуми витрачають на автомобільні шини. Крім шин, із гуми виробляють взуття, одяг, рукавички, труби, ластики, тенісні м'ячі , прокладкиклапанів для герметизації трубопроводів і двигунів.


Слайд #11
Презентація на тему «Каучук» (варіант 3) - Слайд #11

Дякую за увагу!