Презентація на тему «Волокна» (варіант 3)


Рейтинг презентації 4.25 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #1

Волокна
підготував учень 11 класу :
Резенчук Віктор


Слайд #2
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #2

Вступ
Основним вихідним матеріалом для отримання текстильних виробів є волокна. Їх можна розділити на кілька груп. Натуральні волокна або природні волокна поділяються на текстильні волокна рослинного ( наприклад , бавовна , льон , пенька ) , тваринного (шерсть , натуральний шовк ) і мінерального ( азбест ) походження , придатні для виготовлення пряжі. Хімічні волокна , отримують з продуктів хімічної переробки природних полімерів (штучного волокна) або із синтетичних полімерів (синтетичного волокна). Виробництво хімічних волокон зазвичай полягає в продавлюванні розчину або розплаву полімеру через отвори фільєри в середу , яка викликає затвердіння утворилися тонких волокон. Такий середовищем при формуванні з розплавів служить холодне повітря , з розчинів гаряче повітря («сухий » спосіб) або спеціальний розчин - осаджувальна ванна ( «мокрий» спосіб). Випускаються у вигляді мононитки , штапельного волокна або пучка з безлічі тонких ниток , з'єднаних шляхом крутки .


Слайд #3
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #3

Зміст
Природні волокна
Хімічні волокна
Додаткові матеріали


Слайд #4
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #4

Природні волокні
Натуральні волокна рослинного походження можна розділити на дві групи: бавовняні або бавовняні й луб'яні волокна.
Бавовною зазвичай називають волокна, що покривають насіння рослини бавовнику.
Лубовими називають волокна, що містяться в стеблах, листках і оболонці плодів різних рослин.? Найбільш поширені такі види луб'яних волокон: льон, пенька (волокно конопель), джут та ін


Слайд #5
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #5

Хлопок
ХЛОПОК - волокна , що покривають насіння бавовнику. При його дозріванні плоди ( коробочки) розкриваються , і з них збирають бавовну- сирець ( волокно з невідділеними насінням ) . У коробочці містяться насіння , покриті целюлозними волокнами , які можуть бути довгими або короткими . Тому бавовна називають довговолокнистих або коротковолокнистого . Від цього залежить якість випущених з бавовни матеріалів . При переробці від насіння відокремлюють бавовна - волокно (волокна довжиною більше 20 мм) , пух (менше 20 мм ) і підпушок (менше 5 мм). З бавовни виробляють тканини , трикотаж , нитки , вату та ін Пух і підпушок бавовни застосовують в хімічній промисловості як сировина для виготовлення штучного волокна і ниток , плівки , лаків і т. п. Бавовна стійкий по відношенню до лугів , але розкладається під дією кислот .


Слайд #6
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #6

Шерсть
Шерсть - це волокна , одержувані при стрижці овець , кіз , верблюдів та інших тварин. Якість вовни залежить від товщини поперечного перерізу і довжини вовняних волокон. Основну масу переробляється в промисловості вовни становить овеча . Види волокон вовни : пух - найбільш цінне тонке , м'яке звивистою волокно ; перехідний волосся, тобто більш товсте , жорстке і менш звивистою , ніж пух ; «мертвий волосся» маломіцних і жорстке волокно. З вовни виробляють пряжу , тканини , трикотаж , валяльно -повстяні вироби і др.Шерсть чутлива до дії лугів , які роблять її тендітної , а по відношенню до кислот , вона навпаки , стійка. За хімічним складом шерсть представляє з себе білкова речовина . При горінні вовни виділяється характерний запах паленого пера .


Слайд #7
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #7

ЛЬОН
ЛЬОН - рід одно- і багаторічних трав і чагарників сімейства льнових , прядильна і олійна культура . Обробляють в основному льон- довгунець в стеблах 20-28 % волокна , і льон олійний, або льон -кудряш , в насінні 35-52 % лляної олії. Лляні волокна отримують з луб'яного стебла льону . Це перше волокно , яке людина навчилася отримувати вже в кам'яному столітті. Довгі лляні волокна складаються з целюлози. Льон - саме міцне натуральне волокно. Тому він використовується у виробництві міцних ниток , тканин для вітрил , а зважаючи на хороші гігієнічних властивостей лляні тканини використовують для виготовлення білизни .


Слайд #8
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #8

Шовк
Шовк- натуральна текстильна нитка тваринного походження; продукт, що виділяється залозами гусениць шовкопрядів. При спільній розмотуванні декількох коконів отримують шовк-сирець, з якого виробляють кручений шовк, застосовуваний для виготовлення тканин, трикотажу, швейних ниток. Відходи переробляють в пряжу для технічних та інших тканин. За хімічним складом шовк представляє з себе білкова речовина. М'які, блискучі, красиві на вигляд виробу з шовку володіють, однак, низькою зносостійкістю і високою собівартістю.


Слайд #9
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #9

Хімічні волокна
Хімічні волокна отримують з продуктів хімічної переробки природних полімерів (штучного волокна) або із синтетичних полімерів синтетичного волокна). Полімери ( від полі ... і грец. Meros частка , частина) , речовини , молекули яких ( макромолекули ) складаються з великого числа повторюваних ланок ; молекулярна маса полімерів може змінюватися від декількох тисяч до багатьох мільйонів . За походженням полімери ділять на природні , або біополімери (наприклад , білки , нуклеїнові кислоти , натуральний каучук) , і синтетичні ( наприклад , поліетилен , поліаміди , епоксидні смоли) , одержувані методами полімеризації і поліконденсації . За формою молекул розрізняють лінійні , розгалужені та сітчасті полімери , за природою органічні , елементоорганіческіе , неорганічні полімери. Для лінійних і розгалужених полімерів характерний комплекс специфічних властивостей , наприклад , здатність утворювати анізотропні волокна і плівки, а також існувати у високоеластичном стані. Полімери основа пластмас , хімічних волокон , гуми , лакофарбових матеріалів , клеїв , іонітів . З біополімерів побудовані клітини всіх живих організмів


Слайд #10
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #10

З роками природні волокна перестали повною мірою задовольняти людини, тому вчені всього світу працювали над тим , щоб знайти їм заміну. Більше трьохсот років тому ( в 1655 році ) видатний англійський фізик Роберт Гук опублікував трактат , в якому було таке висловлювання : "Можливо , за - мабуть , знайти шляхи штучно отримати клейку масу , аналогічно тому , як вона утворюється у шовковичного хробака ... Якщо така маса буде знайдена , то мабуть , більш легким завданням буде знайти шлях витягування цієї маси в тонкі нитки ... " Але тільки в 1884 році учневі Луї Пастера французькому винахіднику Ілер де Шардонне вдалося отримати штучні волокна. Найпоширеніші види штучних волокон отримують шляхом переробки целюлози. Шардонне вперше вирішив перевести за допомогою розчинника целюлозу в розчин і з цього розчину отримати нове волокно. Для цього він продавлював отриманих рідку масу через тонкі отвори. Для отримання волокон розчин або розплав полімеру продавлюють через найтонші отвори прядильної фільєри . З отриманих волокон прядуть нитки, що йдуть на виготовлення текстильних виробів.


Слайд #11
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #11

Віскозного волокна
При обробці відходів деревини і тирси виділяється целюлоза. У процесі отримання віскозного волокна целюлозу обробляють реактивами (NaOH і CS2 ) . Віскозне волокно - штучне волокно , формовані з віскози ; складається з гідратцеллюлози . Легко забарвлюється , гигроскопично ; недоліки: велика втрата міцності в мокрому стані , легка сминаемость , низька зносостійкість усуваються модифицированием віскозного волокна. Завдяки доступності сировини і низької вартості реагентів виробництво віскозного волокна високоекономічним . Застосовується (іноді в суміші з іншими волокнами ) для вироблення одежних тканин , трикотажу , корду. У процесі отримання ацетатних волокон целюлозу обробляють ангідридом оцтової кислоти , отриманий ацетат целюлози розчиняється в ацетоні і продавлюється через фільєри


Слайд #12
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #12

Ацетатні волокна
Ацетатні волокна - штучні волокна, формовані з розчинів триацетату целюлози (тріацетатноє волокно) і продукту його часткового омилення (власне ацетатні волокна). М'які, еластичні, мало мнуться, пропускають ультрафіолетові промені; недоліки: невисока міцність, низька термо-і зносостійкість, значна електрізуемость. Застосовуються головним чином у виробництві виробів народного споживання, наприклад, білизни. Світове виробництво близько 610 тис. т.


Слайд #13
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #13

Поліамідне волокно
Поліамідне волокно - синтетичне волокно , формовані з розплавів або розчинів поліамідів . Міцно , еластично , стійке до стирання , багаторазовому вигину і дії багатьох хімічних реагентів ; недоліки : мала гігроскопічність , підвищена електрізуемость , невисока термо- і світлостійкість . Застосовується у виробництві тканин , трикотажу , шинного корду , фільтрувальних матеріалів та ін Основні торгові назви: з поликапроамида капрон , нейлон - 6 , перлон , дедерон , АМІЛА , Стілон ; з полигексаметиленадипинамида анид , нейлон - 6 , 6 , родіанайлон , ніплон .


Слайд #14
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #14

Поліефірне волокно
Поліефірне волокно - синтетичне волокно , формовані з розплаву поліетилентерефталату або його похідних. Переваги незначна сминаемость , відмінна світло - і атмосферостійкість , висока міцність , хороша стійкість до стирання і до органічних розчинників ; недоліки : труднощі фарбування , сильна електрізуемость , жорсткість усувається хімічним модифицированием . Застосовується , наприклад , у виробництві різних тканин , штучного хутра , канатів , для армування шин. Основні торгові назви: лавсан , терилен , дакрон , тетерон , Елана , тергаль , тесіл .


Слайд #15
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #15

Додаткові матеріали
Альбоми
Схеми


Слайд #16
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #16

Шерсть


Слайд #17
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #17

Шолк натуральний


Слайд #18
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #18

Бавовна


Слайд #19
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #19

Льон


Слайд #20
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #20

Віскозного волокна


Слайд #21
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #21

Ацетатное волокно


Слайд #22
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #22

Капрон


Слайд #23
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #23

Хлорин


Слайд #24
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #24

Лавсан


Слайд #25
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #25

Нітрон


Слайд #26
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #26

Нітрон


Слайд #27
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #27

Нітрон


Слайд #28
Презентація на тему «Волокна» (варіант 3) - Слайд #28