Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #1

Пластмаси


Слайд #2
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #2

Потреби людини в різних матеріалах постійно зростають, але ресурси природних матеріалів на планеті обмежені. Друга половина XX ст. стала періодом інтенсивного пошуку, дослідження і виробництва полімерів. За своїми властивостями полімерні матеріали вигідно відрізняються від природних. Вони довговічніші, не зазнають корозії, мають невелику густину, досить міцні; їх легко формувати, обробляти, забарвлювати.


Слайд #3
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #3

Чимало полімерів після нагрівання і подальшого охолодження хімічно не змінюються і зберігають свої фізичні властивості. У розплавленому стані їх заливають у форми, де при охолодженні вони тверднуть. Цю операцію можна повторювати декілька разів. Такі полімери називають термопластичними.
До них належать :
поліетилен;
поліпропілен;
полістирен;
тефлон;
поліметилметакрилат та ін.


Слайд #4
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #4

Існують ще й термореактивні полімери. Під час нагрівання вони втрачають пластичність, а також здатність плавитися і розчинятися. Це — результат необоротних хімічних змін у полімерах, пов'язаних з утворенням додаткових ковалентних зв'язків і формуванням сітчастої структури.
Термореактивними полімерами є:
фенолоформальдегідні смоли;
епоксидні смоли.


Слайд #5
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #5

Велика кількість полімерів становить основу пластичних мас (скорочена назва — пластмаси).


Слайд #6
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #6

Пластмаси — це матеріали, створені на основі полімерів, які здатні під впливом температури і тиску набувати певної форми і зберігати її
.


Слайд #7
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #7

Пластмаси, крім полімерів, містять різні добавки, які покращують їхні властивості, підвищують стійкість до хімічно агресивного середовища і зміни зовнішніх умов.
Добавками слугують:
розмелена деревина;
крейда;
графіт;
папір;
різні волокна.
Полімери в таких пластмасах є зв'язуючими компонентами. Якщо до мономера добавлено сполуку, яка розкладається при нагріванні з виділенням газів, то добутий полімер має вигляд застиглої піни (його називають пінопластом). Добавки-пластифікатори надають полімерному матеріалу еластичності.  


Слайд #8
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #8

Розглянемо кілька полімерів, які входять до складу найважливіших пластмас.


Слайд #9
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #9

Поліетилен — безбарвний прозорий або білий напівпрозорий еластичний матеріал, який на дотик нагадує парафін. Це термопластичний полімер; його властивості залежать від умов перебігу реакції полімеризації.
На поліетилен не діють: -вода; -кислоти (крім нітратної);- луги;- жири;- масла.
нестійкий щодо галогенів та органічних розчинників;
горючий;
виробляють пакувальну плівку і плівку для теплиць, водопровідні и каналізаційні труби, електроізоляцію, предмети побуту.
Поліетиленові вироби є морозостійкими, але не витримують нагрівання вище 60-100 °С.


Слайд #10
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #10

Поліпропілен — полімер білого кольору, стійкий щодо лугів і кислот. Вироби з нього відзначаються достатньою міцністю. Із поліпропілену виготовляють одноразові шприци, посуд, пакувальну плівку, стільці, столи, труби, волокна.


Слайд #11
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #11

Полівінілхлорид — найдешевший полімерний матеріал, стійкий щодо води, слабких основ і кислот, рідких вуглеводнів. Термопластичний полімер; його властивості визначаються добавками. Має невисоку термічну стійкість, при нагріванні розкладається з виділенням хлороводню, але незаймистий.
Із полівінілхлориду виготовляють лінолеум, плитку для підлоги.
Він слугує ізоляційним матеріалом для дротів і кабелю.
Прозорі гнучкі трубки із цього полімеру використовують у медицині (системи переливання крові).


Слайд #12
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #12

Тефлон є основою хімічно і термічно стійких пластмас. Його використовують:
у протезуванні
для покриття поверхніпосуду,призначеного для нагрівання.
Політетрафлуоретен, або тефлон, — полімер, зовні схожий на поліетилен, має високу хімічну і термічну стійкість, негорючий. Не руйнується навіть концентрованими кислотами, не розчиняється й не набухає в жодному з розчинників. Вироби з тефлону можна використовувати в інтервалі температур від -260 до +260 °С.


Слайд #13
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #13

На основі епоксидних смол виробляють лаки, клеї, герметики тощо.
Епоксидні смоли — це полімери з невисокою молекулярною масою (здебільшого 300-3500),які містять групи атомів. Тверднуть при змішуванні з фенолоформальдегідними смолами, багатоосновними карбоновими кислотами, деякими іншими сполуками в результаті взаємодії з ними (при цьому утворюється сітчаста структура).


Слайд #14
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #14

Контрольні запитання :
Назвіть властивості полімерних матеріалів.
Які полімери назвиються термопластичними та термореактивними?
Що таке пластмаси?
Які полімери входять до складу найважливіших пластмас, розкажіть про них?


Слайд #15
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #15

Каучуки — полімерні матеріали рослинного або синтетичного походження, з яких виготовляють гуму та гумові вироби. Вони дуже важливі для людства, хоча б тому, що без шин не можуть функціонувати ні автомобільний, ні повітряний транспорт.


Слайд #16
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #16

Найхарактерніша властивість каучуків — еластичність, тобто здатність після деформації відновлювати свою форму. Але при нагріванні або охолодженні така властивість втрачається. Ці матеріали відзначаються ще й високою міцністю та зносостійкістю.  
Більшість каучуків — це полімери дієнових вуглеводнів та їх похідних.


Слайд #17
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #17

Синтетичні каучуки не лише виявилися замінниками натурального, а й набули широкого застосування.  
Залежно від мономера (мономерів) розрізняють бутадієновий, бутадієн-стирольний, ізопреновии (аналог природного), хлоропреновий каучуки та ін.  
Уперше синтетичні каучуки почали виробляти в Радянському Союзі в 1932 р. за технологією, розробленою академіком С. В. Лебєдєвим. їх синтезують за реакціями полімеризації , більшість яких відбувається за участю каталізаторів.


Слайд #18
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #18

Каучуки є сировиною для виробництва гуми. Основу цієї технології становить процес вулканізації — нагрівання каучуку із сіркою. Каучук змішують з наповнювачами (глиною, сажею, крейдою, кремнеземом), барвниками, речовинами, які подовжують термін еластичності гуми. Потім до суміші добавляють сірку. В результаті взаємодії каучуку із сіркою відбувається зшивання карбонових ланцюгів за допомогою сульфідних «містків» S – S з утворенням просторової структури. Але частина подвійних зв'язків зберігається. Якщо взяти надлишок сірки, то всі подвійні зв'язки будуть «витрачені» на зшивання й утвориться твердий термореактивний матеріал — ебоніт. Його використовують для виготовлення електротехнічних деталей, хімічної апаратури.


Слайд #19
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #19

Серед інших сфер застосування каучуків — виробництво на їхній основі клеїв, деяких пластмас, штучної шкіри, взуття, плитки для підлоги, електроізоляційних оболонок.


Слайд #20
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #20

Волокна — це довгі гнучкі нитки, які виробляють із природних або синтетичних полімерів і використовують для виготовлення пряжі й текстильних виробів.  
Розрізняють природні, або натуральні, і хімічні волокна.


Слайд #21
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #21

Волокна — це довгі гнучкі нитки, які виробляють із природних або синтетичних полімерів і використовують для виготовлення пряжі й текстильних виробів.  
Розрізняють природні, або натуральні, і хімічні волокна.


Слайд #22
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #22

Природні волокна. Рослинні волокна формуються на поверхні насіння (бавовна), у стеблах і листі (коноплі, льон). їхня основа — целюлоза.  
Тваринні волокна є білковими полімерами. Більшість вовни виробляють із шерсті овець. Шовк — це речовина, яку виділяють особливі залози тутового шовкопряда.  
Бавовна відзначається термічною стійкістю, вовна — еластичністю, а шовк — високою міцністю і характерним блиском.


Слайд #23
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #23

Природні волокна. Рослинні волокна формуються на поверхні насіння (бавовна), у стеблах і листі (коноплі, льон). їхня основа — целюлоза.  
Тваринні волокна є білковими полімерами. Більшість вовни виробляють із шерсті овець. Шовк — це речовина, яку виділяють особливі залози тутового шовкопряда.  
Бавовна відзначається термічною стійкістю, вовна — еластичністю, а шовк — високою міцністю і характерним блиском.


Слайд #24
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #24

Хімічні волокна виробляють із деяких полімерів лінійної будови. Полімери спочатку розплавляють або розчиняють в органічному розчиннику, а потім розплав або розчин пропускають крізь дуже малі отвори. При цьому утворюються довгі й тонкі нитки. 
Хімічні волокна поділяють на штучні і синтетичні.


Слайд #25
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #25

Хімічні волокна виробляють із деяких полімерів лінійної будови. Полімери спочатку розплавляють або розчиняють в органічному розчиннику, а потім розплав або розчин пропускають крізь дуже малі отвори. При цьому утворюються довгі й тонкі нитки. 
Хімічні волокна поділяють на штучні і синтетичні.


Слайд #26
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #26

Штучні волокна добувають переробкою природних полімерів, здебільшого целюлози. Вони мають низку переваг, які стосуються технології волокон і якості виробів із них.  
Найважливішими штучними волокнами є віскозне й ацетатне. Основу першого становить целюлоза [С6Н7О2(ОН)3]n, а другого — її ацетатні естери (наприклад, триацетат С6Н7О2(ОСОСН3)3]n).


Слайд #27
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #27

Штучні волокна добувають переробкою природних полімерів, здебільшого целюлози. Вони мають низку переваг, які стосуються технології волокон і якості виробів із них.  
Найважливішими штучними волокнами є віскозне й ацетатне. Основу першого становить целюлоза [С6Н7О2(ОН)3]n, а другого — її ацетатні естери (наприклад, триацетат С6Н7О2(ОСОСН3)3]n).


Слайд #28
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #28

Синтетичні волокна виробляють із органічних сполук, здійснюючи хімічні реакції. До волокон цього типу належать капрон, найлон, енант, нітрон, лавсан та ін.  
Синтетичні волокна міцніші, еластичніші, довговічніші за природні. Вони мають і недоліки — малу гігроскопічність, здатність до електризації. Тому до синтетичних волокон додають природні волокна і речовини- антистатики.  
Капрон, найлон і енант — поліамідні волокна. Зовні капронове волокно нагадує натуральний шовк, але є набагато міцнішим. Із синтетичних нього виготовляють канати, риболовні сітки, волокон тканини, трикотажні вироби.


Слайд #29
Презентація на тему «Пластмаси» (варіант 2) - Слайд #29

Дякуємо за увагу!